Božský imperátor Duny

Božský imperátor Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485949/bmid_bozsky-imperator-duny-nBr-485949.jpg 4 459 47

Duna série

< 4. díl >

Božský imperátor Duny je již čtvrté pokračování velkolepé ságy – jednoho z nejúžasnějších science fiction eposů všech dob. Na Arrakis uběhly tisíce let a kdysi pouštní planeta je nyní zelená a plná života. Leto Atreides, syn spasitele a imperátora Paula-Muad’Diba, stále žije, ovšem už není pouhým smrtelníkem. Aby zachránil budoucnost lidstva, obětoval svoji vlastní tím, že se spojil s písečným červem, díky čemuž může panovat jako Božský imperátor Duny dalších tři a půl tisíce let. Leto ovšem vládne pevnou rukou. Po proměně ztrácí nejen svůj vzhled, ale také lidskost. Rebelové, vedení Sionou Atreidovou, povstávají, aby se postavili proti jeho tyranské vládě. Siona však netuší, že Letova vize Zlaté stezky vyžaduje, aby naplnila osud, po němž nikdy netoužila a který si ani nedovedla představit...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

God Emperor of Dune , 1981


více info...

Přidat komentář

DanySolo
včera 5 z 5

(SPOILER) Na tento díl jsem četla mnoho rozezlených komentářů a přiznám se že jsem si nejdřív přečetla ty záporné. Ne nepříjde mi ta kniha utahaná a nudná ,naopak je studnicí všemožných úvah ten autor je fakt hlava. Co mě mrzí je že přeskočili o 3500 tisíce let kdy už je spíš červ než člověk. Chtěla jsem si s Letem II projít tou proměnou a všechno by to bylo jistě zajímavé. Takže jsme se dozvěděli jak na sebe připlácl ryby , který už na něm pracují na přeměně. Škoda měl to rozebrat. Nechápu že se takto obětoval , aby vypěstoval nový druh člověka Sionu který bude skryt před každým orákulem. K čemu měl nechat lidstvo at si poradí a když ne, tak se najde jiný druh který osídlí planety. Podle mě dost zbytečný ,po něm příjdou jiní mocipáni kterým bude jeho zlatá stezka šumáček. Kniha se mi četla dobře jdu si pro další díl

risha03
18.04.2024 4 z 5

Těžké hodnotit tuto Dunu. Opět zcela jiná. Opět tak trochu vlastně zcela o hov**. Na rovinu, prostě to tak je. Proč tedy nakonec dávám 4/5? Protože mě asi trochu fascinuje. Četl jsem to poměrně rychle, bavilo mě to, byť opravdu "děje" je tam malinko. Ale zároveň mě to fascinovalo a chci číst dál, chci zapomenout na otravné muzejní fremeny a chtěl bych zase číst o pořádné poušti. Jak to? Vždyť v prvním díle jsem chtěl aby se Duna změnila, aby se naplnil sen fremenů a byla voda. Řekl bych opravdu, že série je fenomén. Nepopsatelným způsobem baví čtení o prdech (lidé to zde nazývají "filosofií", ale to je absolutní nesmysl, protože jde o "nesmysly" smyšleného světa/universa/scifi/zkrátka výplodů fantazie), které nemají přesah do našich životů. Naopak zde samozřejmé můžeme číst, jak naše kultura má přesah na dílo Herberta, kdy například Bible má jistý vliv na děj této knihy, ale tato kniha (na rozdíl od Bible) již následně nemá vliv na naše životy. Důvodem je totiž to, že ony "myšlenky" jsou zasazovány do vymyšleného vesmíru, proto se nedají uchopit (například ty o vládnutí) do našeho světa. Takže ne, tyto prdy, filosofie, nemají žádnou zásluhu na tom, proč je kniha čtena, slušně hodnocena, a proč si já opět koupím pátý díl série a bude ve čtení o historii smyšleného světa číst dál...... Tak proč tedy budu, když kniha je bez děje a "filosofování" je o ničem? To je právě fascinující.


puml
02.04.2024 4 z 5

Zase trochu jiná Duna. Tohle byl dost komorní příběh, ale s epickým přesahem mnoha tisíciletí, i když to vlastně není na příběhu moc znát. Hlavní protagonista a tahoun celého toho příběhu je notně melancholický a zádumčivý imperátor "Červ" Leto II. Celkově dobré, možná jen je té filosofie občas už trochu moc na úkor poměrně malátného děje a příběhu. Ale Duna je spíše o těch rozhovorech a myšlenkách než o nějakém dynamickém ději a akci.

_jukL
19.03.2024 5 z 5

Ne, ta kniha nemá a neměla mít nějaký pádivý děj. Není to podstata - dynamika je v osobě Božského imperátora. Herbert skryl ten pulzující motor do mnoha táhlých dialogů - a překvapivě z toho vylezla nejuhrančivější kniha celé série co se týče toho, jak moc člověk dovede věřit mohutnosti celého autorova díla. Tohle je hranice překračující mnohotvará funkčnost celé Duny, v podstatě nejpromyšlenější kniha v sérii a jediná, která funguje jako skutečný epos.

Kritiku nicméně chápu, Herbert se ani zde nevyhnul několika pro něj klasickým problémům (pro čtenáře) - v knize je příliš mnoho stran v podstatě vatou k ničemu. Nedovede odlišit podstatné od okrajového a čtenář tak sleduje standardní monology nedůležitých postav - nedůležitých jak pro Dunu, tak pro knihu samu o sobě. Trpí na to v podstatě celá Duna, nicméně konkrétně v Božském mi to tak nějak nejméně vadilo (v porovnání třeba s Kacíři, či Dětmi).

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Čtvrtá kniha ze série a zatím pro mne jedna z těch slabších. Asi o malý chloupek lepší, než Spasitel, ale Děti i Duna byly pro mne daleko lepší.
Nedá se říct, že děj tady jde šnečím tempem, je to spíš rychlost pohybu tektonické desky. Absolutní minimum děje je vyváženo opravdu mnoha zajímavými úvahami, koncepty, poučkami. Ne, že bych neměl rád trochu filozofičtejší díla, ale tady je děj upozaděn úplně a postavy téměř také. Moc se mi nelíbila ani forma, kdy skoro vše se odehrává pouze ve formě dialogů při audienci nebo, co je ještě horší, deníkových záznamů.
Samozřejmě má Božský imperátor i své kladné stránky. Námětů k přemýšlení je opravdu hodně a z různých oblastí od politiku a ekonomii až po medicínu či sexualitu. Bohužel v této knize není prakticky nic jiného.
Dávám průměrné hodnocení, protože ta malá špetka děje i postava Božského imperátora mě opravdu bavily. Úvahy o všem možném chvílemi taky, ale bylo jich prostě moc. Škoda, že kniha byla takto nevyvážená. Skoro jako kdyby se autor za každou cenu snažil o co největší přesah a beletristickou stránku velmi upozadil. Někdy se k sérii možná vrátím, ale v brzké době asi ne, protože tato kniha mě k tomu příliš nemotivuje. Stále ale doufám, že se sinusoida Duny obrátí zase nahoru.

1972Sixo
29.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Napriek hrúbke knihy je to len krátkodobé nahliadnutie na Arrakis prostredníctvom pohľadu samotného imperátora a niekoľkých jeho blízkych. Nadčlovek Leto sa nechá unášať svojou vševedúcnosťou a do svojích vízií vťahuje svojích blízkych. Moralizovanie a filozofovanie trčí z každého dialógu (aj monológu), a čitateľ si dobrodružstva v piesočných dunách neužije, pretože tie už neexistujú. Na povrch sa prebíja (prekvapivo) lovestory, v takomto svete samozrejme odsúdená na trpký koniec.

Ďalší diel Duny, je opäť iný ako predchádzajúce časti. Nie horší ako predošlé (na prvú Dunu to samozrejme nemá), je to hlavne pre fanúšikov tejto planéty, kde zmenené prostredie planéty a štylizácia textov do dialógov dúfam neodradí čitateľov od jej návštevy.

bernadeta9876
27.01.2024 3 z 5

Ani som nemala pocit, že čítam Dunu.
Nebolo to také ezoterické a filozofické a viac zamerané na dialógy než vnútorný svet postáv či intrigy celkovo.
Síce som ani Duny predtým nepovažovala za najlepšie knihy aké som čítala, avšak autorský jazyk som oceňovala a jednoznačne som to radila k nadpriemerným sci-fi/fantasy.
Tu to však absentovalo. Autor akoby počas písania knihy strácal dych a zameranie len na dve postavy (Duncan a Leto) ma utvrdzovalo v tom, že zápletka tejto časti na toľko strán bolo akosi málo.
No proste najnudnejšia Duna a dúfam, že ďalšie časti budú lepšej kvality.

murdoch
03.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Pro mě po Spasiteli Duny druhý nejslabší díl původní série. Nesedí mi ta Letova přeměna, nelíbí se mi. A to, jak se už v podobě více Červa než člověka zamiluje, to už mi nesedí vůbec. Obzvlášť, když je to vlastně předzvěst jeho konce. Kam se poděla jeho moudrost a předzvěstná schopnost? Jasně, možná to tak chtěl. Ale v tom případě by to šlo i bez divadýlka s nevěstou... Zbytek knihy je ale vcelku fajn, protože to prostě napsal Frank. Takže to ani jinak dopadnout nemohlo.

ArkAngel
15.07.2023 4 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Kdysi to byl můj nejoblíbenější příběh ze světa Duny a při opětovném čtení i chápu, co se mi tam líbilo, ale dnes jako již zkušený čtenář tomu maximální počet hvězdiček dát nemůžu. Božský imperátor je rozhodně naprosto fascinující postava a patří k těm nejlepším, které série nabízí, ale jak se člověk již zorientuje v jeho císařství a nový Duncan se konečně víceméně zorientuje s námi, přichází druhá polovina knihy, kde kvalita klesá a řeší se jenom vztahy, osud a Letovy velké plány. Dějové linky mimo Leta a Duncana mi navíc tak zajímavé nepřišly, byť zase dokreslovaly jiné úhly pohledu, které asi i byly třeba.

StepanB.
22.05.2023 5 z 5

Jaké by to mohlo být se setkat s někým, kdo žije přes 3000 let? S někým, kdo zažil vše s čím se může člověk za svůj život setkat, ba co si dokáže představit. Možná i to, jenž si představit ani nedokáže, jelikož bytost o které budete číst, může čerpat z paměti a zkušeností všech svých předchůdců.
Takové je čtvrté pokračování knižní ságy o Duně. Nabízí vynikající dialogy a vnitřní monology, myšlenky o lidství, morálních hodnotách a zachování života (ne bez oběti). Příběhová linka jen poměrně přímá, ale kroky k jejímu cíli vedou různými zákoutími, oklikami a zatáčkami, však ani šaj-hulúd nebrázdí pískem pouště Arrakis geometricky přesnou přímkou. Možná jen tehdy, kdy je lákán rytmickým duněním tlouku, tak jako jsem byl lákán ke knize já, po celou dobu její četby.

vanchovi
24.04.2023 5 z 5

Veľmi vydarená časť, ktorá nemusí všetkým sadnúť, čo úplne chápem. Ja mám ale kvalitné konverzačky rád a záver knihy sľubuje ďalšie zaujímavé pokračovanie.

xbenakk
09.02.2023 5 z 5

U lékařů v čekárnách, na parkovištích v autě, v kavárnách při čekání na rodinu a občas doma na gauči jsem tuto knihu doslova hltal.
Že se to táhlo? No, trošku jo.
Že byl děj ve své podstatě velmi krátký? No a?
Sledovat myšlenkové pochody Leta II. bylo prostě úžasné a dialogy skvělé, napětí bylo správně dávkované. Knihu hodnotím jako jednu z nejlepších, jakou jsem četl.
Vzhůru do dalšího pokračování.

opic 12
10.07.2022 5 z 5

...měl na svých bedrech osud celého vesmíru.
Dík křiku sojky poznáš jednou i sebe.
Duna už nikdy nebude taková jako dřív.
A ted se vžijte do jeho výběžků pstruhů.Co takhle špetku melanže ?
Tady by ani lekce Bene Gesseru nepomohla.
Stále obsáhlý komlexně vymyšlený svět.Fungující do mikro-makro detailů.
Již několik desetiletí,čtyřkový díl,útočí na smysly čtenářstva.
Až komorně precizně minimalisticky.Tento díl má esence,které tak trochu chyběli v minulém.Přitom se až tolik od trojky neliší.Nadále drží pozornost a čtivě odsýpá.Napětí z mnoha dialogů to je kumšt.
Kdybys tak náhodou měl pocit,že jsi jako Imperátor sám.
V některých velkých pasážích i kapitol působí téměř meditativně.
Jakási strastiplná odysea.Divadelní sci-fi.Každý má svou pravdu.Všichni se mohou mýlit.
Nečernobílé,neprůhledné postavy.Důraz na kladase-záporáky neurčitý.V tom je to mistrovství a krása.Zavedená klišé,tak to aby se načekal.
Tou cestou pouští přijd rovnou k nám
Jak se chovat a reagovat ? Imperátor vídí budoucnost.Čte myšlenky.Žije minulostí předků.Nic ho zdánlivě nemůže překvapit.Téměř nic.
Když se člověk odprostí od epiky jedničky.Jde o takový,vlastně samostatný úvod.Složitost světa,zvyky,zákonitosti,charakteristika.Dostává v dalších dílech návdavek ze ságy rodu Atreidů.Takový obrovský mega bonus.
A jak to bylo dál ?
Vždyt fůru přátel máš v zeleném Síči.
Vítej Siháju.Pozdrav zářícího.Vstup do věčné blaženosti.
Rybí mluvčí už čekají.Ukradené deníky vše vyjeví.

mirek93
25.06.2022 3 z 5

Příliš moc se v knize ani nestane. Většina knihy jsou rozhovory s Božským imperatorem, které jsou místy tak podivné, že ani nevíte, co tím chce vlastně říct. Což mu říkají i postavy z knihy, takže si z nich někdy moc neodnesete.
Děj samotný je velmi krátký. Přesto se zde stanou další důležité věci pro pokračování příběhu Duny.
Kniha mi přijde, že je kvalitně napsána, ale prostě jsem nějak čekal mnohem více, když věku v potaz skvělé předchozí díly. Ale rozhodně to není špatná kniha.

hungryreader00
21.06.2022 5 z 5

Tenhle díl se mi moc líbil. Sice se to ze začátku trochu táhlo, než jsem se do toho dostala, ale potom se to rozjelo. Ne dějově, protože skoro celá kniha jsou dialogy s Letem, ale jde vidět, že se autor od prvního dílu posunul dál. Nečekejte velká dobrodružství, jako spíše spoustu věcí k zamyšlení, které si člověk musí dávkovat. Je pravda, že tady už není to drama jako v prvním díle. Myslím, že tam chtěl autor primárně představit svůj svět, kdežto v tomhle bodě už se dostáváme ke složitostem času, vládnutí, moci, motivací, obětí apod.

zelda7
01.06.2022 5 z 5

4. Díl Duny se mi moc líbil. Pokud bych měla srovnat, tak podobně kvalitní jako první díl. Opět zde hraje prim má oblíbená postava Duncan Idaho a obecně témata řešená v tomto díle se mi moc líbila, už se těším na dalši. :)

KubaHanzelin
15.05.2022 3 z 5

Velký posun v čase mohl vesmíru a příbehu Duny dát spousto nového, ale bohužel se to u Božského Imperátora né úplně podařilo.
Nechci čtvrtý díl házet do stejného pytle jako Spasitele, ale kvalitně je na tom asi jen o kapičku lepší. Těšil jsem se na dlouhověkého Leta II, ale bohužel musím říct, že mě postava nebavila tak jak tomu bylo v Dětech, aneb Paul je Paul a zůstává pro mě i nadále tím hlavním tahounem Duny, i když už je "pár let" po smrti.
Číst budu i dál a budu doufat, že Kacíři mě do zvláštního vesmíru Franka Herberta vtáhnou víc než jak to bylo u Imperátora..

monika3332
06.05.2022 5 z 5

Složitost Léta II byla občas odzbrojující. Krásně napsané, drsné a zároveň půvabné vedení čtenáře. Jen ten konec byl takový uspěchaný ...... Jdu na další díl

alishek
06.03.2022 5 z 5

Musím říci, že mě kniha velice překvapila a hned po prvním dílu me opravdu nejvice bavila, skvělé napsané, dej ubíhá velice rychle. Jsem zvědavá, co se bude dít dal.

honzia
07.02.2022 3 z 5

Tímto dílem končím se serií Duny. Po prvním dílu mi vydržela euforie až k Božskému imperátorovi, ač díl vypadal ze začátku slibně, překlopil se do stylu Spasitele Duny a já už věděl, že další knihu série čist nebudu. Za mě lepší děj něž u předchozích dvou, ale to neustálé prechytracké žvanění už bylo únavně nudné, že co dvě přečtené stránky, to zavřená víčka. Jen Duna se mi zapsala do srdce a doufám, že její pokračování dostanou ve filmové podobě lepší ráz.

Štítky knihy

space opera sci-fi americké romány

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna

Kniha Božský imperátor Duny je v

Právě čtených22x
Přečtených725x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených34x
Knihotéce388x
Chystám se číst198x
Chci si koupit80x
dalších seznamech3x