Temný les diskuze

Temný les https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379930/bmid_temny-les-AxX-379930.jpg 4 1138 226

Vzpomínka na Zemi série

< 2. díl >

Pokračování světového fenoménu od nejlepšího čínského autora science fiction. Dlouho utajovaná pravda o chystané mimozemské invazi, k níž má dojít za čtyři sta let, byla konečně odhalena a Země se vzpamatovává ze šoku. Zrádci a kolaboranti byli sice rozprášeni, na Zemi však působí sofony, subatomární vyzvědači Trisolaranů, před nimiž není úkrytu a jejichž prostřednictvím se nepřítel okamžitě dozví i o těch nejtajnějších obranných plánech lidstva. Existuje jen jedno místo, kam sofony nedohlédnou — do lidského nitra. Organizace spojených národů proto světu představí čtyři jedince, do nichž vkládá svou poslední zoufalou naději: tři uznávané myslitele, vojevůdce a stratégy a jednoho obyčejného, druhořadého sociologa. Luo Ťi se ocitá v centru celosvětové pozornosti, aniž tuší, proč byl vybrán a co se od něj čeká. Ví jen, že je jediným člověkem na Zemi, kterého se Trisolarané bojí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

三体II黑暗森林 (The Dark Forest) , 2008


více info...

Diskuze o knize (15)

Přidat komentář

DefaultAutistic
10.04.2021 2 z 5

Rád se knihami nechávám vzdělávat, kdybych si chtěl laskat ego tím jak jsem chytrý, tak se dívám na Výměnu manželek. Tahle kniha je opravdu houpá.

mirRa_cze
23.07.2020 5 z 5

Super kniha, ještě jsem nečetl zakončení trilogie, tak se chci vyhnout finálnímu hodnocení, nicméně...za mě je "fyzikální" opomenutí jedna věc. Sofon je v podstatě částice/vlnění/záření (což víme i na základě dnešních zjištění teoretické fyziky). Nechápu, proč Trisolaris nevyužil sofon třeba k vyvolání rakoviny nebo třeba fatální formy akutní choroby z ozáření u Luo Ťi.


KarlosDB
29.05.2020 5 z 5

Nemyslím, že by autor někde psal, že spolupráce - třeba občasná a dočasná - je naprosto vyloučena. Spíš temný les podává jako převažující, neúprosný, nezvratný trend. A v trojce pak naznačuje, kam až to vesmír s tím věčným válčením dotáhl.

B4LU
29.05.2020 3 z 5

To první - OK, beru.
To druhé - v trojce civilizace spolupracují na vesmírné úrovni, zvlášť v samotném závěru, a nikomu to problém nedělá (ne sice všechny, ale přesto). Pokud si vzpomínám, tak se jen otázka na místo původu bere jako neslušná a to je vše. Jestli něco, tak ta přidává teorii Lesa další hřebík do rakve.

KarlosDB
29.05.2020 5 z 5

Wen-ťie se princip temného lesa dozvěděla až mnohem později od Trisolaranů, tedy přesněji od Evanse, kterému to vybreptali Trisolarané. A na to, jak funguje nebo nefunguje titulní princip - jestli může být snaha o spolupráci úspěšná, nebo je to z dlouhodobého hlediska jen výraz naivity - odpovídá docela jasně třetí část, ale to bych tady nerad spoileroval.

B4LU
29.05.2020 3 z 5

Tak on má Les mnohem víc logických problémů.
Kupříkladu, Wen-ťie musela znát princip Temného lesa, nebo ho aspoň v hrubých obrysech tušit, aby ho mohla předat Luo Ťimu. Pokud ho znala, tak to její volání Trisolaris ve Třech tělesech nebyl akt sluníčkové naivity, jak jsem myslel (protože ONI se nám o tu planetu a tak celkově postarají lépe, než to děláme my), ale vědomý start genocidy celého lidstva.
Daleko zásadnější mi ale přijde to, že ten titulní princip prostě nefunguje, a sama kniha si ho vyvrací. "Potkají-li se dvě civilizace, jedna prostě musí druhou zničit a nelze jinak" - a ejhle, na konci knihy Země a Trisolaris spolupracují. Neměnný princip tedy lze doplnit slovy "...pokud se tedy nedomluví, že to neudělají".

Mike99
04.02.2020 5 z 5

tsal: díky za názor. Ano, k tomu rozhovoru ale došlo až následně o tom, co ho nezabili a "zablokovali" slunce. Oni po celou dobu jeho záměry neodhalili, což sami přiznali a když je zatlačil přes zmíněné výhružky, pak teprve přistoupili k příměří. Dle mého názoru toto nebylo důvodem, proč nezemřel.

tsal
03.02.2020 4 z 5

Navíc Luo Ti Trisolaranům řekl, že na sobě má spoušť mrtvého muže - pokud ho zabijí, odvysílá se ze systému, který nechal tajně postavit v rámci nějakého bezvýznamného projektu ve Sluneční soustavě, automaticky signál, který prozradí jak polohu Země tak i Trisolaris. Spouštěč pak dle svých slov předal představitelům Země. Blokovat Slunce jakožto zesilovač a uzavřít se Zemí příměří bylo pro Trisolaris nejbezpečnější řešení.
Osobně mi to ale i tak přišlo dost na vodě.

Mike99
03.02.2020 5 z 5

ADB2011: Díky za vysvětlení, může být. :-)

KarlosDB
03.02.2020 5 z 5

Mike99: Trisolarani chtěli zabít Luo Ťiho, protože to byl od smrti Jie Wen-ťie jediný člověk, který chápal princip temného lesa. Takže na konci knížky se na něj kapka řítí, ale právě ve stejnou chvíli lidé konečně zjistí, že hvězda, k níž Luo Ťi kdysi poslal své \"kouzlo\", byla zničena. Trisolarani pochopí, že už to tajemství pod pokličkou stejně neudrží, že i kdyby Luo Ťiho zabili, zbytek lidstva si pravdu stejně brzy domyslí. A tak usoudí, že Luo Ťi už je bezvýznamný a nejvyšší prioritou je teď pro ně zabránit lidstvu odvysílat do vesmíru další zprávu. A tak kapka změní směr a začne raději rušit Slunce.

Mike99
02.02.2020 5 z 5

Jak jsem napsal v komentáři, autor dle mého překombinoval jednu věc.
Luo-Ťi je od samého začátku terčem útoků Trisolaris s cílem ho zabít. Když se to v závěru nepodaří 6x v jeden den, čtenář by čekal, že útoky budou pokračovat. A taky jo, po zničení flotily se sonda/kapka blíží k Zemi, má možnost Luo-Ťi zabít, ale na poslední chvíli se otočí a zůstane viset v Lagrangeově bodě L1 a zablokuje Slunce, aby ho lidé z nemohli používat jako zesilovač a komunikovat jeho prostřednictvím s vesmírem. Proč? Tato "chyba" má za následek, že Trisolaris musí v závěru 2.dílu v podstatě kapitulovat.

Ookmalej
16.07.2018 5 z 5

Vážení spolučtenáři, napadlo mě hromadně oslovit nakladatelství Host s tím, že bychom rádi, aby přeložili a vydali v češtině také autorovy další knihy jako Lighting Ball atd. Jste pro? Když bude z naší strany zájem, snad to bude pro nakladatelství dostatečná motivace.

Nelly
10.05.2018 4 z 5

Poslední díl by měl vyjít 15.8.2018.

p.mihoc
18.02.2018 5 z 5

Neví te někdo kdy má HOST v plánu poslední díl?

Ládja
10.06.2017 4 z 5

Zarazila mě anotace, kdy sotva pár dní potom, co vyšel první díl nám už říká jak první díl dopadl a co se tam stalo...přešla mě chuť číst první díl, když už vím, jak to dopadne...nějak nechápu logiku téhle anotace...