Zlatá růže

Zlatá růže https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403894/bmid_zlata-ruze-bxq-403894.jpg 5 65 20

Bratr Zdislav série

< 5. díl >

V první polovině 14. stol. jižním Čechám vládnou páni z růže, mocní Vítkovci, kteří si víc než dění v zapadlých obcích hledí mocenských intrik. Bratr Zdislav, johanita, někdejší templář, sem přijíždí na žádost svého představeného Ulmana. V bývalé templářské tvrzi se totiž děje něco, s čím si ani protřelý starý lišák Ulman neví rady. Poradí mu bývalý templář? Zjistí, kam, a hlavně jak zmizel johanita Otto? Má jeho zmizení nějakou souvislost s únosy, vraždami a dalšími nepravostmi, které se v kraji dějí? A byli templáři opravdu tak nevinní, jak Zdislav tvrdí? Tentokrát se bude muset poprat nejen s nepřáteli z masa a kostí, ale i se stíny své vlastní minulosti…... celý text

Přidat komentář

renefer
25.04.2024 5 z 5

Tak to bylo povedené. Celá tahle série se Zdíkem se mi líbí a tady do toho přidala autorka i trochu tajemna a opět ve stylu Christie - možných pachatelů je několik, ale nakonec je to stejně ten zahradník :)

ErikaKej
23.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Táto séria sa mi veľmi zapáčila a je to dobrá alternatíva kým čakáte na nového Červenáka. Zaujala ma viac ako knihy pána Bauera alebo Hrdličky. Dokonca sa mi páči viac ako posledné knihy Vondrušky. Bývalý templár Zdislav a jeho sluha Gunther su sympatické postavy a bavilo ma sledovať ich osudy, ako aj osudy ostatných postáv, v tomto dieli sa niektoré dokonca zavŕšia. Zlatá ruža bol síce nadpis ale dej rýchlo prerástol do nahánačky zlosyna a Zdík sa musí pasovať s templárskou minulosťou. Dej plynie rýchlo a ja som sa nevedela od počúvania odtrhnúť.


Vesmich
21.04.2024 5 z 5

Pozoruhodný obrat v sérii. Až doposud to působilo jako takové snadno zapomenutelné letně-prázdninové čtení. Jeden šel tam, druhý šel s ním, třetí se přidal a pak se odpojil. Nikdo neví proč a je to celkem jedno, akorát víme, že jsou to všechno hříšníci a život není procházka růžovým sadem. V tomto díle je to ale všechno jinak. Zdislav vystoupí ze zaměnitelnosti a poprvé mě ten příběh skutečně zajímal a netvořil pouze kulisu k žehlení.

Kanimůra2
09.01.2024 5 z 5

Hezky pěkně. Bratra Zdíka mám moc ráda

Turlogh
18.12.2023 5 z 5

Ano, přesně tak! Úroveň děje a akce příběhu v knize jde stále vzhůru! Škoda jen, že za chvíli se pustím do šestého pokračování a pak už nebude zatím další pokračování...Howgh.

Vojslava
10.12.2023 4 z 5

Série s velmi stoupající úrovní; tento díl mi hlavního hrdinu velmi zlidštil a moc jsem ocenila, jak se Zdislav vyloupl z papírové figury "takového nějakého historického detektiva" do v podstatě uvěřitelného člověka s emocemi a postoji, kterým čtenář může docela upřímně fandit. Zločiny vzbuzující hrůzu autorka nepřepalovala, pro fantazii stačily oči bratra Zdislava; a hodně si cením té rodinné linky (včetně závěrečného autorčina přiznání, jak k němu došla) - pořád tvrdím, že postavy si žijí vlastní život a autorovi ho stačí jen najít! Každopádně mě četba těšila a ještě doplním chybějící díly. Autorka v mých očích v tuto chvíli přeskákala například pana Vondrušku minimálně o rozdíl třídy!

hanzmb
23.11.2023 5 z 5

Už je to několik let, co jsem četl první 4 díly této série, ale vůbec mi to nevadilo. Také díky autorčině krátké sumarizaci Zdislavova života pro čtenáře, kteří náhodně začínají touto knihou. Přitom to je decentní a nijak to nezasahuje do zápletek minulých dílů a klidně se k nim můžete vrátit. Potvrdil se mi můj tehdejší názor, že se jedná o špičkovou autorku historické detektivky. Když bych srovnával jen se současnou tvorbou Vondrušky a Bauera, tak určitě nejlepší. A jak to vypadá, zahlcení kvantitou na úkor kvality, tady na rozdíl od výše uvedených pánů nehrozí. Bohužel to je spíš naopak.

nero 13
15.08.2023 5 z 5

Páté pokračování zavedlo Zdislava do jižních Čech na panství pánů z Hradce, kteří se stali po zničení Krumlovské větve po Rožmbercích druhým nejvýznamnějším Vítkovským rodem. Zdislav zde pátrá po sériovém vrahovi a mimo to se také dozví kdo byl jeho pravý otec.
V knize vystupuje řada osob kteří reálně existovali, mně nejvíc zaujal Oldřich Pluh ze Žďáru, kterého znám z Lucemburské trilogie od paní Vaňkové už jako Oldřicha Pluha z Rabštejnu a až z této knihy jsem zjistil že byl původně ve službách pánů z Hradce. Oldřich Pluh musel být mimořádně schopný člověk když se dokázal stát Nejvyšším zemským podkomořím krále Jana Lucemburského, něco jako dnes ministr financí, před ním tento post zastávali příslušníci nejvýznamnějších šlechtických rodů, například Jindřich z Lipé, Vilém Zajíc z Valdeka, Vok I. z Kravař, Vilém z Landštejna a najednou je vystřídá osoba pocházející ze zemanského rodu.

wooloong
20.12.2022 5 z 5

Tentokrát se dozvíme nejen, kdo je tím odporným sériovým vrahem, ale také, kdo je Zdislavovým otcem. Další povedená detektivka z doby vlády Jana Lucemburského. Dost často po sobě osoby v románě prskaly, což působilo dost rušivě. Všimli jste si, že zatím všechny Zdislavovy detektivky začínají na písmeno Z?

aktijnov
13.12.2022 4 z 5

Jako nenáročné, odpočinkové čtení, to bylo fajn. Ale připadalo mi, že autorka sama do poslední chvíle nevěděla, koho za vraha označí.

Vestička
09.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Moc pěkné napsaná kniha s hlavním hrdinou, takovým lidským. Chybuje, hřeší, závidí... A má rád pacholka Guntera , kterému se všichni ostatní jen vyhýbají v tom lepším případě. Polidštěný
je i jeho nadřízený. Jedinou připomínku bych snad měla k celé detektivní zápletce Nelíbí se mi,. SPOILER !!! když je vrah jak z detektivek ze severu prostě jen blázen a uchylák.

Dandulka
12.01.2022 4 z 5

Námět je hezký, ale samotný příběh trochu pokulhává. Místy se ale vzedme a chvíli pokračuje jako výborný a čtivý. Nakonec se ale dokoušete až do konce, protože vás zajímá jak to teda vlastně bylo. Má to něco do sebe.

zazvorka
08.01.2022 5 z 5

Detektivní romány situované do dávných dob mám obecně ve velké oblibě. Některé se vydaří více, jiné jsou slabší. Zlatou růži bez váhání přidám do portfolia těch povedených. Přečetla jsem si ji s potěšením a padlo mi do noty, že v úvodu je shrnut Zdislavův životní příběh. Vůbec tedy nevadilo, že na ostatní díly teprve čekám. Zápletka knihy byla nápaditá. Co jsem ocenila obzvlášť však bylo, že konec knihy nebyl useknutý, ale příjemně, nenásilně uzavíral děj. Což dnes přestává být obvyklé - u stále více knih mám na konci dojem, že autor má psaní už plné zuby - a jakmile se mu podaří vypotit dopadení vraha, tak pustí pero a hotovo. Pak si připadám trochu okradená o závěr, rozloučení se s některými postavami apod. Velmi mne tedy těší, že si autorka dala tu práci a závěr neošidila.
Ale abych jen nechválila. Trochu mi zde chyběl častější popis drobných reálií běžného života - oblečení, jídlo apod., mám takové popisy ráda. Každý autor má však svůj styl, to beru. Celkově jsem spokojená a těším se na další díly! Jsem ráda, že mi autorka byla doporučena.

Datr1
02.12.2020 3 z 5

Knížka je čtivá, příběh zajímavý, napínavý, ale ten strohý styl vyprávění není můj oblíbený. V tom mi víc vyhovuje Vondruška a Vaňková, kteří mají v románech více historických faktů a barvitější styl.

evilunicorn
01.11.2020 5 z 5

Velmi čtivá historická detektivka,se sympatickým hlavním hrdinou.Postavu Zdislava jsem si oblíbil hned po prvních stránkách.Příběh je uvěřitelný a výborně do sebe vplétá tehdejší atmosféru a pověry.Já osobně jsem si knihu užil o to víc,že jsem z jižních Čech a Jindřichohradecko mám opravdu prolezlé, takže se mi příběh pospojoval s místy k nimž se váže kniha.Určitě sáhnu i po dalších Zdislavovo dobrodružstvích.

Galadwen
21.06.2020 5 z 5

Velmi dobrá historická detektivka v uvěřitelných reáliích, se sympatickým hrdinou. Autorka mi znovu dokázala, že je špičkou ve svém žánru. Je mi sympatický její způsob vyprávění a konstruování příběhu, což o všech autorech historických próz s detektivní zápletkou říct nemůžu.
Jediné, co mohu vytknout, je technický nedostatek e-booku, který jsem četla - v textu nejsou dobře oddělené jednotlivé části v rámci kapitol, kde se mění prostředí, což zhoršuje orientaci. Předpokládám, že papírová kniha to řeší vynecháním řádku.
Knihu rozhodně doporučuji, patří k nejlepším v rámci žánru i v sérii Zdislavových příběhů.

pavel9989
05.01.2020 5 z 5

Opět skvělé čtení, jako ostatní knížky od paní spisovatelky. Už se těším na další.

konicekbily
14.11.2019 4 z 5

Moc pěkná odpočinková knížka - popisující příhody našeho rytíře - českého rytíře - ve středověku s vícevrstvou detektivní zápletkou. Navíc autorka uvádí knížku prologem, (monolog hlavního hrdiny), což chápu jako shrnutí děje předchozích dílů série a pro mne, čtenáře, který přečetl pouze tento díl, jako upoutávku na předchozí díly. Pokud budu mít čas, Zdíkovy kousky hodlám v budoucnu prověřit!

Boby17
24.04.2019 5 z 5

Čtivý a napínavý příběh od začátku až do konce. Zdík v rodném kraji odhalil tajemsví svého původu, překonal předsudky svého okolí a dokonce i zvýšil svoji prestiž v očích představeného Ulmana. A otevřený konec nám čtenářům dává naději na další pokračování jeho životního příběhu. Za krásný čtenářský zážitek dávám všechny hvězdy a už teď jsem netrpělivý ...

elizabeth_ba
30.03.2019 5 z 5

Později napíši podrobnější komentář, ale jedno bych chtěla udělat hned. Poděkovat paní Koubkové nejen za tento naprosto perfektní díl ale za celou sérii o Zdislavovi z Rysína. Po dočtení jsem měla úplně stejný pocit jako před mnoha lety při Rytíři zelené růže. Úžasné a pro mě neměl tenhle Zdislavův příběh chybu, dobře vystavený příběh, uvěřitelná zápletka i romantika v podobě smaragdově zelených očí i závoje. A moji úžasní a krásní Vítkovci, k nimž se sice na počátku devadesátých let třináctého věku nebylo radno hlásit, ale nyní už se zase objevovali v popředí a hřáli na výsluní. Taky doslov byl napsán tak, jak si myslím, že by k historickým detektivkám nebo románům měl (a navíc si neobyčejně vážím autorčiných slov a poděkování v něm). Nerada bych u ostatních čtenářů vzbudila přehnaná očekávání, ale za mě bych dala klidně i šest hvězd, byla jsem naprosto spokojená. A ráda si od autorky přečtu cokoliv, ať už pokračování Zdíkova životního příběhu nebo příběhu kohokoliv jiného. Moc děkuji a těším se na další knihy.