Dědictví otců

Dědictví otců https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38926/dedictvi-otcu-38926.jpg 4 370 62

Dědictví otců série

1. díl >

Děj se odehrává v pohnutých dobách francouzské historie 16. a 17. století. Původně šestidílný románový cyklus Dědictví otců, k němuž autor později připojil uzavřený celek sedmi dalších románů, počíná za vlády Jindřicha II. a Karla IX., v období náboženských válek mezi katolíky a hugenoty. Hrdinou je druhorozený venkovský šlechtic a lékař v královských službách Petr ze Sioraku. Stylizované, archaicky zabarvené vyprávění, inspirované stylem dobových kronik či pamětí, je plné dobrodružství, napětí i humoru. První díl nazvaný Dědictví otců dal jméno celému třináctidílnému cyklu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fortune de France , 1977


více info...

Přidat komentář

Jochen77
19.04.2024 4 z 5

Hrozně zvláštní knížka. Zajímalo by mne, zda Merle skutečně přistoupil k té staré francouzštině nebo je to pouze rozmar českého překladatele. Robert Merle tuto epopej započal v roce 1977 a já jsem četl vydání z roku 1989. Jazyk je skutečně nadmíru kostrbatý a košatý, čtenář se tím musí prokousat a je jen na něm, jestli u Sioraků vydrží. Ze začátku knihy jsem si říkal, jestli knížku odložím nebo to vydržím a dočtu do konce. Akce tam moc nenajdete, ovšem popis toho jak se ve Francii v období 16. století žilo je tam habaděj. Mor, nákupy pozemků, vztahy, náboženství a vykreslení politické situace si mne nakonec natolik získaly, že v sérii budu určitě pokračovat. Knížka vás postupem doby začne bavit a vy prostě musíte vědět jak to dopadne se Samsonem, Héličkou nebo Jonášem s vlčicí. Tipuju, že kvalita série bude stoupat s každým dalším dílem.

Vesmich
18.04.2024 5 z 5

Obří ságu o Petrovi ze Sioraku milovala naše maminka a společně s ní to četl i bratr a tak nezbývalo než se přidat. Teď jsem přerovnávala knihovnu a začetla se a už jsem to neodložila, dokud se mládenci nevydali do světa. Celý příběh jsem nahlédla jinýma, o dost staršíma očima, takže jsem se víc smála, pasáže o sporech mezi hugenoty a katolíky brala rychle a nad společenství tam dědků občas oko pozvedla :)


Tirius
02.04.2024 5 z 5

To, co na knize zaujme nejvíce, je dozajista jazyk, kterým je psána. Pro někoho může být zprvu překážkou, ale pokud do něj pronikne, objeví zcela nevšední poetiku vyprávění. Příběh samotný je souhrnem anekdotických příběhů odehrávajících se (především) v okolí hradu Mespechu, na kterém hlavní hrdina příběhu Petr vyrůstal a který jeho otec a adoptivní strýc budovali v souladu se svým kalvínským přesvědčením. Nečekejte tak velký příběh, který vás chytne a nepustí, ale velmi příjemné uvedení do doby a života Petra ze SIoraku.

Emik87
18.02.2024 5 z 5

Začátek téhle historické série mě moc nebavil, ale určitě stojí za to si ho přečíst. Minimálně kvůli utřídění informací, které čtenář o tehdejší době ve Francii má.

lampernaqui
28.11.2023

První část dlouhé historické série nám představí dětství hlavní postavy. Nic víc z hlediska děje bych tady asi nehledal. Sledujeme jeho dospívání, názory a seznamujeme se se světem, rozděleným náboženskými válkami. Je asi dobré, pokud má člověk o období nějaký přehled - přiznám se, že já nemám. Proto jsem párkrát tápal. Samostatnou kapitolou je jazyk románu - tak nějak mi to nepřipadalo ani jako archaická čeština, jako spíš historický patvar. Ale nejspíš se pletu.

Radka1911
21.09.2023 3 z 5

Pokud se vám podaří zvyknout si na archaický jazyk kterým je kniha napsaná, jedná se o skvělý historický román.

xulij01
20.05.2023 5 z 5

Kromě krásného archaického jazyka knížka nabízí i poutavý příběh odehrávající se na pozadí střetů mezi katolíky a hugenoty. Čtenář si nenásilnou formou udělá představu, jaký byla situace ve Francii v 16. století, včetně zachycení nejdůležitějších historických událostí.

Paulika419
30.04.2023 2 z 5

Odložit tuto knihu a vůbec se k ní nevracet bylo pro mne rozumné řešení.

fénix56
14.04.2023 5 z 5

O období náboženských válek mezi katolíky a hugenoty ve Francii velmi ráda čtu, proto jsem se s chutí začetla do této série. Na archaický jazyk jsem si rychle zvykla, k té době mi to sedlo. Spíš nemám ráda v historických knihách moderní výrazy.

Většinou se děj točí kolem rodiny Sioraků, ale vše je zachyceno v historickém kontextu. Začíná to vládou Františka I., pokračuje kralováním Jindřicha II. a jeho tragickou smrtí. No a své intriky už začíná spřádat regentka Kateřina Medicejská, které jde jen o její rodinu. Z historie víme, že to nakonec hugenoti krvavě odnesli, ale taky se mezi nimi objevovala spousta fanatiků. Kromě bratrovražedných náboženských bojů se dozvídáme i o dalších historických souvislostech, např. další boje o přístav Calais atd.

Občas děj působil rozvláčně, ale to byla jen malá vada na kráse.

miša63
26.09.2022 1 z 5

Děj obsahuje i spoustu názvů měst a oblastí, když nejste znalec místních poměrů, je to docela náročné.

Schamila
11.07.2022 5 z 5

Možná po 15ti letech jsem si připomněla zase, jak to bylo tenkrát s Petrem ze Sioraku, a tohle čtení je stále moc fajn a už se těším na další díly, zkrátka na historický román nedám dopustit....

Martina291086
05.07.2022 4 z 5

Pro některé může Dědictví otců díky svému jazyku působit nezáživně a zdlouhavě, ale jakmile se vám podaří proniknout a zvyknout si na dobovou konverzaci, stane se pro vás kniha skvělým prostředkem k úniku z reality a vrácení se zpět v čase. Pro milovníky historie, ale ne učebnic, je tato série snad to nejlepší k poznání této vzrušující, ale zároveň někdy kruté a vždy nevypočitatelné doby.

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická četba

lis-elis
15.01.2022 5 z 5

Dědictví otců je vynikající série. Pokud chcete číst klasický historický román, můžete být trochu zklamáni (hlavně u pozdějších dílů). Spíše se jedná o nenásilný výklad francouzské historie z v období náboženských válek, a to prostřednictvím smyšleného (avšak okouzlujícího) šlechtice, který píše své paměti, a několika dalších fiktivních postav. Ty se ovšem potkávají s reálnými osobnostmi a prožívají skutečně i historické události, jejichž jsou svědky. Dějiny jsou popsané věrně, a tak se nemusíte bát žádného překrucování, jako např. u A. Dumase.
Zpočátku může odrazovat archaický jazyk. Po pár stránkách si však na nezaměnitelný styl zvyknete a naopak si jej zaručeně oblíbíte, protože dotváří atmosféru knih.
Já začala číst první díl proto, že mě zajímalo období, v němž se odehrává. Překonal však mé očekávání a nakonec jsem přečetla všech 13 dílů :-)

Sváťa3
02.06.2021 4 z 5

Tuto sérii jsem přečetl na doporučení (pouze prvních 6 dílů) v dalších dílech se už prý jedná spíše o historická data a není to tak čitelné. Knížky se mi velice líbily ze dvou důvodů: Primo perfektně jsem se sžil s hlavním hrdinou Petrem ze Sioraku. Secundo užívá se zde dobová mluva která se mi líbí "velice velmi" :) V prvním díle se obšírně píše o náboženských válkách mezi hugenoty a katolíky, což je poněkud opakující se a zdlouhavé. V druhém díle se to již rozjede a seznamujeme se s hlavním hrdinou od jeho dětstí přes studia na medicíně až po službu vladařům v dospělosti. Knížky jsou v některých částech zdlouhavé ale celkově se mi to moc líbilo !!!

Eidalon
28.02.2021 4 z 5

Merle je autorem, kterého jsem v mládí objevil skrze jeho Malevil či knihu Smrt je mým řemeslem. Když pak začala vycházet rozsáhlá sága, původně šestidílná a posléze znovu stejnou měrou rozšířená, s chutí jsem se pustil do čtení, ale nikdy nedočetl ani prvních 6 knih.

Na stará kolena se ke knihám vracím a znovu si oživuji klíčové historické zvraty, jež v 16. a 17. století formovali Francii. Vedle ukázky života lidí v této historické době je to i příležitost si oprášit znalosti francouzských, potažmo evropských dějin.

Všechny knihy jsou spojeny v jeden příběh, v jednu časovou osu, kterou Vás provází hlavní hrdina, Petr ze Sioraku, který předkládá své paměti a životní úskalí od svého zrození až po své kmetské dovršení.

Merle psát umí, ale jednotlivé díly celkové ságy se přeci jen mírně liší, především v časovém rozsahu, který jednotlivé díly popisují.

Dědictví otců je první díl, kde se především čtenář seznamuje s rodinou, hradním sídle uprostřed francouzského venkova, popisem života prostých lidí a nižší šlechty, hlavní hrdina se v prvním dílu dostává na práh své zletilosti.

Milé, poučné a čtivé.

boxas
23.12.2020 5 z 5

Dědictví otců je prvním dílem rozsáhlého cyklu zachycujícího život ve Francii v době bojů mezi hugenoty a katolíky. Podle mne tímto dílem začíná jedna z nejlepších, ba přímo nejskvostnějších sérií, co jsem kdy četla! A tím nemyslím jen historické romány!
Merle francouzskou historii 16. a 17. století znal a na cyklu je to patrné. Zároveň ovšem vykresluje život ve Francii tak zajímavě, poutavě a napínavě, že pravděpodobně nezůstanete jen u tohoto prvního dílu a budete sledovat osudy Petra ze Sioraku i v dalších pokračováních.

trudoš
20.12.2020 4 z 5

Skvělý historický román, především pro autorův nezaměnitelný styl. Ačkoliv mám raději akčnější příběhy a méně okouzlující „casanovy“ v roli hrdinů, přesto mě Robert Merle dokázal strhnout jazykem natolik, že jsem skutečně zvědav co další příhody Petra ze Sioraku přinesou.
Co však zápletce vyčítám, je absence výraznějšího konfliktu. Autor se snaží primárně zmapovat klíčové historické zvraty, jež v 16. a 17. století formovali Francii. A tak namísto anabáze bohatýra, který putuje za konkrétním cílem, sledujeme putování venkovského šlechtice, jehož charakter brousí dobové události. Navíc je znát, že jde o první díl, protože převážnou část vyprávění tvoří seznamování se s postavami. Přesto se člověk nenudí a kdo si libuje v prohánění sličných dam, bude nadšen. No a v okamžiku, kdy přijde na přetřes první bitva, získal si mě spisovatel definitivně. Žádný heroický patos, ale perfektně vykreslený popis brutálního násilí, v němž nejde o nic jiného, než zabít protivníka - jinak zabije on vás.

jprst
14.09.2020 4 z 5

Trochu jsem se s tím pral, místy se děj docela vlekl, nicméně postupně jsem se do toho zabral a četbu jsem si docela užil. Současně jsem ale zjistil, že mé znalosti o náboženských válkách ve francii jsou dost chabé a měl bych si je trochu doplnit.

Jonna
31.08.2020 3 z 5

No, dlouhatánská pojednání o náboženství jsem už v druhé půlce knihy přeskakovala, ze začátku jsem na to měla větší trpělivost. Přesto se mi líbil příběh a další pokračování snad zvládnu bez mezer.