Co to žere a kde to spí

Co to žere a kde to spí https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443681/bmid_co-to-zere-a-kde-to-spi-z5L-443681.jpeg 4 214 65

Obrovské vesmírné překladiště Terango (neboli Terminál Sycango) je kromě přistávacích a odletových ramp kompletně vybudováno pod povrchem planety a personál tvoří jedenáct tisíc lidí a přes dva tisíce androidů. V podstatě jde o město s kompletním vybavením a servisem. Všechno funguje tak, jak má, až do chvíle, než se začnou ztrácet lidi. Na Zemi se o tom nic neví, dokud se neztratí dcera náměstka baltimorské FBI. Náměstek na Terango pošle vyšetřovatelku Moiru Glaceovou. Jednak mu byla protivná a potřeboval se jí zbavit, jednak mu bylo jasné, že pokud má na Terangu někdo šanci něco vyšetřit, tak jedině drzá neřízená střela, což Moira je. Agentka hned po příletu pochopí, že je vetřelcem v dokonale funkčním, ale zároveň dokonale uzavřeném systému, který za všech okolností drží při sobě, a to včetně umělé inteligence, řídící veškerý provoz Teranga. Ostatně jinak by to ani nešlo, protože černý obchod (zbraně a drogy) tvoří třicet procent provozu překladiště. Systém si velmi rychle zanalyzuje, že Moira ten svůj vyšetřovací čumák strčila příliš hluboko do jeho struktury, a tudíž už se na Zemi vrátit nemůže. Moira má však na věc úplně jiný názor.... celý text

Přidat komentář

Ignis
26.02.2024 4 z 5

Docela čtivá vesmírná detektivka, hlavní hrdinka byla v pohodě, jen mě trochu lezla na nervy svou tupostí, kdy pořád a pořád lezla někam kde není signál a kde ji někdo samozřejmě přepadne.
Konec byl takový, no, nakonec jo, docela dobrý.

maluck
20.11.2023 5 z 5

Svérázná agentka FBI Moira Glaceová je vyslána na vesmírné překladiště Terango, aby zde prověřila zmizení dcery svého nadřízeného. Úkol to ale vůbec není jednoduchý. Pro místní obyvatele překladiště je jako osina v zadku, která by mohla narušit tamní fungující černý trh. Mizí další lidé a věřit se nedá nikomu, natož umělé inteligenci. Opravdu mě to pobavilo, taková scifi detektivka s překvapujícím koncem. Styl autora se mi líbí.


witko
01.11.2023 5 z 5

Tato hrdinka od Heteši mi padla do oka. Sice to není tak nahláškované jako většina jeho knih, ale příběh mne velmi zaujal a moc jsme si čtení užil. Tenhle autor mě prostě umí pořádně zaujmout a pobavit. Těším se na další knihu.

Akvabela
18.10.2023 5 z 5

Kniha byla opravdu hodně dobrá. Autorova fantazie a schopnost něco takového vymyslet a zapsat jsou neuvěřitelné. Zapalování cigaret jsem narozdíl od ostatních co zde píší nijak nevnímala. Trošku mi vadila ta erotická volání. Konec mě velmi překvapil.

cori
17.10.2023 3 z 5

Agentka FBI Moira je poslána na vesmírnou stanici, aby vyšetřila zmizení dcery náměstka ředitele FBI. Postupně rozplétá místní vztahy, korupci a nelegální obchody a seznamuje se s Mozkem - AI, která vše ovládá a má vlastní cíle. Vše je proloženo erotickými tajemstvími, starými fláky ze 70. let 20. století a závislostí na nikotinu. Nedokážu si představit, že by všichni v budoucnosti hulili jako fabrika. Detektivní příběh v zajímavém prostředí přináší otázku, zda se AI může zamilovat a mít vztah s jinou entitou.

Headvay
19.08.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem narazil na zajímavé scifi s vkusně zabudovanou zápletkou. Knížka byla velice čtivá, ale trochu mne rušil detail s neustálým zapalováním cigaret.

Schary
01.08.2023 4 z 5

Parádní sci-fi detektivka s lehkými erotickými vsuvkami.

Maxxix
30.07.2023 5 z 5

Asi som sa do Moiry zamiloval :)

myskakarel
21.07.2023 5 z 5

První kniha co jsem si přečetl od tohoto autora, opravdu napínavý příběh s pěknou zápletkou. Hned si jdu přečíst jeho nějakou další knihu.

nero 13
07.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak už vím co to žere i kde to spí, a v dnešní době kdy mnozí vědci před dalším vývojem AI varují byla četba této knihy dost znepokojivá, když se nad tím člověk zamyslí, tak se těm vědcům ani nedivím, také si myslím že v jistém stupni vývoje by to usoudilo že náš živočišný druh je lepší sežrat.
Od pana Petra Hetešy to byla moje první kniha a v průběhu čtení jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale zdařilý konec to převážil na plný počet.

mol378
23.05.2023 5 z 5

Je čas po dlouhé době od přečtení a po spolykání několika dalších hetešovek napsat pár slov o téhle: Četba mi byla zprostředkována jedním z mých milých oblíbených uživatelů a znovu za to děkuji. Pořád jsem se nemohla rozhodnout, jestli se mi to opravdu líbí ze všech hetešovek nejvíc. Je to napínavé, velice nápadité a moji fantazii nesmírně podněcovaly různé architektonické vychytávky, organizace zločinné činnosti na jiné planetě, bavili mě zlosyni a klaďasové, i hlavní hrdinka. Závěr jsem musela přečíst dvakrát - řečeno slovy klasika "bo kdo se mi tu zamoce, už se nikdy něvymoce". Ke čtení doporučuji všem na hravé scifi s napínavou zápletkou naladěným, které nerozhazuje trocha té explicitnosti a těší je, že děj spěje kupředu fofrem. Na závěr trochu memento! Takze shrnuto - pro mě jsou tahle a Zelené šupiny rovnocenné příjemné a radostné počtení. A garantuju, že se do obojího ponoříte. P.S. Ehm, drobná korekce - jeden z mých milých oblíbených uživatelů této databáze samozřejmě ;-)

Metla
10.05.2023 4 z 5

Název je zcela geniální, sci-fi detektivky mám v oblibě, Hetešovu stylu nechybí spád, cyberpunkové kulisy jsou fajn, k zápletce netoužím vyjádřit vážnější výhrady, přesto udělím "jen" 75-80%. Důvod: tahle knížka vlastně není nic nového ve vesmíru a Moira mi bohužel nepřirostla k srdci (ani k jinému orgánu). Můj problém, ženské hrdinky mi sednou málokdy, pouhou tvrdohlavostí a nepřesvědčivou drsností si mě nezískají.

jasnyj
29.04.2023 3 z 5

Níže uvedený komentář od Lostindreama jako by to napsal za mě. Nebýt čtenářské výzvy, asi knihu nepřečtu a myslím, že by mi to nechybělo :)

alca-212
24.03.2023 5 z 5

Za mě spokojenost. Líbilo se.
Jen mi dělaly starost ty sexuální scény :-). Četla jsem v MHD - tak aby spolucestující nenahlédli a nekroutili pobaveně hlavami, co že to ta paní v letech čte :-).

cukrovka
09.02.2023 4 z 5

K této knížce jsem se dostala díky ČV, protože sci-fi není úplně můj šálek kávy. Ale byla jsem mile překvapena zajímavým detektivním příběhem s neortodoxní vyšetřovatelkou FBI. Příběh je čtivý a napínavý. Závěr byl pro mě trochu děsivý, protože se bojím, že u všech dnešních politiků a bohatců převládá hromadění peněz do vlastních kapes než ochrana všech lidí.

Boby17
09.12.2022 5 z 5

Tak za mě hlásím plnou spokojenost, Knížka byla jedna velká jízda a agentka FBI Moira byla hodně neortodoxní. Každopádně zakončení na Zemi jsem si představoval jiné, ale pan autor mi nabídnul asi reálnější a se značně zajímavou pointou v samém závěru. Za super počteníčko dávám všechny hvězdy,

n.ezn.amy
22.09.2022 5 z 5

Na vesmírném překladišti Terango zmizí dcera náměstka FBI a vyšetřením případu je pověřená mladá vyšetřovatelka Moira Glaceová, která nemá respekt k žádné autoritě. I když nikdo na překladišti nemá zájem o vyřešení případu a mnoho lidí by jí raději vidělo mrtvou, přesto se dostává blíž k záhadě zmizení. Ovšem o jeho úspěšné vyřešení nestojí ani nejvyšší kruhy na Zemi a zde už je opravdu o život. Skvělé sci-fi, které od prvních stran vás vtáhne do děje a nepustí, Heteša nasadí doslova sprint a jste nuceni číst pořád dál, abyste věděli jak dopadne vyřešení případu. A ten konec si opravdu nenechte ujít, protože se musíte dozvědět CO TO ŽERE A KDE TO SPÍ.

borufka
12.08.2022 4 z 5

... ty konce, ach jo... jo a ještě dotaz, já nejsem takový znalec páně Hetešovy motivace, ale nemá on něco proti Baltimore :-D?

zbuy
28.07.2022 5 z 5

Výborné sci-fi s detektivní zápletkou. Nechybí humor, napětí i akce.

hanzmb
14.07.2022 5 z 5

Fantastický, i když trochu netradiční Heteša. Je to svět Baltimore, ale až na pár stránek se to odehrává mimo sluneční soustavu. Hrdinou není žádný drsňák, ale půvabná detektivka z FBI. Ale možná ještě drsnější. Navíc, nad všechno proč autora rád čtu, mě tentokrát nejvíce zaujaly diskuze s Mozkem a jeho postupný přerod. Tím se kniha dostala nad hranice standardní scifi. Je bezva vědět, že na rozdíl třeba od Kotlety nebo Žambocha, není autor pořád ještě za zenitem. Už se těším na další knihu.