Balzac

Balzac https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78737/mid_balzac-lv1-78737.png 4 38 10

Pohled známého literáta S. Zweiga na život neméně známého klasika světové a francouzské literatury Honoré de Balzaca s doslovem vydavatele - Richarda Friedenthala.

Přidat komentář

soukroma
21.09.2021 4 z 5

Zajímavý nejen život spisovatele Balzaca, ale (podle doslovu) i spisovatele Zweiga, který tomuhle velikánovi zasvětil hodně práce a nakonec své největší dílo ani nestihl dokončit (přesněji doladit).
Líbil se mi i heslovitý životopis v závěru s naznačenou odezvou životních epizod v konkrétních dílech.
A mezi fotografickou přílohou mne bezkonkurenčně nejvíc zaujala stránka s autorovou korekturou, to je pěkný mazec... (ještě že mám to delete, copy, paste pěkně po ruce a hlavně už dnes nemusím psát ručně, to už by nikdo nepřečetl, ani já sama).
/Četla jsem nejnovější vydání z roku 2020./

jitrnic
11.09.2021 3 z 5

Důležité je vědět, že knihu dal dohromady po Zweigově smrti zmíněný Richard Friedenthal, sám Zweig nashromážděný materiál nepovažoval ani zdaleka za dokončený. To zmiňuji tak trochu jako omluvu pro formu poněkud unavujícího věčně se opakujícího kolotoče Balzacových životních nezdarů, výstředností a dalších a dalších literárních vrcholů.

Je tak dobré si přečíst právě závěrečnou poznámku Richarda Friedenthala a v edici z roku 1976 i doslov Jana Otokara Fischera (ano, nese se v marxistickém duchu, přesto čtěte). Tak nějak mi z nich vyplývá, že je nemožným až nesmyslným úkolem hodnotit vlastně kteréhokoliv člověka, nejenom geniálního (ať už hodnotí Zweig Balzaca, Fischer Zweiga nebo my kohokoliv). Ani když si dáme tu šílenou námahu jako autor a prostudujeme stohy dokumentů o daném člověku, nezjistíme o jeho nitru zhola nic a všechno psaní o něm bude pouhou naší svévolnou interpretací. Spisovatel je pro mě ten, kdo je jako Bůh všudypřítomný ve svém díle.

Skoro bych tak hodnotil tuto knihu jako zbytečnou, ale zájem o Balzacovo dílo ve mně vzbudila, takže co vlastně namítat.


Evina.Cetba
07.04.2021

Knížka je kvalitní. Na mě osobně moc odborná a až příliš se zabývající podrobnostmi, ale to je jen můj osobní názor. Zweig třeba rozebírá literární Balzacova díla a porovnává, co čerpal z vlastního života a co je jenom fikce. Je to obsáhlé, z hlediska informací výživné, ale myslím, že tahle biografie spíš osloví literární fajnšmekry než běžného čtenáře.

Balumba
29.08.2017

Vždy je zajímavé vědět něco o zákulisí knih, o tom, jaký byl/ je jejich autor, jak a proč a v jakém kulturním a politickém ovzduší tvořil, co ovlivnilo jeho světový pohled. Balzac - viděno a popsáno Zweigem (budeme mu snad věřit) - před námi vystupuje jako mimořádně nadaný člověk, který celý život svádí sisyfovský zápas s časem a s dluhy, zaviněné jeho nešťastnou nepraktičností, tak typickou pro geniální lidi, kteří jakoby se pohybovali na hranici šílenství. Jeho neuvěřitelné pracovní tempo hraničící až s posedlostí ho přivedlo předčasně do hrobu. Upsal se až k smrti.
Zweig opět mistrně vykresluje čtenáři charaktery osob a historický kontext. V porovnání s jinými jeho knihami se však místy opakuje, točí kolem jedné myšlenky, kterou snad zbytečně rozvádí na několik stran. Na překladu je již znát mírná zastaralost.

zbt81
10.07.2016 5 z 5

Kniha sa miestami horšie čítala, kvôli hustote písma a preklepom ako už spomenuli niektorí čitatelia predo mnou. Inak ju však môžem doporučiť, priazdnivcom oboch skvelých spisovateľov (Balzaka aj jeho životopisca Zweiga).
Človek lepšie pochopí Balzakové romány a jeho hrdinov po prečítaní tohto životopisu. Spodobil sa vo viacerých postavách svojej "Ľudskej komédie".
Možno by sa jeho život vyvíjal úplne inak, nebyť jeho smutného osamelého detstva a necitlivej matky, u ktorej nepoznal materskú lásku. Mal zvláštnu povahu, napriek tomu aký dokázal byť realistický vo svojich románoch, v reálnom živote bol často úplne odtrhnutý od reality. Ťažko pracoval na sebe aj svojich dielach, dokázal aj vďaka článkom v novinách a hlavne na začiatku spisovateľskej kariéry aj vďaka brakovej literatúre (pri ktorej zásadne používal pseudonymi) zarobiť slušné peniaze, nikdy sa však nezbavil finančných ťažkostí a veritelia si u neho podávali dvere. Kupoval si drahé veci, ktoré nepotreboval a potom si musel chlieb a šaty kupovať na dlh. Podobných príkladov sa v jeho živote nachádzalo mnoho.
Jeho smrť bola predčasná a asi aj zbytočná. Posunutý denný režim - vztávanie o polnoci, práca do piatej poobede, udržiavanie sa v bdelom stave vďaka litrom čiernej kavy si vzali daň na jeho zdraví.
Ako čerešnička na torte k celkovej jeho skaze prispel asi aj komplikovaný vzťah k jeho poľsko-ruskej aristokratke, cesta za ňou na Ukrajinu a cesta späť do Paríža, keď už bola jeho manželkou. Vtedy už ťažko chorému Balzakovi zostávalo len pár mesiacov života...

Pawlisman
21.04.2016 4 z 5

S. Zweig samozřejmě nezklame. Jeho chytrý a čtivý styl psaní je přesně moje gusto. Zde je již hodně do podrobností a věnuje se podrobně celému životu pana geniálního Balzaca. Zárpveň ho ukazuje takového, jaký byl. Tedy od boha nadaný, ale jako osoba pokulhávající. Navíc mi trošku chybí větší záměr či rozbor jeho díla. Kniha se skutečně věnuje především životu tohoto dříče a bohéma. Upřímně řečeno jsem při čtení myslel, že jde spíše o rané dílo Zweiga, ono naopak jeho poslední vrcholové. Zweig skvělý, ale pro obyčejné čtení a požitek doporučuji šáhnout po jiném Štefanovi.

Koka
11.11.2015 5 z 5

Škoda, že Zweig neměl možnost udělat s touto knihou to, co dělával objekt jeho zájmu, a sice opakovaně si po sobě vysázený text přečíst a opravit, upravit, změnit, pro případná další vydání přepracovat. Kvůli tomu působí text trošinku až hystericky, nadupaně, těžkým psychologizujícím dojmem, kdy Zweig obrovské množství zdrojových informací o HB nejen uvádí, ale i opakovaně vykládá, a to někdy docela protichůdně. Nutno však uznat, že toto horečnaté dílo je přiměřené svému námětu, jakoby Balzakova šílená jízda životem a světem přímo vybízela k takovému ztvárnění.
Popis Balzakova života je zde plastickým obrazem jeho doby, ale životopiscův výklad jeho pohnutek, motivů, myšlenek - ten je zas výsledkem hodnotového systému a morálky, kterými se řídil Zweig sto let později. Pro dnešního čtenáře jsou tyto dvě roviny (jedna nebo druhá, často i obě najednou) místy naprosto nepochopitelné až nestravitelné. (Jako pikantní příklad uvedu, že Zweig nepovažoval za reálné, že by žena - vícenásobná matka mohla být po čtyřicítce vůbec ještě sexuálně aktivní, přitažlivá i žádoucí. Nebo - Ukrajinu považoval za vstupní bránu do Asie, a přiměřeně tomu jí i tak "hodnotil". A Balzac? Ten se - dle citovaných pramenů - choval tak, že byste měli chuť jej dát zbavit svéprávnosti. A o nějaké jeho finanční gramotnosti (jeho, který se hnal za penězi tak, jak o žádném jiném autorovi světa nikdo nikdy neslyšel!!!) nemůže být ani řeči. Chvílema mě to vážně dráždilo.
Rozhodně je to však práce, která stojí za pozorné a hloubavé přečtení, i s rizikem, že pozdější balzakovské bádání mohlo přinést objevy, které mění Zweigův výklad jeho života a tvorby.
Mám výtisk z roku 1964, který je druhým vydáním tohoto díla u nás, a žel - není to zrovna kniha hodná velkoleposti svého obsahu: paperback, nahuštěné malinkaté písmo, časté chyby v sazbě, překlad plný chyb a nedodělků. Nenašel by se současný nakladatel, který by toto úžasné dílo jednoho literárního giganta o jiném literárním gigantovi vydal znovu a lépe?

herrGabinka
16.07.2015 5 z 5

Spíš než biografie je to případová studie – aristokratomanického galejníka literatury, snad největšího grafomana v dějinách lidstva, jenž v podstatě neměl literárního génia a ke spisovatelství se dostal shodou okolností, avšak mocně toužil stát se bohatým a slavným, a tak se propsal k umělecké nesmrtelnosti. Kniha je čtenářsky přitažlivá tím, že hodně prostoru věnuje vypjatým, extravagantním a skandálním složkám Balzacova života; pokud jde o dílo, soustředí se na proces tvorby, jeho výsledky jsou zde toliko letmo ideově a thematicky načrtnuty, a sama se čte jako strhující a napínavý příběh o jednom krajně neobyčejném spisovateli.

Napsána je způsobem odpovídajícím Balzacovu životu i tvorbě; text je výrazově vypjatý, zhuštěný, pádí od události k události, často v horečnatém tempu nemaje prostoru k spočinutí, a pod povrchem je neustále cítit napětí obrovské Balzacovy tvůrčí a životní síly - a Zweigův obdiv k ní. Balzacův génius zde není vystaven ve výši, k níž má čtenář zbožně vzhlížet, nýbrž hojně se mísí s nešťastnými, komickými a trapnými příhodami, jež Balzac přitahoval. Snad to působí trochu nepatřičně, ale byl zkrátka takový: nebývale pronikavý vhled do zákonitostí společnosti i lidské duše byl doplněn nepotlačitelným plebejstvím, nepraktičností (v určitých ohledech) a nemístným velikášstvím, jež obzvlášť v jeho podnikání způsobovaly jednu katastrofu za druhou. Nemít o Balzacovi jiných zdrojů, vlastně bych si myslel, že si to Zweig celé vymyslel.

Gizminek
24.07.2013 4 z 5

Opět další mistrovské dílo Stefana Zweiga. Psychologicky rozebraný život Honore de Balzaca od jeho smutného dětství až po jeho předčasnou smrt v osamění. V knize vyzdvihává Balzacova génia, ale i rovněž popisuje jeho neustálou a marnou snahu zbohatnout, oženit se do šlechtického rodu, dostat se ve společenském životě výše - jako by si neuvědomoval, že si ho lidé váží za jeho literární díla, a snažil se je ohromovat okázalými věcmi, majetkem - vždy na dluh získaným. Balzac celý život kolísal mezi dluhy a skrýváním se před věřitely na jedné straně a mezi ohromným množstvím odvedené práce s okázalými honoráři na straně druhé. Ani sebevětší odměna za jeho geniální díla nebyla však sto splatit všechny dluhy. Balzacova kontroverzní povaha ve mě zanechala, po přečtení této knihy, velice rozporuplné pocity.

p.stranska
06.10.2012 5 z 5

Kdo má rád biografie, tak vřele doporučuji...další skvělý Mistr Stefan Zweig...krom toho teď na knihy od Balzaca nahlížím úplně jinak...