Báje a pověsti (90 povídek)

Báje a pověsti (90 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446756/bmid_baje-a-povesti-Xf6-446756.jpeg 4 10 1

Digitalizovaná podoba publikace: Karel Jaromír Erben. VYBRANÉ BÁJE A POVĚSTI NÁRODNÍ JINÝCH VĚTVÍ SLOVANSKÝCH. Tiskem knihtiskárny dra. Ed. Grégra. Praha 1869. 258 s. „Není tomu dávno, pokládány byly prostonárodní báje, pohádky a pověsti vůbec za věc pošetilou, za ničemný výmysl starých bab a chův, aby jimi ukrátily lidem nerozumným dlouhé zimní večery aneb ukonejšily nepokojné děti v sen…“ Devadesát bájí a pověstí. Klasika ze Zlatého fondu SME. Digitalizovaná podoba publikace: Karel Jaromír Erben. Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských. Tiskem knihtiskárny dra. Ed. Grégra. Praha 1869. 258 s.... celý text

Přidat komentář

Lastodont
05.10.2023 4 z 5

Některé pohádky jsou známé, jiné jsou neznámé (zejména z Balkánu). Samozřejmě jazyk je poněkud archaický, což pro někoho může být nepohodlné až obtížné.
Například slovo "car" se tam vyskytuje jako "cař": "A byl tehdáž v jednom cařství mladý cař..." Stejně tak z jiných pohádek známé slovo "kralevic" tam je někdy jako "královic", jindy "králevic".
Ale ony vlastně ty staré výrazy nebo pokusy o počeštění jsou vlastně poučné. V polských pohádkách je "Kościéj nesmrtelný", což je určitě vliv z východu, známe z knížky Krása nesmírná postavu Kostěje nesmrtelného.