Brány pekla

Brány pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521751/bmid_brany-pekla-65477133642d4.jpg 4 120 36

Alex Sternová je späť a mieri priamo do pekla v pokračovaní temného, znepokojujúceho románu Deviaty spolok od betsellerovej autorky Leigh Bardugo. Nájdi bránu do podsvetia. Ukradni dušu z pekla. Jednoduchý plán, no ľudia, ktorí sa na túto cestu vydajú, sa z nej málokedy vrátia. Galaxy „Alex“ Sternová je však odhodlaná vyslobodiť Darlingtona z očistca – aj keby ju to malo stáť budúcnosť v Léthé a na Yalovej univerzite. Alex sa tentoraz nemôže spoliehať na pomoc Deviateho spolku, takže je kvôli záchrane džentlmena z Léthé nútená zostaviť tím zložený z pochybných spojencov. Spoločnými silami sa musia prelúskať bludiskom magických textov a bizarných artefaktov, aby odhalili tie najprísnejšie strážené tajomstvá spolkov a porušili pri tom všetky pravidlá. Keď navyše začnú zomierať členovia pedagogického zboru, Alex je jasné, že nejde iba o nehody. V New Havene sa deje niečo mimoriadne nebezpečné, a ak má Galaxy Sternová aj tentoraz prežiť, bude sa musieť popasovať s monštrami zo svojej minulosti – a s temnotou v základoch samotnej univerzity.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Hell Bent , 2023


více info...

Přidat komentář

Thalin
21.04.2024 3 z 5

Bardugo a její styl mám docela ráda, ale tahle série mi nějak nesedla. U prvního dílu jsem se docela nudila, hrozně mi vadilo to skákání v čase a přišlo mi, že se většinu děje vlastně nic moc neděje.
Ale doufala jsem, že dvojka už třeba bude jiná, už budu znát postavy a nebudu zmatená, jak lesní včelka, jako jsem byla značnou část první poloviny první knihy.
Ale nestalo se. Celý ten svět je sice jiný, propracovaný a Alex není žádný ořezávátko, ale přišlo mi, že je většina knihy jen těžká vata. Buď se nic moc nedělo a nebo jsem přesně věděla, co se stane. Nutilo mě to pak přeskakovat a chytilo mě to spíš až ke konci. Ta knížka je tak minimálně o dvě stě stran delší než by musela. Takže za mě docela veliké zklamání.

lokonla
01.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Leight Bardugo se pro mě stala zárukou kvality a v této sérii ji opět předvádí. Je to dospělé, mysteriózní a originální. Ale je pravdou, že občas jsem si připadala, že bych si měla dát před četbou série minimálně semestr studia Božské komedie, protože jsem se občas opravdu nechytala.
Jediné, co bych vytkla jsou vztahy hlavních hrdinů. Ano, chyběla mi tam aspoň nějaká pusa, když už nic. Já vím, že Leight není ze spisovatelek, co by si libovala nad sexuálními scénami ve svých knihách (navždy budu brečet nad Kazem a Inej T_T), ale myslím si, že tady na to byl prostor a nijak by to knize neubralo.

Nezbývá než doufat, že nám příští kniha dodá alespoň tu pusu XD.


JaneKatty
21.03.2024 5 z 5

(SPOILER) MI-LU-JU! Kniha je stejně jako první díl naprosto perfektní. Čekala jsem sice, že kniha se nebude odehrávat rok po tom, co vlastně začala první kniha, ale později jsem se s tím docela smířila. Alex se zase jako vždy vrhá do všech záhad a trablů docela po hlavě, ale tentokrát jí Dawesová poměrně zdatně sekunduje. Zase mě hodně bavili interakce mezi Alex a Turnerem a oblíbila jsem si i nevinnou, ale odvážnou Mercy. A pak je tu samozřejmě Darlington. Miluju, když se příběh částečně odehrává i z jeho pohledu a doufám v nějaký ten posun ve vztahu mezi ním a Alex v dalším díle.

Emilie.Black
15.03.2024 5 z 5

Užila som si každú jednu stranu, bolo to napínavé, akčné, tajomné a pekelne dobré! Akurát som žila v tom, že táto séria má len dve časti a nakoniec si počkáme ešte na jednu. Snáď sa teda čoskoro opäť dostaneme do New Havenu na Yale :)

Deia
08.03.2024 4 z 5

Myslela som si, že prvú časť si pamätám celkom dobre, ale dosť som sa mýlila, vybavovali sa mi len útržky. Takže prvých pár desiatok strán som si prišla celkom stratená, ale to sa nakoniec poddalo. Prvá časť ma celkom prekvapila a dosť ma bavila, tak som dúfala, že budem pokračovať na tej istej vlne, lenže až tak dobre to nešlo. Ako bavilo ma to, len nie až tak ako som si myslela. Alex sa mi už až tak nepáčila, zdala sa mi až príliš akože drsná, za to ostatné postavy sa mi páčili viac, hlavne Dawesová. Taktiež mi chýbalo nejaké postupné odhaľovanie nadprirodzených vecí, ako to bolo v tej prvej časti. Dej samotný bol zaujímavý a chcela som vedieť, ako to s tým peklom dopadne, ale miestami sa mi to zdalo rozťahané a že sa v tom točíme dookola. Neviem, nejak som sa do toho nevedela vcítiť, chýbalo mi tam niečo navyše, príbeh vo mne nevyvolával skoro žiadne emócie. Tretiu časť si ale určite prečítam, aj keď predtým si rozhodne dám re-reading prvých dvoch častí, možno to potom bude lepšie. Ale ani toto nebolo zlé, to vôbec nie, len také trošku bez duše.

PetraKysova
06.03.2024 4 z 5

Veľmi dobré pokračovanie. So začiatku sa to na mňa dosť tiahlo a skoro nič sa nedialo to mi dosť vadilo. Ale potom ako sa konečne dala dohromady banda vrahov tak to malo dobrý spád aj zápletku. Páčilo sa mi, že sme sa zase dozvedeli viac o Alex a jej schopnostiach. No a záver super. Velmi som zvedavá na ďalšiu časť.

BarkaS
02.03.2024 4 z 5

(SPOILER) „Kam to jdeš?
„Vzít si něco na sebe, Sternová. Chlap se může producírovat bez kalhot jen chvíli, pak si začne připadat jako úchyl."
Mám jisté výhrady, ale jako celek mě to baví a zajímá mě, co bude dál. Galaxy má svoje mouchy, ale Darlington a další jsou prostě skvělí. Hodně mě potěšila i upírská linka a už se těším na příští střet s Linusem.

VA_Krtek
02.03.2024 4 z 5

Autorka nám naservírovala stejný formát jako v prvním díle. Na začátku ochutnávka konce, pak trocha poskakování v čase zpět a teprve potom začnete sledovat samotný příběh. Už jsem na to byl připravenej, takže mi to nevadilo. Oproti prvnímu dílu je tam méně tajemna. Léthé, spolky a rituály jsou jen pozadí. Chyběla mi tam větší interakce Alex s šedými a ke konci už mi to přišlo dost předémonované. Za mě je to trochu horší než Devátý spolek, ale pořád je to nadprůměr.

AnnaNes
27.02.2024 5 z 5

Jednoduše paráda. Díky prvnímu dílu už jsem v tomhle nebyla tak zmatená, takže jsem si ho užila mnohem víc.
Těším se na další cestu s Alex po New Havenu, bohužel prozatím je třetí díl v nedohlednu.

Ivka14
25.02.2024 4 z 5

Tato kniha byla tak dobrá! Uchvátila mě od samého začátku. Děj byl tak zajímavý a tempo perfektní. Děj se od první knihy ubíral úplně jiným směrem, což mě opravdu bavilo. Bylo tam několik dějových zvratů, které jsem nečekala.

Stavba světa byla taky hezky popsaná, že mě bavilo poznávat svět plný kouzel, tajemství a démonů. Postavy byly tak zajímavé a měly tolik vrstev, že mě bavilo dozvědět se více o minulosti postav.

Miluji Alex, je statečná, silná, tvrdohlavá, odolná a udělá cokoliv, aby ochránila lidi, které miluje. Vývoj postavy Alex byl skvělý, bavilo mě sledovat, jak přijímá své chyby a uvědomuje si, že má skvělé přátele, kterým na ní záleží.
Darlingtona mám moc ráda, je okouzlující, chytrý, tajemný, silný. Miluju Dawesovou, je milá, milá, nápomocná a chytrá. Také se mi moc líbí Mercy, je milá, společenská, chytrá a statečná. Vývoj postavy byl vynikající, bavilo mě dozvědět se více o postavách a pochopit jejich minulost.

Záhada v této knize mě opravdu bavila, byla zajímavá. Nemůžu se dočkat, až si přečtu další knihu...(pokud vyjde).

Dala bych 5*, ale na mě byla kniha někdy až moc dlouhá.

Šárka_D
17.02.2024 4 z 5

Svět magického Yale už známe, takže wow efekt z prvního dílu se u mě nedostavil, i tak jsem ale dostala nadupanou jízdu, ve které jsem si ústřední partičku divňáků zamilovala zase o trochu víc. Jediné, co mi vadilo, byla snaha narvat na posledních padesát stránek co nejvíc akce, což vedlo ke zbytečné zmatečnosti a překombinovanosti.

Any26
31.01.2024 5 z 5

Panebože, tak to byla jízda. Jestli jsem si myslela, že jsem v prvním díle pochopila Léthé, tak jsem se pekelně mýlila. V druhém díle se nám odkrývá mnohem víc. . .
Autorka nás hned vtáhne - žádný kličkování, žádný pomalý rozjezd či seznamování. Takže bez přečtení prvního dílu by to bylo dost těžký. Děj ubíhá takovou rychlostí, že se nestačíte ani nadechnout.
Líbila se mi promyšlenost, napětí, ta celková myšlenka - odhalování brány, cesta do pekel, a i néúplně uzavřený závěr.
Alex je neuvěřitelně sympatická a stejně tak i Dawesová, Turner i Darlington a jeho nápovědy, respektive hádanky, když byl vězněn.

martina1199
28.01.2024 4 z 5

Druhý díl série byl parádní, chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala (je to už dost dlouho od prvního dílu), ale jakmile jsem vplula do příběhu, užívala jsem si ho až do konce :-D Těším se na další díl.

Nelly
28.12.2023 4 z 5

Jsou to pro mne slabší čtyři hvězdičky, tak tři a půl, vzhledem k tomu, že první díl se mi díky detektivní lince líbil víc. Tady už zhruba víte, o co jde, co je v plánu, ale i tak vás pár věcí překvapí. Ale jinak je to hodně temná kniha, prostě z návštěvy pekla na vás musí něco špinavého ulpět, a určitě pro zkušenějšího čtenáře. Také bych doporučila číst co nejdříve po prvním dílu.

LiliDarknight
12.12.2023 5 z 5

Leigh Bardugo veľa priestoru v knihe Deviaty spolok venovala vysvetľovaniu fungovania svojho sveta. V mnohých okamihoch dokonca na úkor dynamiky. V pokračovaní však z toho vyslovene ťažila. Čitateľa teda doslova hodila doprostred diania. Rovnými nohami vpadol späť do Alexinho života a jej problémov.

Hlavne prvé kapitoly však ponúkajú aj akýsi pohľad späť. Predsa len, od vydania prvej knihy ubehlo už niekoľko rokov a osvieženie pamäti je na mieste. Pripomenutie predchádzajúcich udalostí prichádza zväčša cez Alexine myšlienky a v momentoch, keď je to potrebné. Teda tempo nie je zbytočne spomaľované. Vďaka čomu je výraznejšia gradácia napätia. Tú podporuje aj občasné preskočenie v čase – z príbehovej súčasnosti do budúcnosti alebo minulosti.

Knihe je teda od začiatku vlastná svižnosť. Je jasné, že autorka už nepotrebuje niečo rozsiahlo vysvetľovať, čiže sa mohla sústrediť aj na postavy. Alex dostávala vždy najviac priestoru, takže ju čitateľ mohol aj najlepšie spoznať. Porozumieť jej motivácii. Tomu, aká je a prečo. Vďaka tomu je sympatickou, hoc vskutku morálne sivou hrdinkou. Tentoraz však oveľa väčší priestor dostali aj vedľajšie postavy. Spolubývajúca Mercy, ale aj Dawesová z Léthé alebo detektív Turner.

Takže aj vedľajšie postavy dostali možnosť zažiariť, čo je veľmi príjemné. Čitateľ ich tak môže vnímať komplexnejšie, nehovoriac o tom, že sú ich rozhodnutia o niečo uveriteľnejšie. Navyše sa zdá, že Bardugo chce vytvoriť skupinu spolupracujúcich hrdinov. Tí nie sú ani v najmenšom dokonalí, takže o to realistickejšie pôsobia.

Zápletka je takisto rozvíjaná postupne. Prepojená s predchádzajúcimi udalosťami, pretože všetko so všetkým súvisí. Čitateľ vďaka tomu dostane ďalších niekoľko odpovedí. Ale zároveň nájde aj mnoho otázok. Podobne ako v Deviatom spolku, aj tu je pomerne výrazná detektívna linka. V tomto prípade však netvorí hlavnú zápletku, ale len vedľajšiu doplnkovú. No a vďaka tomuto všetkému je opäť čo-to poodhalené o magických spolkoch, na ktoré dohliada Léthé.

Od prvej strany je však jasné, že má autorka všetko pevne v rukách. Spolky, mágia, rituály – to všetko stojí na pevných základoch. Všetko dáva zmysel a pôsobí to realisticky. Možno aj preto, že prístup k mágii je tu pomerne naturalistický a aj temný. Bargudo skrátka nemieni zatvárať oči pred odvrátenou stránkou moci. Vďaka čomu je kniha miestami až znepokojivá a takisto plná hnusu.

Čítanie je pomerne výživné od prvej strany až po poslednú. Postavy hľadajú odpovede, aktívne plánujú, ale takisto bojujú. Vždy, keď sa zdá, že už je po všetkom, nájdu nejakú medzierku, ako uspieť. Napätie graduje, mágia iskrí. Jediným výraznejším nedostatkom je zbytočne dlhý záver. Dá sa to však odpustiť, keďže zároveň funguje ako úvod k ďalším udalostiam.

Kniha Brány pekla je výborným pokračovaním Deviateho spolku. Navyše svižnejším, keďže čitateľ už vie, ako funguje autorkina magická komunita. Tempo je teda pomerne dynamické, podporené čiastkovými zápletkami. Takisto práca s postavami a ich charaktermi zaujme a vďaka nej niektorí aktéri pôsobia trojrozmernejšie. Napriek tomu však ide o pomerne hutné a navyše temné rozprávanie, takže poteší skôr trpezlivejších čitateľov.

Tamten
04.12.2023 4 z 5

Obdobně jako první díl - ze začátku zmatené, člověk si musí zvyknout na svět, termíny atp. Ale knížka postupně nabírá na obrátkách a napínavosti a konec rozhodně není takový, jaký bychom očekávali.

VeDny
23.11.2023 4 z 5

Kniha je od prvního dílu poměrně odlišná - děj běží chronologicky (většinou), postavy už jsou spíše známé, víme, co zhruba čekat od objevujícího se paranormálu. Podobu shledávám v tom, že se k jádru věci opět klestíme skrze veledetailní popisy míst, vzpomínek a detektivní počiny všech postav.
Nejsem si jistá, jak na to nahlížím. Na jednu stranu bych byla radši, kdyby se k věci šlo svižněji. Na stranu druhou si z knihy odnáším velmi vzácný dojem opravdovosti - jako bych viděla seriál či tam skutečně pobíhala s nimi. "Vidím" ta místa, scény, postavy velmi zřetelně.
Dočetla jsem se, že Bardugo plánovala sérii s Alex o 12 dílech, což by při takovém tempu rozvíjení děje a postav a vztahů dávalo smysl. Ovšem pak to okrouhla na 5 dílů a nyní jsou v plánu 3. A to mi přijde jako hrozná škoda, 12 by tomu tempu odpovídalo opravdu víc. I těch 5.
Moc se těším na další díl, doufám, že ukáže více Darlingtona, jeho interakce s Alex jsou výborné a obecně mě jeho postava v čemsi baví. Navíc by mohla opadnout ta zprostředkovaná frustrace, když Alex neustále klopýtala - vlečena povinnostmi Vergilia.

Betulefetule
17.11.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla strašně rychle! A autorka se podle mě zase vyznamenala. Neskutečně mě baví postavy a jejich příběhy, místa a styl psaní. Šest vran a tahle série jsou moje nejoblíbenější knihy jak od autorky, tak obecně. Jediné, co my na tom trochu vadilo, byly některé scény, které se udály strašně rychle, a nevěděla jsem, co se děje. Rozhodně doporučuji :)


Nevím jestli jsem jediná, ale taky vám tyto postavy typově připomínaly postavy z Šesti vran? Alex -Kazz (a ještě to trauma s Hellie), Tripp -Jesper, Turner - Matthias, Mercy - Nina,...?

lenka7679
07.11.2023 2 z 5

Já jdu úplně proti proudu a souzním s Tesset. Prvak musím zkonstatovat, že jsem úplně blbá, protože jsem ve své předvánoční euforii viděla známé jméno, novou knihu a nezaváhala a koupila. Vědoma si toho, že až do svátků budu sušit, aby mě mohl manžel udělat radost pod stromkem. Přitom jsem zapomněla, že první díl byl ukrutná nuda a bavilo mě cca posledních sto stran, což je na takovou bichli žalostně málo. Úplně mi vypadlo z hlavy, že jsem se zařekla, že druhý díl tohohle utrpení, vynechám. Jenže od té doby, co jsem četla první díl uplynulo 150 knih, takže mě nesuďte příliš tvrdě.
A je to tady. Druhý díl mám doma, levná sranda to teda není a je mi z toho smutno.
Leigh Bardugo znám jako výbornou spisovatelku, ale tady se jí zkrátka něco vymknulo z ruky a skončilo to jako neslaný nemastný oběd.
Druhý díl většinou bývá, vycpávkový. Málokdy ne a když, tak je to velké překvapení. Tady ten druhý díl není jen zbytečný a ani vycpávkou bych ho nenazvala. Na bezmála šestistovce stran se dohromady nestane nic co by vlastně nikdo nečekal. Co jsem ovšem nečekala ani já je, že to bude všechno, co se stane. Tuhle knihu bych shrnula do povídky a to bych byla ještě štědrá. Na knihu to byl slabý námět. Želím ztraceného času, který mě přečtení stálo.
A teď se tady zaříkám, že do dalšího dílu už mě nikdo nedostane, pokud mi kniha nějakou náhodou nepřistane v klíně bez mého přičinění.

Tesset
05.11.2023 2 z 5

Tak nevím, já čtu asi úplně jinou sérii než ostatní. U prvního dílu mě bavilo cca posledních 100 stran. Tady bylo prvních 200 stran naprostá nuda, která mě vůbec nezaujala. Dost rušivě na mě působilo to neustálé vzpomínání co kdo řekl někdy dávno a skákání v čase (a to mi přitom několik časových linek obvykle vůbec nevadí). Jediná sympatická postava je Dawsová, která má ale na můj vkus v příběhu málo prostoru. No jako je to možná na jedno přečtení při zapůjčení z knihovny, investice do téhle série se za mě nevyplatí a v knihovničce ji mít nemusím.

Autorovy další knížky

Leigh Bardugo
americká, 1975
2017  90%Šest vran
2017  80%Světlo a stíny
2018  92%Prohnilé město
2019  84%Zjizvený král
2017  77%Bouře a vzdor

Kniha Brány pekla je v

Právě čtených7x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených8x
Knihotéce155x
Chystám se číst112x
Chci si koupit56x
dalších seznamech9x