Calico Joe

Calico Joe https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151616/bmid_calico-joe-151616.jpg 4 79 22

Neobyčajne dojímavý príbeh o otcoch, synoch, odpustení a zmierení, odohrávajúci sa vo svete vzrušujúcich zápasov najvyššej americkej bejzbalovej ligy. Leto 1973. Do prvej ligy vstupuje Joe Castle, bejzbalový talent a najúspešnejší nováčik všetkých čias. Chlapec z malého mestečka Calico Rock v Arkansase od samého začiatku privádza do úžasu fanúšikov Cubs svojou fantastickou hrou. Odpaľuje jeden houmran za druhým a pri každom zápase láme ďalší nováčikovský rekord. Calico Joe sa okamžite stáva idolom všetkých bejzbalových fanúšikov v Amerike. Patrí medzi nich aj Paul Tracey, mladý syn egocentrického a agresívneho nahadzovača newyorských Mets. Jedného dňa sa Warren Tracey a Calico Joe konečne postavia proti sebe v napínavom zápase a Paul pri tom nebude chýbať. Z tribúny v duchu povzbudzuje svojho hrdinu aj svojho otca. Potom však Warren hodí loptičku, ktorá navždy zmení život každého z nich...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Calico Joe , 2012


více info...

Přidat komentář

Teddy2023
18.04.2024 2 z 5

Taková jednohubka na seznámení s tímto autorem

Luigi1
12.10.2023 3 z 5

Tomuto spisovateli pomalu přicházím na chuť


pejty
20.02.2021 5 z 5

Další skvělý kousek od tohoto autora. Opravdu mu začínám přicházet na chuť.

Pohodová knížečka na par hodin. Sice o sportu, který mi moc neříká, ale i tak napsána tak dobře, že mě to bavilo od první do poslední stránky.

Gweny
08.08.2020 3 z 5

Na můj vkus útlá knížečka, jejíž přečtení mi ale zabralo více než 2 týdny. Neustálé střídání časových rovin, hodně, ale opravdu hodně řeči o baseballu, jehož pravidla jsem nedokázala pochopit ani z úvodního návodu. Příběh o Calico Joeovi i Warrenovi se mi líbil, ale byl odvyprávěný opravdu velmi povrchně.
Na druhou stranu tady asi úplně nejde o baseball a příběh dvou rivalů, ale spíš o tu pointu - že teprve ve chvíli, kdy víme, že máme před sebou už jen pár dnů života, začínáme vzpomínat na zdary i nezdary, hodnotíme svůj život a snažíme se odejít s myšlenkou, že jsme udělali alespoň nějakou dobrou věc...

Boogie007
18.02.2020 4 z 5

John Grisham je velmi dobrý spisovatel. To mi dokázal už v prvních odstavcích, kdy čtenáře seznamuje s pravidly baseballu. Něco, co by mě jinak bezpečně uspalo po pár vteřinách, podal tak, že jsem četla lehce a se zájmem. A to byl jen začátek, pak se na pozadí baseballového světa rozehrál příběh otce a syna a nenaplněných snů a velká tragédie.

petrpospa
17.11.2019 4 z 5

Hodně silný příběh, kterému dokážu odpustit i baseball, který mě nebaví, vůbec mě nezajímá a rozumím mu jen velmi málo. Ale klidně to mohl být příběh třeba i o dvou rybářích, kteří si vzájemně kradli ryby. Nebo o dvou kosmonautech, kteří si vzájemně dělali díry do skafandrů... Tady jde totiž o něco úplně jiného. O odpuštění, o schopnost udělat něco, čemu se celý život člověk brání a před čím utíká, ale ono ho to nakonec stejně dožene. A jak důstojný konec to bude, to už záleží na každém zvlášť...

Lubisek
14.11.2019 4 z 5

Rozhodně velmi zajímavá knížka. Něco úplně jiného, než co od Johna Grishmana známe. :) Nejsem nějakým skalním fanoušek baseballu, ale jeho pravidla znám, a tak jsem byl rád, že jsem se konečně dostal k nějaké knize, ve které se nachází právě tato tematika. Autor v prologu vysvětluje právě pravidla baseballu - jsou podány zajímavou, někdy až vtipnou, nenáročnou formou.

Co se týče příběhu, převážně pak jeho konce - ano, je to předvídatelné, ale zde se to prostě hodí. Já sám jsem si samozřejmě oblíbil Joea a prakticky celý příběh nenáviděl Warrena. Přesto autor dokázal to, že mi bylo právě Warrena na konci příběhu líto. To se rozhodně povedlo - nevíte, zda máte brečet a nebo se "radovat". Líbilo se mi také, že zpočátku byly kapitoly psány na přeskáčku - jedna z roku 1973, další pak o 30 let později. Celkově tedy krátká knížka na odreagování, ale také zamyšlení.
Úctyhodné 4 hvězdy. :)

Medicka19
13.11.2019 4 z 5

Knihu Doporučuji pouze čtenářům kteří se

Vyjana1
09.02.2019 2 z 5

Pro fanoušky sportu a baseballu dobré, pro ostatní málo stravitelné. Jako nesportovec dávám jen za dvě a to hlavně za první část, která popisuje velmi dobře pravidla baseballu ve zhuštěné podobě.

moudivlacek
11.01.2019 3 z 5

Asi se mi překvapivě líbila právě ta pravidla z baseballu, dle mého to bylo vyprávěno s vtipem mezi řádky. Bohužel v samotném příběhu se člověk hodně ztrácí mezi všemi hráči různých klubů, takže nakonec jsem je v duchu vypustila a soustředila se jen na ty hlavní hrdiny.
Oblíbila jsem si Joea, ale od počátku bylo jasné, že jak rychle jeho hvězda zasvítila, tak rychle zhasne a že to bude při sportu.
Ale nebylo to úplně špatné, pro oddech dobré.

luksky
12.12.2017 2 z 5

Tak baseball nemusím...ze začátku jsme se ztrácel, ale pak sem vynechal nějaké ty basebollícké pravidla, stačilo chápat ty nejduležitější a bylo to fajn :-)

LutherKing
22.07.2017 3 z 5

Nezklamal jsem se...

slina
13.02.2017 5 z 5

Pro všechny fanoušky baseballu doslova povinná literatura. Calico Joe je opravdu zajímavý román z baseballového prostředí...

V28
13.11.2016 5 z 5

Slupnul jsem ho jak malinu. Knihy se sportovní tématikou Grishamovi sedí (Hra o pizzu, Trenér) a jsou minimálně stejně dobré jako jeho nejlepší právnické thrillery. Ten, kdo má rád knihy z prostředí sportu, nenechte se odradit zrovna baseballem. Hned v úvodu je pár stránek o pravidlech na vysvětlenou a pak už jen skvělý sportovní příběh, který si určitě užijete.

shenandoah
27.06.2015 4 z 5

Mám zrovna takové baseballové období, takže jsem s radostí sáhla po této knize. Nejspíš to není typická Grishamova kniha, ale skrývá dobrý příběh (přestože předvídatelný) a možná i trošku poselství. A při popisu zápasů jsem měla pocit, jako bych tam byla.

dasi
25.04.2014 3 z 5

Baseballu nerozumím a i když se pan Grisham velice snažil, stejně jsem tento sport nepochopila. Příběh se mi líbil,ale k oblíbeným knihám tento Grisham patřit nebude.

Evik30
02.12.2013 3 z 5

Tak trochu jiný Grisham. Kniha byla docela čtivá, i když některé pasáže mě moc nezaujaly. Mám prostě ráda jiného Grishama. Ale to neznamená že mu na této knize ubírám něco z jeho umění. Příběh je o baseballu, ale hlavně o jednom odpuštění. Bohužel až v době kdy už jeden z jeho protagonistů pomalu umírá na rakovinu.

roro
18.06.2013 1 z 5

Ač mám ráda tento sport,kniha mne nezaujala..jedna z nejslabších...knihy z právnické oblasti jsou super,pokud autor z této řady vybočí,tak málokdy z úspěchem ...alespoň pro mne.

Boboking
16.06.2013 4 z 5

Taky o baseballu vím jen něco z amerických filmů. a tak jsem ke knize přistupoval s jistými obavami, protože se prezentuje jako román o sportu. Ale je to až jímavý příběh o lidech kolem baseballu, o lidské i rodinné tragédii. A k překvapení, ani čárka o advokáčtině.
P.S. A je to všechno fikce.

yelcin
25.05.2013 5 z 5

Pre mňa ako Slováka je baseball a americký futbal ,,španielska dedina,, a aj keď sa mi to J.Grisham snaží v knihe vysvetliť u mňa ignoranta neuspeje.
Ale treba priznať , že ako aj v knihách ,, Hra o pizzu ,,a ,,Tréner,, tak aj v tejto je príbeh a vykreslenie charakteru postáv to hlavné a zápletka – zranenie začínajúcej športovej hviezdy by sa dala zaradiť do každého športového odvetvia. Napriek tomu , že som sa na začiatku trocha nudil , tak dojímavý záver zmierenia mi všetko vynahradil.