Duch z Grand Banks

Arthur Charles Clarke

Píše se rok 2012: sto let po potopení Titaniku. Dvě z nejmocnějších společností světa, z nichž každá je vedena excentrickým multimilionářem, se utkají v závodě o to, komu se dříve podaří nalézt způsob, jak vyzvednout a uchovat luxusní transoceánský parník. V tomto závodě, který má ohromit svět a obě společnosti proslavit, jsou otestovány dvě nesmírně nákladné technologie a sejdou se v něm nejbrilantnější mozky jedenadvacátého století. Dvě špičkové technologie zde soupeří pod tlakem čtyř set atmosfér na dně oceánu. Pro každého ze zúčastněných se odkrytí roušky tajemství z nejznámějšího lodního vraku všech dob stává posedlostí. A pro některé z nich posedlostí osudovou…... celý text

Romány Sci-fi
Vydáno: 1996 , Polaris
Originální název: The Ghost from the Grand Banks, 1992

Komentáře knihy Duch z Grand Banks

sf1
02.09.2024

Výborné až na ten nemastný závěr. Clarke evidentně netušil, jak to zakončit.

Luigi1
11.11.2023

Uvidíme která společnost zvítězí

Zemlja
26.08.2023

Zajímavé téma. Oslovila mě holčička s fraktály.

Rav3n
03.02.2023

Ač autora adoruji a stavím snad nad všechny mistry žánru, tohle okouzlující není. Považuji to za nejslabší autorův výkon. Ono to i vypadá, že to není jeho.

mulderka
27.05.2022

A co na tom, kromě toho, že se děj odehrává o pár let v budoucnosti /psáno v roce 1990/ vlastně bylo sci-fi?
Na velmistra žánru, velkého sira ACC, velká slabota. Celé je to dějové i časově jakoby rozbité, chaotické, postavy opravdu jak duchové, měla jsem problém jen rozlišit je od sebe, o nějakém vztahu k nim ani nemluvě. A ta poslední kapitola mě dorazila úplně.
O některých dílech našich oblíbených autorů je dobré nevědět. Duch z Grand Banks mezi ně definitivně patří.

EDIT: jedna z postav se živí vymazáváním cigaret ze záběrů ve starých filmech. A hlehle, máme rok 2022 a tyto a podobné trendy začínají v Hollywoodu i jinde nabírat obrátky. Se zvoláním FUJ a slzami v očích konstatuji, že tady prorocký duch sira ACC bohužel nezklamal :-((

zaphod3846
05.01.2020

Za 2 z 5 jen kvůli úctě k autorovi. Na A.C.Clarka fakt slabé.

Phoenix16.cz
16.09.2018

Příběh je celkem jednoduchý, ale ve výsledku komplikovaný, protože není psaný úplně lineárně, ale prolínají se tu různé části a občas je problém i časový rámec. Někdy bylo trochu problém přeskočit s další kapitolou zase někam jinam a navázat na něco, co bylo před třiceti stranami. Z Clarkova rukopisu tu samozřejmě zůstal vědecký přístup k věci a brilantní styl vyprávění.

woodward
19.08.2015

Je to zajímavé, je to Clarke, ale víc než čtyři hvězdy nedám.

Pavlina.13
16.09.2014

Občas jsem byla trochu zmatená, protože se zde prolíná mnoho dějových linií a nebylo by asi na škodu některé vynechat a věnovat se více těm zbylým. Ale až na tohle se mi kniha četla poměrně dobře.
Pozn. k estetické stránce knihy: přebal je poměrně odpudivý, trvalo mi asi 4-5 let přesvědčit samu sebe, že kniha může být mnohem příjemnější než obal ... a to rozhodně je.

KellyH
19.10.2012

Mně zkrátka někde muselo něco uniknout. Zhruba do půlky nebo do dvou třetin dobrý, ale pak jsem se asi někde ztratila a konec jsem nějak... nepochopila. Ale třeba se do toho pustím někdy znovu, takže ten svůj scházející prvek naleznu.

Jack Bauer
13.03.2012

Příběh se odehrává v roce 2012 což tehdy byl pro mne velmi vzdálený rok pro sci-fi jako stvořený a ejhle, už je tu. Technologie sice pokročila, ale stále to nějak není ono. Nebavilo mě to.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Arthur Charles Clarke také napsal(a)

Arthur Charles Clarke
britská, 1917 - 2008