Ďáblův prsten

Ďáblův prsten https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14113/dabluv-prsten-14113.jpg 4 46 11

Jak se dostal francouzský komunard na Českomoravskou vrchovinu. Lidé z budoucnosti v bitvě u Kurska. Planeta Země zachvácena sérií požárů. Více než dvacet let nevydané povídky otce moderní české science fiction.

Přidat komentář

Atanone
27.01.2024 4 z 5

Naposledy jsem četla Součka, když mi bylo něco málo přes "náct" a hrozně mě bavil, takže jsem byla zvědavá, co s tím udělá odstup několika desítek let. Napětí, pravda, to se ztratilo, ale zato jsem se královsky bavila jemnou ironií a humorem mezi řádky. To jsem tehdy jako naivní teenager chápat nemohla. Takže u mě spokojenost. A myslím, že pan Souček ve srovnání se současnými autory sci-fi ještě dlouho obstojí.
Ďáblův prsten mě navnadil, Kili dojala. Vypíchla bych povídku Kursk. Vojín Bělice (včetně okolností) nemá chybu.

JackieDecker
12.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila. Všechny tři povídky se skvěle četly a byly poutavé, inteligentní a zajímavé zpracované. Čím víc od pana Součka čtu, tím víc ho uznávám coby skvělého autora.


Terva
08.09.2023 5 z 5

Ať jste pitomí jak jste pitomí,
jako že jste pitomí jak tága,
určitě poznáte,
kudy do toho elektrika leze.
(Kursk 7/6/43/1207)

Vždycky, když se v poslední době dávám do čtení Součkovo příběhů, narážím na jednu zajímavost. Jeho povídky jsou různě vydávány s jinými povídkami a všechno je to tak zamotané, že se mi nakonec doma sešlo čtyři nebo pět (sám v tom mám tajemno) knih a v každé se některé příběhy opakují. V této sbírce povídek tak mimo příběhu Ďáblův prsten, najdete i povídku Kursk 7/6/43/1207 a příběh nazvaný Killi. Kursk 7/6/43/1207 je další zajímavou povídkou o cestování časem a Kili je mrazivým dokumentem o globálním oteplení naší planety.

Malá ochutnávka:
Napadlo mě podívat se dolů, k nohám. V mihotavém světle hvězd jsem spíše uhádl, než viděl, že asi krok přede mnou stojí v písku malé zvíře, veliké sotva jako kočka nebo psík, a dívá se na mne zelenými kukadly, světélkujícími v temnotě.
(Ďáblův prsten)

Možná bych se trochu vrátil k povídce Ďáblův prsten trochu z jiného pohledu. Protože obal této modré knížečky je tímto příběhem inspirovaný. Bohužel nakladatelství Ivo Železný čtenáře nějak neinformovalo, kdo jej nakreslil. Je na něm balon, hodinky, francouzská vlajka a smolař tohoto příběhu vojín Francois Maret. Ostatní se dočtete v mém komentáři k těmto třem povídkám a to zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/dabluv-prsten-14113

Citát: Boty pro dědečka, tátu i vnuka, šaty k neroztrhání, nábytek na věčnost. . .(Kili)

Corso
08.07.2022 2 z 5

Dabluv prsten. Na standardy autora lehce podprumerne. A navyse (pozor spoiler).... z minulosti do sucastnosti dotiahol francuzskeho komunarda, co mu umoznilo trosku vyzdvyhnut hrdinsky boj proti utlacovatelskej slachte, burzoazii, co pozdvihlo cervenu vlajku a nastartovalo celosvetovu socialisticku revoluciu. Komunardi su v podstate taki protokomunisti, jestli se nemejlim hihihi... Tiez mohol Soucek skusit z minulosti pretiahnut niekoho ineho. A ked uz, tak urcite sa mohol rozpisat, trosku viac sa venovat postavickam. Velmi nepomohol ani napad s mimozemstanmi v pusti. Cele je to nakoniec v duchu takej veselej parodie na sci fi ako serial Navstevnici alebo Bulycevove poviedky, ktore mam tiez rad. Ako urcite by som to nedoporucil niekomu kto si chce precitat nieco prve od Soucka. Asi by ho to odradilo. MA KOPEC LEPSICH VECI.
Ozaj a na databazi zadara je naozaj ked stiahnete Dabluv prsten, len tato sice vacsia, ale predsa len poviedka. (mini novelka) V Souckovom kanone je Dabluv prsten cela zbierka poviedok nazvana podla titulnej poviedky. Takze niekto si povie, a kde su tie ostatne poviedky. No predsa v tej inej knizke Dabluv prsten :)

DuncanIdaho
31.10.2021 5 z 5

Čtení mne bavilo. Bylo to pěkné a zábavné.

Racek213
03.01.2021 5 z 5

Jéje, tyhle povídky jsem četl někdy před 50 lety ... A pak ještě mockrát. P. Souček má vždy zajímavý problém, ovšem jeho styl možná trochu může někomu vadit. Mě tdy ne..
Pamatuji si, jakou senzaci vzbudila Cesta slepých ptáků... to tedy byla bomba... Kniha sama byla i s ilustracemi udělaná tak, že tomu pár lidí věřilo, jak jsem sám zažil...

elcapitano
20.08.2020 3 z 5

Četl jsem e-knihu, ve které byla bohužel jen úvodní povídka Ďáblův prsten. Lehké čtení, poměrně předvídatelné, ale logicky vykonstruované. Jednoduchá forma i příběh. Zábavná oddychovka.

Stanas513
15.07.2020 5 z 5

Pěkné čtení. U Součka člověk někdy neví, co je pravda a co fikce. Ale tento příběh jsem četla s úsměvem.

pismenkovyJoe
16.06.2020 4 z 5

Všechny tři povídky jsou fantastické, osobně mě nejvíc bavila povídka Kili, snad to s námi dopadne přes to všechno nakonec taky tak!

Terva
09.06.2015 5 z 5

Povedené povídky. Hlavně Kursk mě dostal. Tohle jen tak někdo nepobere, ale je mi to jedno, já věřím, já jsem a já pana Součka obdivuju.

p.stranska
09.01.2015 2 z 5

Hodně jsem se těšila, hodně jsem se zklamala. Přečetla jsem úvodní novelu a přišlo mi to jako slohová práce...možná zajímavé pro začínající čtenáře...hezky napsané, ale žádná přidaná hodnota. Nebudu to dočítat, pro mě dost nezajímavý autor.

Část díla

Kniha Ďáblův prsten je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x