Ztracený templářský poklad

Ztracený templářský poklad https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231361/mid_bratr-zdislav-ztraceny-templarsky-p-cmZ-231361.jpg 4 100 34

Bratr Zdislav série

1. díl >

Píše se rok 1317 a bratr Zdislav z rytířského řádu johanitů přijíždí do Uhříněvsi, aby se zde ujal správy řádových statků. Jeho jmenování uhříněvským správcem je poněkud překvapivé, neboť Zdislav nebýval vždy johanitou, původně vstoupil do řádu templářů, který byl před několika lety za dramatických okolností zrušen. Templáři byli nařčeni z řady těžkých zločinů, včetně modloslužebnictví, magie a zvrácených sexuálních praktik. Jenže doba je značně neklidná, spory mezi šlechtou a králem vrcholí, v okolí dochází k četným loupežím, a navíc je pro výjimečné činy třeba výjimečných mužů…... celý text

Přidat komentář

ErikaKej
16.04.2024 3 z 5

Knihu som zvolila na základe recenzií keď som hladala historické krimi počas čakania na Červenáka a Vondrušku. Zvolila som audioknihu a prednes Filipa Jančíka bol vynikajúci.
Kniha sa trošku pomaly rozbiehala ale zhruba od polovičky už to bolo napínavé a dej ma bavil. Celkom dobre boli načrtnuté aj historické udalosti a do deja autorka zakomponovala i reálne postavy ako boli Přemyslovci, Alžbeta Rejčka, Páni z Lipé a Zajíc a Eliška Přemyslovna. Hlavní hrdinovia si získali moje sympatie a som zvedavá na ďaľšie ich osudy a dobrodužstvá. Mám novú obľúbenú sériu. Určite si kúpim aj ďaľšie diely.

renefer
03.04.2024 4 z 5

Hezká historická krimi, nikdo se nechoval jako blb, jak jsem zvyklá z románů Bauera nebo Vondrušky, tak jsem byla spokojená.


Dell
21.02.2024

Audiokniha, příjemné poslouchání na dobrou noc. Příběh je uvěřitelný a obsahuje spoustu zajímavých historických detailů.

hana1039
10.12.2023 5 z 5

Audiokniha:
Další začínající nová série, která mi udělala radost :-) neustále si ,,oprašuji,, dějiny, které jsem už skoro zapomněla,a když se skloubí se zajímavým dějem,je to ještě lepší...jdu na další díl :-))

Honey0105
29.11.2023 3 z 5

Knihu jsem si poslechla v audiu. Už dlouho jsem nesáhla po nějakém historickém románu. A už vůbec ne po příběhu odehrávajícím se v Čechách. V tomto mám opravdu mezery. Postupně ale získávám zalíbení v českých autorech i dílech odehrávajících se zde a to v různých žánrech. Nejsem tedy znalec, ale příběh se mi rozhodně líbil. Zdík byl docela sympaťák a myslím si, že si ráda ze série přečtu někdy i další díly.

Turlogh
05.11.2023 4 z 5

Velmi povedený historický příběh. Nová řada s novým hrdinou, lze zařadit do žánru společně se spisovateli Niedlem, Vondruškou, Hrdličkou, Nesměrákem a dalšími. Těším se na další pokračování. Howgh.

leonessa
19.04.2023 5 z 5

Bylo to super čtení na dovolenou

pujec
03.03.2023 4 z 5

Lehké zábavné čtení. Sice ne úplně klasická detektivka, ale nevadí.

ivoiro
26.01.2023 4 z 5

Zajímavý náhled do historie. Bavilo mně to.

wooloong
05.09.2022 4 z 5

Když srovnám s jinými historickými detektivkami, se kterými se doslova roztrhl pytel (Vondruška, Bauer a spol.), jsem příjemně překvapená. Postavy jednají vcelku civilně a uvěřitelně, a to včetně padouchů, zápletka je přiměřeně zamotána, a pak s trochou překvapení rozmotána a srozumitelně vysvětlena, prostředí je podáno barvitě a postavy mi připadají mnohem živější než je tomu s Oldřichem, Divišem, Otou, Jiřím Adamem a jinými, které už upadly do jisté schematičnosti. Možná je to tím, že Zdislav a Gunther jsou jaksi noví, zatímco výše jmenovaní jsou staří známí a už nemají čím překvapit.

Palus
20.01.2022 3 z 5

Ale ano, nebylo to nejhorší...

DuncanIdaho
08.05.2021 5 z 5

Ztracený templářský poklad je kniha, která se dá číst. Závěr je sice trochu useknutý a netradičně bez velkého efektu. Jako asi většina čtenářů mám rád knihy, kde se něco děje, ale rád si přečtu i knihy s poměrně poklidným dějem. Tato kniha má děj, který se nikam nehrne, ale nenudí.

Kerberos
07.04.2021 3 z 5

Knihu beru jako detektivku z historického prostředí,takže nebudu posuzovat chyby,taky nejsem historik.Samozřejmě Niedl ani Vondruška to není,ale tak na úrovni Bauera.Další díly mají lepší hodnocení takže se do nich asi pustím.

nero 13
30.03.2021 4 z 5

Nebudu bratra Zdislava srovnávat s bratrem Wolframem od pana Niedla i když se to naskýtá, protože sérii s Wolframem bych zařadil do žánru historicko - dobrodružného, narozdíl od zdejší série která je klasická historická detektivka, spíše mi při čtení přišlo na mysl srovnání s podrychtářem Václavem od Černého koně od pana Pavla Hrdličky, oboje má takovou pohodovou příjemnou atmosféru, akorát pan Hrdlička má ve svých knihách navíc svůj osobitý humor který mně opravdu baví.
Ztracený Templářský poklad je moje druhá kniha od autorky, první byl Boleslav - Příběh bratrovraha, a příjde mi že už je taková vypsanější, ale musím paní Koubkovou pochválit i za příběh o Boleslavovi, protože podle mne je Boleslav I. jedna z našich nejdůležitějších historických osobností, která je neprávem opomíjená.

zuzana-koubkova
28.03.2021

V dalších dílech už Zdíkův ohoz nespecifikuju...

zuzana-koubkova
28.03.2021

Já se za ten plášť fakt omlouvám... chtěla jsem, aby to bylo takové televizní...

Titus
11.03.2021 3 z 5

Knihu je jistě záhodno nejen nesoudit podle obalu, ale ani podle jiných knih. Když už soudit, tak především podle toho, jaká je sama o sobě. Zde se však srovnání neubráním.

Chvíli před tím, než jsem se zakousl do "Templářského pokladu", spolkl jsem pár Vondruškových "Hříšných lidí", a bylo mi (nepřekvapivě) jak kdybych se napchal nadmírou jídla nevalné chuti v zaplivaném bufetu. Při čtení jsem se tedy v duchu stále vracel k tomuto otřesnému zážitku a ptal se sám sebe: konzumuji tentokrát něco lepšího? Nebo mi zase bude blbě?

A nakonec jsem přeci jen s úlevou konstatoval: Tohle není Vlastimil Vondruška!

Dalo by se skoro říci, že mi paní Koubková vrátila víru v život, vesmír a vůbec. Ukázala totiž, že ještě existují české historické detektivky, kde - i když autor(ka) nejde do kdovíjakých hloubek - mohou být postavy zajímavé, rozmanité, nejednoznačné a přitom poměrně pevně charakterizované (jaká to úleva po rozplizlém neurčitém charakteru Oldřicha z Chlumu a zaměnitelných postavách okolo něj). Že dialogy nemusí být nutně duchamorné a mohou mít i šmrnc. Že detektivní zápletka může být střídmá, nepřekombinovaná a stát bezpečně na nohou (což zvláště oceňuji s ohledem na to, že se děj točí okolo templářů). Že děj lze ukočírovat, že není nutné se nejprve doširoka rozmáchnout a na posledních stránkách vše zas uspěchaně uzavírat. A - jak již píše uživatelka Vestička - že se lze obejít i bez sklepnic.

A taky, že s historií není nutné zacházet jako s prodejnou dámou a že je možné se (s jistou tolerancí) vyhnout zásadním chybám. Tedy téměř...

Z většiny chyb, které v textu vyskytly, bych si nic nedělal. Jedna, takříkajíc vondruškovská (Vondruška se jí dopouští opakovaně) mě ale silně zamrzela.

Paní Koubková, prý občas zdejší komentáře čtete. Pokud si přečtete i ten můj, tak si, prosím, poznamenejte, že johanitský plášť není bílý, ale černý! ČERNÝ!!! S bílým (tj. stříbrným), nikoliv tedy červeným, osmihrotým (to máte správně) křížem. A zřetelně se tedy liší od pláště templářského, který je doopravdy bílý (s červeným heroldským křížem, navíc na srdci, ne na rameni jako kříž johanitů).
U Vondrušky mě tato chyba zdaleka netrápila tolik. Prostě jsem ji přihodil na hromadu k ostatním. Vondruška má, holt, tu výhodu, že rytířské řády nejsou jeho ústředním tématem (na druhé straně se však dopouští jiných zvěrstev). Pokud je však hlavním hrdinou knihy johanita, který býval templářem (a kamarádí se s křížovníkem), pak se jedná o zcela zásadní faux-pas.

Být škarohlídem, asi zaskuhrám něco ve smyslu: To se v Čechách nenajde autor historické prózy, který by si byl schopen udělat základní rešerši k tématu?! Škarohlíd nejsem, takže pevně věřím, že si autorka své téma prostudovala a tenhle omyl jí nějak v hlavě uvízl už dříve...

Chtěl jsem knize dát solidní čtyři hvězdičky. Její čtení mě opravdu těšilo od začátku do konce. Skrze ten plášť však musím minimálně jednu strhnout. Možná by si zasloužil i víc.

Vestička
20.10.2020 5 z 5

Chvílemi velmi syrové, je vidět , že lidé byli různí i ve středověku. Po dlouhé době jsem se opět o někoho v knížce bála. To , že je Zdík normální člověk s chybami, je po Vondruškovi veliká úleva. Úlevná byla též absence sklepnic.
Kdybych ale věděla, že se v knize vyskytuje Richenza, a že budu muset kvůli ní znovu absolvovat úvod do velkých dějin začátku čtrnáctého století, knihu si nepřečtu. Já ten příběh už znám, a hlavně tu dobu po vymření Přemyslovců nesnáším. Soustředit se na ty Templáře a Johanity, o kterých nic nevím, by pro mě bylo mnohem lepší. To je ale jen můj problém asi. Vím, že paní Koubková si to tu občas přečte, takže moc děkuju, a připomínám, že není jen třinácté a čtrnácté století. To je totiž už dost provařená doba , podle mě.

Bolomsson
18.07.2020 4 z 5

Jak se zdá, tak jsem si našel další oddychové čtení z naší historie, ke kterému si rád čas od času půjdu odpočinout.
Často jsem se neubránil srovnání s mým oblíbeným autorem Františkem Niedlem, který píše přeci jen více vytříbeně a vice poutavě, ale i tady děj hezky plyne a rozhodně se pustím i do dalších dílů.

akinomV
01.06.2020 4 z 5

Pro mě nový objev v žánru historická detektivka. Já byla opravdu spokojená a navíc se mi líbila lokalita, kam byl příběh zasazen, protože ji znám a tak jsem si mohla představovat, jak to tam dřív vypadalo. Každopádně johanita Zdík mi byl sympatický a ráda si přečtu další pokračování.