S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem

S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451929/bmid_s-komenskym-do-komiksu-unikovka-s-a-bgF-451929.jpg 4 32 10

Na únikovou hru se Filipa těšila. Vybrala si ji na oslavu narozenin a ten nápad spolužáky nadchnul. Dokonce i Vavřinec, řečený Vávra, pozvání přijal. Nejsou ve třídě kdovíjaká parta. Ani učitelé u nich neučí rádi. Filipa předem nezkoumala, proč se hra jmenuje „Cesta z labyrintu“. Vlastně jí bylo jedno, jakou únikovku si zahrají, pro všechny to byla premiéra. Dostat se z lodní kajuty ještě šlo, ale další místnosti jsou těžší a těžší, a ne každá nápověda jim pomáhá. Hráči mají podezření, že se hra chová jako živá. Nebo se do ní tak zabrali? Postupně parta zjišťuje, že kromě nalezení klíčů se jim s každou místností otevírají průhledy do života podivného muže v černém, který snad nikdy nespí a neustále má hlavu plnou plánů. Největší hádankou, jejíž rozluštění je klíčem k cestě ven, je totiž sám Jan Amos Komenský. Uniknou z jeho labyrintu? Příběh Filipy a jejích spolužáků se odehrává během jediného dne stráveného únikovou hrou. Pátrání v jednotlivých místnostech však není završeno jen vyřešením hádanky a nalezením klíče, ale také komiksovým příběhem ze života Jana Amose Komenského.... celý text

Přidat komentář

Lískaran
25.11.2023 4 z 5

Komiks o životě J. A. Komenského je střídán příběhem dívky Filipy a jejích kamarádů asi jako motivace pro čtení o Komenském a pro udržení pozornosti mladých čtenářů, ale na mě (asi celkem pochopitelně) ty části fungovaly spíš opačně. A k tomu příběh o únikovce končí prostě tehdy, kdy to autorka potřebovala – a proto docela nelogicky. Proč se tam nakonec zjevila i ta učitelka, se kterou si třída vůbec nerozumí? V ději ta náhlá změna vztahů nemá vůbec žádné opodstatnění.

Na druhou stranu Komenského životní příběh je podán poutavě a výtvarně zdařile - obzvlášť Fibrichovy mapy jsou krásné a díky velkorysému vydání knihy ještě vyniknou. Je fér, že J. A. K. jako člověk velkého formátu dostal publikaci přesně takových rozměrů.

gabriela8704
08.09.2023 5 z 5

Četli jsme se synem. Super nápad. Syn se u ní bavil a nenudila ho. Zatím za nás top kniha z autorciny tvorby.


Karolína18
11.04.2023 4 z 5

Komiksové zpracování se mi líbilo a zahrát si takovou únikovku by mohlo být super, ale mně osobně se pasáže o Filipě moc nelíbily. Spíš mě rozptylovaly a nudily.

1v8na
22.02.2023 5 z 5

Parádní sešupova jízda. Kniha je jak poučná, tak je psána i formou zábavy. Má teda jak zábavní tak i vzdělávací prvky, což se mi neskutečně líbí.
Komiks příběh oživuje..
Určitě budu ráda když si knihu jednou přečtou i moje dcery

broskev28
05.08.2022 4 z 5

Komentář Samsa mě dostal, ten by měl být přiložen k anotaci! Možná by na tuhle skvělou knížku nalákal více náctiletých; alespoň v naší knihovně si jí zatím nikdo moc nevšímá.
Jestli jsem to správně pochopila, autorka zakomponovala komiksy určené původně pro výstavu k výročí J.A.K. do knižního příběhu. Považuju to za výborný nápad, protože ne každý výstavu zhlédl (já třeba ne), a proto je dobré tyto komiksové postřehy zachovat knižně. Na druhou stranu musím přiznat, že "třídní" doprovod ve formě únikovky se mi až tak dobrý nejevil, ale to je jen můj názor.
Každopádně v knize o učiteli národů bych očekávala lepší korekturu, na s.40, 64 a 76 jsem našla docela zásadní prohřešky proti naší mateřštině. Listy Jana Amose byly skvělé, jen je smutné, že my po téměř čtyřech stech letech můžeme pozorovat, že lidstvo se nepoučilo, nebo jsme zkrátka doposud nedošli k cíli: "Jestliže budeme mládež správně vzdělávat, učiníme svět lepším. Možná pak ani války nebudou."

Ditules
19.05.2021 4 z 5

Jako vždy - skvělé. Sázka na jistotu.

Samsa
14.01.2021 5 z 5

Jako mosím sa přiznat, že Komenského bych rači hrál v písíčku a postupoval těma pokojama namísto děcek z knížky. Klidně až do Amsterodama. Bo to by mohla byt bomba, hrál sem podobně třeba Haryho Potera. Jana Ámosa mám ale rád, bo žil aj u nás ve Fulneku, na jihu v Blatnici, kde mám bráchanca, měl vinohrad a nebál sa, jako já, Poláků a ani žénských :) Ale aj knížka ňa zaujala, hlavně ty komikse. No byl to cestovatel, ten Jan Ámos, vlastně rajzovat mosel, furt ho hnali, hlavně asi katolíci, z Moravy ten olomúcký bišop Ditrichštajn. Přesto jaké dílo stvořil! Teda já sem nic z teho nečetl, enem sem brúzdal na wikipédce, ale nečetl ho ani ministér Plaga, jak usuzuju z jeho kecú v bedni. Tož měli bysme sa pustit, já aj on, minimálně do teho Labyrinta světa.

LukBook
04.01.2021 5 z 5

Další skvělá knížka od zkušené autorky literatury pro děti Kláry Smolíkové. Velice poučné, ale zároveň i hodně zábavné. Velké množství ilustrací.

martinstefko
12.12.2020 4 z 5

I když bych měl výhrady ke struktuře knihy, kdy se dvě její části nějak zásadně nedoplňují, tak rozhodně nemohu mít výhrady k tomu, jak je příběh napsán a jak je komiks vytvořen. Komiks si nebere nějakou jasně stanovenou kostru, každá stránka je trochu jiná, každá se zaměřuje na jinou fázi, jiný aspekt Komenského života a je tomu uzpůsobena i jeho struktura. Sem tam je použita rovnou dvoustránková mapa, sem tam jsou komiksové sloupce časovou osou, ale i srovnáním. A do toho je příběh, který je napínavý, místy skoro až do hororové pohádky, ale v klidu, vždy je tu dobrý konec. A na závěr je happy end, který sedne. "S Komenským do komiksu" je prostě pěkná ukázka toho, jak spojit didaktický komiks, kdy se něco dovíte o velmi významné osobnosti, s tím, jak prezentovat dětem příběh o přátelství a o tom, že i když každý máme svoje chyby, stejně tak máme každý svoje silné stránky. Pokud se na ně zaměříme a nebudeme se navzájem, ale i vnitřně odsuzovat za ty špatné, společně můžete hodně osáhnout.

ElikaBendova
21.11.2020 5 z 5

je až děsivé, že to co Komenský psal tenkrát je až nadčasové na tu dobu dnešní. Vůbec nic se nezměnilo. Jen místo šlechticů máme parlament a místo moru máme rakovinu a covida. Rozhodně doporučuji každému, aby se zamyslel nad tím, jaký žije život a že stačí maličko a všelicos se změní. Mě a kamarádce tekly slzy smutkem, jak je kniha pravdivá i po staletí.

Štítky knihy

životopisy, biografie Jan Amos Komenský pro děti od 9 let únikové hry, únikovky

Autorovy další knížky

Klára Smolíková
česká, 1974
2015  76%Mrtvá šelma
2014  84%Vynálezce Alva
2015  88%H. U. S. (Hus úplně světovej)
2020  85%S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem
2012  87%Husité

Kniha S Komenským do komiksu – Únikovka s Amosem je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x
dalších seznamech5x