Kili

Povídka od: Ludvík Souček
Z knihy: Bohové z hvězd, Operace „Kili“, Ďáblův prsten


Kdo může za sérii požárů, které zachvátili celou planetu Zemi. Jednalo se o náhodu nebo cílenou likvidaci? A hlavně, kdo měl být zničen těmito katastrofami?

Originální název:

Kili


Rok vydání originálu: 1973

Komentáře (3)

Přidat komentář

Terva
08.09.2023 5 z 5

Krom hasičů
a sexuologů
prožívali
ohromný boom
i vulkanologové.

Mrazivá (leč hodně teplá) povídka, nebo spíš vize, pana spisovatele. Dr. Ludvík Souček nás zavede do nedaleké budoucnosti, kdy je naše planeta Země doslova v plamenech. Když opominu podstatu děje tohoto příběhu, musím napsat, že mě fascinovalo, že v době, kdy tu vládnul ještě komunismus, a lidé zde si vážili všech svých věcí, měl již pan spisovatel vize o konzumní společnosti. Například už v té době tvrdil fakt, že třeba drahé boty v dnešní době (mluví o budoucnosti) nevydrží ani půl roku, elektrické výrobky dva roky. Když se nad tím zamyslíte, má krutou pravdu. Místo, aby se vyrábělo kvalitní, dlouhodobě fungující zboží, je všechno vyrobeno tak, aby to dlouho nevydrželo. A to je plýtvání. Jenže naše společnost by bez toho nemohla fungovat, i když tím ničí přírodní zdroje a planetu samotnou. Tak že změna systému nebo smrt.

Citát: Pohárky z křehkého skla jak kytičky, šaty z papíru, boty, které vydržely jen půl roku, ale zato báječně netlačily, auta na rok nebo dva a panelové baráky . . .

Pytlík
26.02.2023 3 z 5

Jak je Souček génius v propojování faktů a fantazie, tohle se mu moc nepovedlo. O žádných podobných požárech v minulosti geologie nic neví, určitě to nebyla příčina vyhynutí mamutů.


Terva
09.06.2015 5 z 5

Mrazivý příběh na téma požáry na planetě Zemi. Tohle se četlo s chloupkama v pozoru.