Tváří v tvář
kniha od: Jeffery Deaver, Ed McBain, James Patterson, David Baldacci & * antologie
KoupitKoupit eknihu
Největší jména světového thrilleru v jedné knize. Ano, už to tady bylo: v jedné knize se sešly literární postavy, které se podle původní autorské představy sejít nikdy neměly. Jen namátkou: Michael Connelly nechal společně pracovat Bosche a Hallera, Jeffery Deaver dal dohromady Rhyma a Danceovou, McBain zase Carellu a Hopea. Pokaždé ale šlo o postavy stvořené jediným autorem. V této výjimečné antologii je tomu jinak: tentokrát spojilo své tvůrčí síly třiadvacet autorů, kteří bez jakýchkoli pochybností představují absolutní špičku žánru. Ve dvojicích (a jedné trojici) napsali krimipovídky, v nichž po pachateli pátrají vskutku nečekaní parťáci: hrdinové nejúspěšnějších sérií za dvě uplynulá desetiletí. Zajímá vás, jak dokáže vyjít Lincoln Rhyme s Lucasem Davenportem? Anebo jak probíhá pátrání, které vede tým ve složení Harry Bosch a Patrick Kenzie? Jaké záhadě se snaží přijít na kloub dvojice Cotton Malone a Gray Pierce? Bezprecedentní literární počin pod editorskou taktovkou Davida Baldacciho je pro milovníky detektivek a thrillerů takřka povinnou četbou. Protože kdo by si nechal ujít setkání těch nejlepších z nejlepších? Sestavil David Baldacci. 1. vydání....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217796/big_tvari-v-tvar-eBG-217796.jpg 3.859Literatura světová, Detektivky, krimi, Povídky
Vydáno: 2014, Domino
FaceOff, 2014
Komentáře (13)
Kniha Tváří v tvář

Mám ráda povídky a moc se mi líbí propojené styly mých oblíbených autorů a jejich hlavních protagonistů. Vždy objevím dalšího autora, který mi zatím ještě nepadl do oka.

Prvé tri poviedky a... stačilo. Aj napriek tomu, že v prvej sa objavil môj najobľúbenejší knižný hrdina a v tretej sa vyskytol tiež niekto koho som už poznal, mi tento formát príde veľmi nešťastný. Absolútny nedostatok priestoru na rozvinutie čohokoľvek. Kedže ostatných vôbec nepoznám, nemám k nim žiaden vzťah a tým pádom mi to ani nemá čo dať, s dalšími to skúšať nebudem.

Tato knížka povídek mi přišla skutečně povedená. Každá příběh byl dost jiný a všechny se mi moc líbily, až na povídku Smějící se Buddha. Naopak hodně povedené mi přišli Přeprogramování, Rýmování s obětí, Pekelná noc a Zastávka na občerstvení. U Zastávky na občerstvení jsem hlavně ocenila ten humor.

V jednoduchosti je síla, stručné, jasné povídky. Žádné sáhodlouhé popisování ničeho.

Pěkná sbírka příběhů. Některé byly opravdu skvělé a některé ne. Ale alespoň jsem si udělala exkurs k různým autorům a jejich stylu psaní. Takže teď vím, kdo by mě mohl bavit a kdo ne.

Hodnocení téhle antologie určitě závisí na tom, jak moc zná čtenář jednotlivé hrdiny. Na ploše povídky totiž není čas se s nimi nějak seznámit, takže spíš slouží jako fanouškovský servis a někdy přivedou postavu do jiného prostředí. Osobně mi celá antologie přišla spíš zajímavá než cokoli jiného. To, jak by podobná setkání měla vypadat, podle mého splnili jen Connelly s Lehanem a Child s Finderem, částečně pak i Deaver a Sanford, kteří ale povídku napsali trochu delší, než by se slušelo. Dále pak zaujmou třeba Přeprogramování, a to hlavně tématem, nápadem a atmosférou, Tichý lov taktéž nápadem a akcí a Zastávka na občerstvení, která jediná zasahuje do osobních životů hrdinů. Jako celek sbírka poměrně funguje ale je jasné, že každému se bude líbit jiná povídka podle toho, co kdo preferuje a jak dobře zná hrdiny, kteří se tu vzájemně potkávají. Jakožto lákadlo na samostatné knihy jednotlivých autorů ale Tváří v tvář funguje výborně. 70%
Část díla
Štítky