Princezna Alžběta

Princezna Alžběta https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178893/bmid_princezna-alzbeta-178893.jpg 5 265 58

Elizabeth I série

1. díl >

Malá Alžběta, dcera Jindřicha VIII., nejmocnějšího z anglických panovníků, je princezna předurčená k životu na výsluní moci a slávy a lidé se jí klanějí jako králově dědičce. To vše se ale rázem změní, když je její matka Anna Boleynová – Jindřichova velká láska – popravena za údajnou nevěru. Král holčičku vydědí, dá ji prohlásit za nemanželskou a ona je napříště nucena spoléhat jen na vlastní důvtip, aby v temných vírech doby plné intrik a náboženských svárů mezi katolictvím a nově zrozeným protestantismem vůbec přežila. Zvlášť po otcově smrti musí jako sirotek obratně proplouvat dravými proudy bezohledných mocenských bojů u tudorovského dvora. Je svědkem protestantské regentské vlády svého bratra, mladičkého Eduarda VI., i nelítostné katolické obnovy své starší sestry Marie Krvavé, za jejíž vlády se jako ikona protestantské strany na krátký čas dokonce ocitá uvězněna v Toweru, a ač se důsledně distancuje ode všech spiknutí, hrozí jí smrt. Jsou chvíle, kdy bojuje o holý život, a přelstít ty, kdo usilují o její zničení nebo ji chtějí využít pro své vlastní cíle, jí pomůže jen nevšední inteligence a mimořádné vzdělání. Z hloubavé, předčasně vyspělé dívenky, jejíž osud je plný tragických zvratů, se nakonec stává nejslavnější a nejoblíbenější anglická královna. Ale to už je jiný příběh.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Lady Elizabeth , 2008


více info...

Přidat komentář

ZuzullaM
17.01.2024 5 z 5

Túto knihu som si vybrala vďaka čtenářskej výzve. A bola to výborná voľba. Hneď od začiatku ma veľmi bavila. Najviac sa mi páčilo, že to bol skutočný historický román, síce niečo bolo vymyslené, ako autorka priznala, ale väčšina bola tak ako sa skutočne stala. Teším sa na ďalší diel, teraz už o kráľovnej Alžbete I.

Květ
29.12.2023 5 z 5

Román Princezna Alžběta od mojí oblíbené historičky mapuje život Alžběty, dcery Jindřicha VIII. od jejího narození až po nástup na trůn. Kniha je čtivá a i když historii znám, s Alžbětou jsem naplno prožívala strach o její život, intrikaření kolem nástupnictví, spisovatelka dokáže krásně vtáhnout do děje. Knihy Alison Weir mám moc ráda, jsou velice podrobné a v doslovu autorka ještě dovysvětlí, co je třeba.


MarcoPolo936
12.11.2023 4 z 5

Sáhl jsem od spisovatelky Alison Weir ,kterou jsem si moc oblíbil po další knize. První díl o princezně Alžbětě nás provází od tří leté holčičky až po smrt její vládnoucí předchůdkyně. Je to opět skvěle psáno a na krásně jste opět v 16.století, ale poprvé si myslím, že tento díl mohl být kratší. Rozhodně bych do něj nezařadil fiktivní Alžbětino těhotenství s Thomasem Seymourem. Jinak krásně čtivé i vztahy se starší sestrou Marií či malým Eduardem. Kniha v závěru hezky graduje a odkazuji i na Poznámku autorky v závěru knihy! Těším se moc na druhý díl :-)

Ishir
29.07.2023 5 z 5

Nádherný a napínavý příběh.

tami1
11.12.2022 4 z 5

Pokud si chci přečíst kvalitní historickou biografii, vím že u knih Alison Weir nesáhnu nikdy vedle. I tentokrát jsem si užila osudy princezny Alžběty od jejího raného dětství až po dobu, kdy se stala královnou. Příběh začíná v okamžiku, kdy Alžbětě její sestra Marie oznámí smrt její matky - Anny Boleynové.

Thalin
17.11.2022 4 z 5

Opět skvělý historický román, autorka to má zkrátka v sobě. Alžběta jako taková byla vcelku sympatická, bohužel byla pro mnohé jen šachovou figurkou, kterou se manipulovalo podle přání jiných. Hlavně za jejího mládí. Trošku mi neseděl popis jejího přemýšlení a chování na začátku knihy. Sotva tříleté dítě takhle opravdu nepřemýšlí a ten fakt mi trošku vadil, ale zase taková vada to nebyla. Špatně se mi ale četla část, kdy Alžběta skončila v poručnictví Kateřiny a Thomase. Tam bylo opravdu znát, že je to ještě holka, protože její názory a city se měnily snad ze dne na den. Nejdřív ji šokoval a nechtěla, aby se jí jen dotkl, pak ho najednou hrozně milovala a chtěla si ho brát, i přes to, že ji sexuálně zneužíval. U reálné Alžběty se spekuluje, zda tohle nebyl pravý důvod, proč se budoucnu mužům vyhýbala. S knižní Alžbětou jsem tu nedokázala moc soucítit, kvůli jejímu měnění názorů na něj. Každopádně to jinak byla dobře napsaná kniha a určitě se pustím do další z pera autorky.

Jara.v
07.11.2022 5 z 5

Úchvatně čtivý román založený na historických faktech. Nedokázala jsem se odtrhnout a využívala každou chviličku. Skvěle sepsaný život princezny od útlého dětství po nástup na trůn v době, do které vás příběh vtáhne. Více slov ani nemám, snad jen „tohle si opravdu přečtěte“.

Make20
29.07.2022 5 z 5

Vyprávění o životě princezny Alžběty I. od jejího dětství až po nástup na trůn se mi velmi líbilo. Kniha je založena na skutečných událostech a vše je beletristicky shrnuto. I přesto, že jsem historické romány dosud nevyhledávala, tato kniha mě velmi bavila. Rozhodně se chystám na další její knihy.

LenkaGonn
29.05.2022 5 z 5

Alison Weir je moje srdecni zalezitost. Knihy jsou mozna obcas moc beletrizovane, ale ona pise skvele a ja si dokazu vse barvite predstavit.

Rozmarýna Rozm
22.01.2022 5 z 5

Velmi pěkný román, který se moc dobře četl. Mám ráda, že Alison Weir píše podle skutečné historie a tím mně vzdělává v dějepisu. Kniha je mnohem zajímavější než Královna Alžběta.

BlueTer
21.04.2021 5 z 5

Já romány nečtu a už vůbec ne historické, ale jelikož mám ráda literaturu faktu od této autorky, rozhodla jsem se, že si zkusím přečíst i nějaký její Roman. Je pro mě možná snesitelnější, protože se Alison drží faktů, jak už tady balo kolikrát řečeno. A kniha mě velice mile překvapila, kniha se čte velice rychle. A ještě se z ní něco dozvíte. Přesto že mi v knize něco nehrálo, autorka to na konci vysvětlila a byla jsem naprosto spokojená. Jelikož nemám s čím srovnávat a knize nemám, co bych vytkla, dávám proto 5 hvězdiček. Člověk by snad i pochopil ty přehnané ceny jejich knih na bazarech.

celebriel
04.11.2020 5 z 5

Opět top čtení, autorce slapal příběh hned o samého začátku, líbí se mi styl, kterým píše romány.

mira.l
06.07.2020 5 z 5

Já už jsem něco podobného použil u komentáře ke knize o Kateřině Aragonské, a tady to asi udělám dost podobně. Opět bych mohl pět dlouhosáhlé chvály na autorku a to, že zkrátka UMÍ vytvořit román s maximem historických reálií, do něhož velmi zručně přimíchá svoji část fikce nebo tady napsat dlouhý komentář, ve kterém bych popsal děj knihy, ale ani tentokrát to neudělám.
Opět se jenom omezím na to, že to zase bylo, jako bych byl u toho a sledoval prakticky celé dětství pozdější poslední tudorovské královny. Od počátečního poznávání toho, kdo vlastně byla její matka, přes vztah k otci - králi Jindřichovi VIII. a svým sourozencům Marii a Eduardovi, nevlastním matkám, i když především se to týkalo té poslední - Kateřiny Parrové, až po zásadní neshody v otázce náboženství se sestrou Marií po jejím nástupu na trůn a nástup Alžběty na trůn poté, co oba sourozence přežila. Všechny ty lepší časy, ale především intriky, mocenské boje, ctižádostivost, mocenské vzestupy i pády některých postav, ale i to, jak Alžběta doslova s "odřenýma ušima" přestála dva velké skandály svého mládí, kdy nechybělo zase tak moc, aby skončila jako mnozí pod katovou sekyrou, to vše je tu tak živé, jako by čtenář opravdu byl u toho. Hlavně v druhé polovině knihy graduje líčení vztahu obou sester, kdy se Marie dostala z fáze, ve které Alžbětu v jejím dětském věku milovala do fáze, kdy ji jako potenciální sokyni v boji o trůn začala nenávidět. Autorka to v jedné z posledních kapitol velmi trefně vyjádřila větou "A naposledy se objaly - sestry i soupeřky, proti nimž se od prvopočátku spikly samy hvězdy."

Autorce zbývá literárně zpracovat dvě poslední manželky Jindřicha VIII., a věřím, že pokud se k tomu dostane, i tyto zhltnu jako malinu.

Martass8
10.03.2020 5 z 5

Kniha je opět dobře napsaná Alison to prostě umí přečtená za víkend. Jen bych si přála kdyby neskončila když se dostala k moci. I pak mě zajímá co bylo s malou Bětuškou :-))) Ale super doporučuji

Sidonka3
19.01.2020 5 z 5

Další příklad pěkně, zdařile a poutavě napsaného historického románu. Kéž by všechny zbeletrizované historické knihy měly podobnou úroveň. Určitě se pustím do dalších knih od A. Weirové, protože její styl mi opravdu sedl. A jak tak čtu předešlé komentáře, nejenom mně. Slušné, že?

Peti
13.05.2019

Princezna Alžběta byla opět kniha, která mě nadchla a kterou jsem přečetla jedním dechem. Alžběta je velice inteligentní a vzdělaná. Za vlády sestry Marie to nemá vůbec jednoduché, našeptávači královny se jí snaží zbavit a najít na ní něco, co by ji zbavilo hlavy. Jsem opravdu zvědavá, jaká bude Alžběta královna.

Sarrya
05.01.2019 5 z 5

Oblíbená autorka :) Líbí se mi, že zakládá knihy na faktech a nejsou to jen fantazie. Princezna Alžběta je krásná historická kniha, která se dobře čte a dlouho pamatuje :) Za mě super a plný počet hvězd.

Měňavka
30.10.2018 5 z 5

Výborná historická literatura!

Mufa
05.10.2018 5 z 5

Od autorky už jsem přečetla téměř vše. Tenhle díl se hodně povedl, krásně popsané, jak se asi Alžběta celé svoje dětství a mládí cítila, vzhledem ke své matce a fanatické sestře.

Jessybelle
22.04.2018 5 z 5

Velmi zdařilý historický román, čtivý a zároveň plný informací. Určitě se pustím i do dalších knih této autorky.