Bílá místa našich dějin

Bílá místa našich dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150158/bmid_bila-mista-nasich-dejin-JKM-150158.jpg 4 32 8

Kdybychom posuzovali dějiny očima školního dějepisu, byla by to jen snůška jmen a těžko zapamatovatelných dat. Naštěstí existují ještě jedny dějiny, dějiny plné vzrušujících a záhadných příběhů. Čtvrtý svazek Edice Český ČAS Vám předkládá osmadvacet příběhů z českých a moravských dějin, které spojují slova „bílá místa“. Většinou vycházejí z hypotéz a domněnek vážených historiků i amatérských badatelů, kteří se nebáli „jít s kůží na trh“. Mnohdy jsou jejich tvrzení přinejmenším diskutabilní, často jen nadhazují otázku, na niž zatím neznáme odpověď a kdo ví, zda kdy znát budeme. V každém případě jsou to příběhy nanejvýš poutavé a vzrušující. Zamyslíme se třeba nad tajemným masakrem v Býčí skále, nad původem keltského zlata i slovanských etnik na našem území, budeme pátrat po hradech Krokových dcer, po sedmeru bájných přemyslovských knížat i po místě posledního spočinutí knížete Svatopluka, Prokopa Holého či popravených českých pánů, půjdeme ve stopách blahoslaveného Podivena, mstitele knížete Václava, řekneme si, odkud se vzal Jaroslav, „vítěz nad Tatary“, budeme si vyprávět o smrti prvního Habsburka na českém trůně i vzoru tehdejšího rytířstva Jana Lucemburského, pobaví nás příběh o Lžiwaldemarovi ve službách Otce vlasti či to, jak se nakonec Rožmberkům nevyplatila smyšlenka o jejich italském původu, vzpomeneme tajemné kaple Božího hrobu na Dobytčím trhu i polského vzdorokrále husitů Zikmunda Korybutoviče, bájnou rudolfínskou dobu nám představí ten, po němž byla nazvána, stejně jako pochybný alchymista Kelley, překvapí nás příběhy o tom, jak proslulý Casanova upravoval libreto Mozartovy opery či o možná prvním letci v dějinách lidstva, jenž obýval chaloupku na jihočeské samotě… Zvláštní pozornost pak věnujeme pozoruhodným a záhadným ženám – „královně“ Emmě, manželce Boleslava II., krásné Oldřichově choti Boženě, sestře svaté Anežky České Blaženě, jež byla nejprve málem svatořečena, aby byla zanedlouho označena za kacířku, či zachránkyni Václava IV. Zuzaně... celý text

Přidat komentář

kuruteku
23.05.2023 3 z 5

Od Keltů po novověk. Oživí historii, připomene historky a uvede je na pravou míru. Vlastně žádná senzace, ale ani žádný extra objev. Občas dobré si připomenout.

Ladis777
26.03.2022 1 z 5

Takové opakování dějepisu s trochou nadsázky a fantazie - někde je jí popuštěna uzda víc, někde míň. Není to nic moc, ale čekal jsem to dle varování mnohem horší.


malpet
15.11.2019 4 z 5

Zajímavosti z našich dějin, některé kapitoly mně bavily hodně, některé méně, ale celkově dobrý. 4 hvězdy.

Jolana.b
11.12.2017

Zajímavé čtení pro ty, kterým učebnice a odborné články nestačí. Velmi doporučuji.

jprst
07.11.2016 4 z 5

Vezme se historická událost, ovine se známými i méně známými detaily a názory, přidá se trochu fabulace (občas i více) a záhadný a hlavně čtivý příběh je na světě. A to autor umí velice dobře, což potvrdil i u příběhů v této knize.

Dant76
26.01.2016 4 z 5

Docela zajímavá kniha o historii naší země, ale měl jsem pocit, že jsem už něco z té knihy někde četl.

Dandulka
02.07.2014 5 z 5

Pan Bauer nikdy nezklame! Většina příběhů uváděných v této knížce je velmi známá a i přesto se stále můžeme dozvědět spoustu nového a nebo si aspoň připomenout dávno zapomenuté detaily, které nám ve škole neřekli.

tenax
31.10.2013 4 z 5

Vzhledem k obrovskému časovému rozpětí (od doby bronzové až po Karla Hynka Máchu) se autor nemůže zabývat jednotlivými "bílými místy" příliš podrobně. Vlastně jen podává přehled hlavních teorií a názorů na daný problém. Přesto, nebo možná právě proto je kniha zajímavá, rozhodně stojí za přečtení každému, kdo se zajímá o českou historii.