Dokud nás smrt nerozdělí

Dokud nás smrt nerozdělí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385586/bmid_dokud-nas-smrt-nerozdeli-LSa-385586.jpg 4 134 14

87. revír série

< 31. díl >

Na svatbu detektiva Klinga si policisté oblékli civilní šaty. Steve Carella z nich byl nejlepší a skoro všichni sloužili v 87. revíru. Jakmile je Klingova nevěsta unesena z líbánkového apartmá, oslava okamžitě končí. Celý revír se ihned pustí do práce, všichni pracují bez přestání, aby našli toho, kdo může prahnout po pomstě, prohledávají spisy, pročesávají ulice, zpovídají informátory. A mezitím čekají – na telefonát, žádost o výkupné nebo zprávu, která by jim oznámila, jaký zamýšlí únosce další krok. McBain coby mistr psychologického dramatu rozehrává všechny karty v této mrazivé přehlídce napětí a očekávání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

So Long as You Both Shall Live , 1976


více info...

Přidat komentář

mi-380
16.08.2022 4 z 5

Déjà Vu, to znám, to už jsem někde viděl!? Aha, tenhle díl posloužil jako předloha jedné epizodě s inspektorem Columbem (konkrétně S10E05, Není čas na umírání z roku 1992).
McBain znovu vyprodukoval chytrou zápletku a na pouhých 134.(!) stranách rozjíždí napínavý příběh, kde kromě dvou ústředních postav (Bert Kling a Steve Carella) dostávají významné role všichni kolegové detektivové, včetně nejvyššího velení, a jednu z nejdůležitějších znovu i špekoun Ollie z 83. revíru. Autor svatbu, jako výchozí bod zápletky, použil podruhé (poprvé to bylo v devátém románu (Až do nejdelší smrti) z roku 1959. Stejně jako tehdy bych znovu, s obdivem k autorovu jednoduchému a přitom přesvědčivému stylu, hodnotil plným počtem, jenže je tu jeden z nejoblíbenějších konců tohoto žánru – supertiming, zásah spravedlnosti v posledních sekundách.
Ani realista jako McBain tomuto lákadlu nedokázal odolat.
85 % (zatím 128 hodnocení s průměrem 85 %).

„Já se nemusím ani dívat, pane,“ řekl barman. „Jsou tu jen dva zákazníci, oba staří pánové a vůbec nevypadají tak, jak jste mi popsal svou manželku.“
„Oukej,“ řekl Kling.
„Moji ženu taky unesli o naší svatební noci,“ řekl barman suše. „Teď lituju, že si ji nenechali.“
„Tak vám pěkně děkuju,“ řekl Kling a zavěsil.

heavy66
13.05.2022 5 z 5

Taky mi na svatbě unesli novomanželku. Ale brzy se mi vrátila. Škoda! Škoda, to jako myslím Berta Klinga, jak musel chudák trpět! Jemu se manželka tak snadno nevrátila. Museli ji hledat kolegové z práce, za pomoci Ollie Špekouna Weekse. A krásná Augusta byla ve vážném nebezpečí, žádná legrace!
Protože nechci více spoilovat, přečtěte si sami, co se může stát při únosu nevěsty, než se pustíte do podobně rizikového podniku!


maca_t
05.09.2021 2 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si vybrala v rámci výzvy. Ze začátku jsem se trochu ztrácela ve jménech... Ale aspoň, že to dobře dopadne. Jinak jsem trochu zklamaná, jelikož jsem od tohoto autora nic jiného nečetla a ani už asi nebudu.

Péťa86
26.08.2021 4 z 5

Jasné, rychlé, výstižné... Jen mi výjimečně trvalo se do knihy začíst. Jinak fajn počteníčko.

katka134
12.07.2021 5 z 5

Taková má být detektivka. Bez zbytečného protahování detektivové přišli na stopu únosce.
Ollie, přes všechny své záporné vlastnosti, je celkem sympaťák.

Starmoon
22.06.2021 3 z 5

Páčia sa mi detektívky. A svadby. A tenké knihy. A dokonca aj meno Augusta. A tak som čakala, že z tohto románu budem „namäkko“, keďže všetko spomenuté obsahuje. Nuž, nebola som. Možno aj (alebo najmä preto), že na mňa bol dej skrátka príliš tvrdý.

Detektívka je to stručná, dynamická, chytľavá – ale vlastne to asi ani nie je detektívka, keď čitateľ nemá šancu zistiť, kto je únosca. Možno by skôr sedela škatuľka „krimi“.

Avizovaná svadba bola skôr zmienená – chápem, že v tomto žánri a u tohto autora by bolo utópiou čakať siahodlhejší opis, ale aj tak som ho čakala. Aspoň troška.

Tenkosť knihy bola super – kto chce, zhltne ju na posedenie. Ak ho, pravda, dostatočne zaujme dej. A je dosť veľká šanca, že zaujme.

Postava Augusty bola tiež fajn – pripomenula mi však inú postavu z iného autorovho románu – tiež krásna a... A to je vlastne všetko. Neviem, či aj v iných románoch autor vytvára(l) takéto v podstate bezcharakterové „krásky v nesnázích“, ale osobne mi to neimponuje, najmä ak sa autor očividne vyžíva v opisoch ich utrpenia, keď padnú do rúk nejakého toho psychopata.

A keď sme pri tom – práve preto na rozdiel od iných užívateľov DK, ktorí tu zanechali komentár, nedokážem túto knihu považovať za vtipnú – viem, aké to je, keď sa do človeka zaľúbi psychopat, a vtipné teda rozhodne nie. Zmieňované dialógy únoscu a obete vo mne vyvolávali skôr zhnusenie – autorovi to slúži k dobru, že vo mne niečo také dokázal vyvolať, pre mňa však ako varovanie, že najbližšie si mám dobre rozmyslieť, kedy a či vôbec si chcem od neho opäť niečo prečítať.

tygřík2
28.02.2021 5 z 5

Kam policajt šlápne, urodí se zločin. Pánové z 87. si mysleli, že se na svatbě kolegy pomějí. Poměli se, to je pravda, ale okamžitě po ní přišla ledová sprcha. A jen doufám, že autor už toho Berta přestane v dalších příbězích pronásledovat! :-)

Knihomolka97
29.12.2020 4 z 5

Ale joo, nebylo to vůbec špatné, vlastně to bylo překvapivě hodně dobré! Taková kraťoučká detektivka na jedno odpoledne. Zaujalo mě téma: únos nevěsty o svatební noci...navíc nevěsty detektiva. Četlo se to dobře a bavilo mě to. Navíc mi některé části přišly docela vtipné. Hlavně teda myšlení toho nejmenovaného magora...to byl fakt blázen!! :D Fakt jsem se v průběhu uchechtávala, co plácal za blbosti (mě by asi hned zabil :D ).
Dávám 4⭐/5⭐.

rodak
10.09.2019 5 z 5

Skvělá, jednoduchá, rychlá, vtipná detektivka.Má první od autora.

alnahu
04.04.2019 5 z 5

Také jsem se vrátila po letech do 87.revíru s detektivem Carellou a i po letech mi kniha nezklamala,Příběh unesené nevěsty z líbánkového apartmá - rovnou ze svatby rozběsní celý revír a hlavně také proto ,že se nevěsta provdala za jednoho z nich.Příběh je napínavý a čtivý až do konce.

konicekbily
28.02.2019 5 z 5

Před mnoha a mnoha lety, před rokem 1989, jsem přečetl několik málo knih o kriminalitě v 87. revíru. Už si samozřejmě nepamatuji - které! Touto knihou mě autor přesvědčil, že klidně mohu číst sérii od začátku a budu spokojen. Tato kniha poodhaluje policejní praxi ve Státech v sedmdesátých letech dvacátého století.

Ajrad1981
27.01.2019 5 z 5

Skvělé! Sice mě kapku vytáčí timing na konci, ale na ubrání hvězdičky to není. Ollie překvapil.

soukroma
23.02.2018 5 z 5

Výborné - dokonce i Ollie pracuje a mele, až se z něj kouří, a nakonec to celé vyřeší. Podle knihy byl o 16 let později natočen jeden z TV filmů s poručíkem Columbem "Není čas na umírání".

moničina
11.06.2017 4 z 5

Napínavé až do konca.

Štítky knihy

zfilmováno detektivní drsná škola únosy

Autorovy další knížky

Ed McBain
americká, 1926 - 2005
2014  76%Tváří v tvář
2006  73%Nenávist
1969  83%Zabiják
2006  84%Brokovnice
2007  83%Postrach

Kniha Dokud nás smrt nerozdělí je v

Přečtených224x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených7x
Knihotéce121x
Chystám se číst18x
Chci si koupit3x