Děda kamnář a toulavý Pecivál

Děda kamnář a toulavý Pecivál https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461591/bmid_deda-kamnar-a-toulavy-pecival-oVJ-461591.jpg 5 19 8

Jak to dopadne, když ve městě přestane v zimě jít elektřina a doma není jak zatopit, uvařit, ohřát vodu na čaj? V takovém případě je skvělé mít dědu, ke kterému se dá odjet na prázdniny. Natálka a Hugo tedy vyrážejí k dědečkovi. Netuší, jaká je čekají překvapení a dobrodružství. Děda je kamnář a v jeho domě se dá topit hned několika způsoby. A kam se ztrácí každý den kocour Pecivál? Děti se vydávají po jeho stopách a odhalují dědovo velké tajemství.... celý text

Přidat komentář

simca9342
19.01.2024 5 z 5

Příběh o tom, že pokud nejede proud , vždy existuje náhradní řešení.
" Vytrháme z podlahy parkety a spálime ji."
Huguv nápad není o nic lepší než ten můj :) Kromě života při svíčkách mě napadá ukrást někde náhradní zdroj elektřiny :)
Ale zpět k recenzi : dva sourozenci Hugo s Natálkou budou po dobu opravy a zpětnému nahození elektřiny (ve vesnici, kde bydlí) na pár dní u dědy . Sami bez rodičů. Hurá! Kdo by odmítl?
Navíc babička je s kamarádkou v lázních, takže si užijí s dědou zrzavým kocourem Peciválem dost legrace . Kromě toho děda se sousedem něco tajně chystá...

Knihomolka506
27.12.2023 5 z 5

Když ve městě nejede elektřina , je to nepříjemné. Co by za to kdo dal sedět u vyhřátých kamen a poslouchat dědovo vyprávění?
Hugo a Natálka to štěstí mají, že ten čas mohou trávit s dědou a jeho kocourem , který se nejraději valí na peci. Odtud jeho příznačné jméno - Pecivál. I děda má své tajemství a tomu malí sourozenci přijdou na kloub.


gabriela8704
08.09.2023 5 z 5

Četli jsme se synem a moc pěkná kniha. Syn i já jsme byli nadšení.

Luky110812
27.07.2023 5 z 5

Předčítáno. Krásně a jednoduše přiblížené řemeslo kamnářů. Synovi se moc líbila.

Aknel26
22.12.2021 5 z 5

Jednoduchý příběh o dvou dětech, které se u dědečka seznámí s prací kamnáře a pecaře - čtenáři se spolu s nimi dozvědí o rozdílech mezi kamny, pecí či krbem a navíc si na obrázcích prohlédnou základní náčiní. Měli jsme přečteno za dva večery. Kdyby knížka byla delší, asi by to chtělo napínavější a dobrodružnější zápletku, ale při tomto rozsahu to bylo skvěle vyvážené, pětiletý kluk udržel pozornost a příběh ho bavil. A ilustrace jsou nádherné!

magnolia
09.09.2021 5 z 5

Nevím, jak by se knížka líbila dětem, možná, že jí chybí nějaké větší dobrodružství nebo zápletka. Já ji však ohodnotím plně, a to za obrázky - ty jsou prostě skvělé. Ale pochválím i paní autorku, protože ruční práce a řemesla se mají připomínat (jen pro zajímavost - knížka byla vydána k 25. výročí založení Cechu kamnářů ČR) a příběh je takový milý, ze života. Tak budu doufat, že udělá radost i někomu z dětských čtenářů. (Knížka je dost tenká, nemá velká písmena pro začínající čtenáře a je tedy určená spíše pro předčítání.)

Ithaka
17.02.2021 5 z 5

Milá jednohubka pro dospělého k odpolednímu čaji, nebo dvanáct příjemných večerů s dětmi po jednotlivých kapitolách. Knížka jednoduchou formou přibližuje různé formy vytápění interiéru a seznamuje děti se starým kamnářským řemeslem. Nejlepší ke čtení nejen u kachlových kamen, ale klidně i u radiátoru v panelovém domě. Přikusování křížal a popíjení bylinkového čaje doporučeno, stejně jako předení kocoura v klíně. Moje první setkání s knihou od Kláry Smolíkové i s fantastickými ilustrace Ilony Komárkové. Čirá radost!

lukyli154
04.02.2021 3 z 5

Četla jsem dětem ve školce. Bohužel je moc nezaujala. Ilustrace jsou nádherné.