Šikmý kostel diskuze

Šikmý kostel https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434224/bmid_sikmy-kostel-7BI-434224.png 5 6753 1609

Šikmý kostel série

1. díl >

Románová kronika ztraceného města. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne. Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.... celý text

Diskuze o knize (24)

Přidat komentář

Kanylka
18.03.2024 5 z 5

Zanedlouho vyjde třetí díl této báječné knihy, tak je třeba si osvěžit paměť.

mirek67
15.10.2023 2 z 5

Zhruba na straně 50 jsem došel k přesvědčení, že nepatřím do cílové skupiny, kterou chtěla autorka oslovit. Což se jí evidentně podařilo, od strany 40 jsem začal cítit drobné bolesti v podbříšku a začalo mi být hlavních postav neuvěřitelně líto. Raději jsem knihu odložil a nebudu se pokoušet pokračovat.


ivousekk
16.06.2023 5 z 5

Tak to mám za sebou podruhé. A tentokrát jako četbu na pokračování. A opět skvělé.

MCGinger
15.04.2023 3 z 5

Zatím jsem cca ve třetině a je to dost úmorné a depresivní...

Pišingr
08.10.2022 5 z 5

Těšínská... taky v textu nacházíte obrazy z veršů Nohavicovy Těšínské?

Marylaa
30.12.2021 4 z 5

Žasnu, když čtu komentáře podle kterých ta kniha popisuje krásnou dobu. Asi jsem četla jinou knihu.

Nočnípták
11.12.2021 5 z 5

Zuzanak4;
Úspěch této knihy vysvětlit asi nedokážu, protože pro každého čtenáře může být v něčem jiném. Pro mě je v tom, že jsem poznala historii kraje mně neznámého. Že jsem poprvé četla o opomíjených a zatajovanych faktech, o tom co se zde dělo po první světové válce.

1. Že kniha nemá děj?
Není jím náhodou osud Karwiné a jejích obyvatel?
2. Že se postavám neděje nic strašného?
Co například, že při důlním neštěstí přišly rodiny nejen o živitele, ale i o syny?
3. Jazyk jako ukradený od Jane Austenové?
No, to nevím, protože knihy Jane Austenové neznám, nedokázala jsem je přečíst.
4. Sladkobolnost v textu je nesnesitelná?
Nevím, nějak jsem si v zápalu hltání knihy nevšimla, ale mrknu na to.
5. Grafické zpracování včetně obálky odpovídá nepovedenému hornickému almanachu?
Ještě jsem nikdy žádný hornický almanach neviděla, ale mně se obálka líbí, dokonce moc.
6. S hornictvím nemá kniha mnoho společného, což možná ani neměla mít.
Tak tady souhlasím. Hornictví tady opravdu nebude tím hlavním. Hlavním tady je ztracené město.

Takhle to vidím já. Ovšem každý čtenář to může vidět úplně jinak, ale položila jste otázku a já se na ni snažila odpovědět.

assilem
04.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Také zde žiji. A přiznám se, že s obavami sleduji jednání okolo Dolu Turow. Pdobné věci se mají řešit mezi dotčenými zeměmi a ne někde "v Evropě". A mimořádně citlivě. Právě tato kniha ukazuje, jak nesmyslně lze vyvolat konflikt.

Atuin
07.05.2021 5 z 5

dagmar 7365 ( a ostatní podobní) já chápu nelíbí nelíbí, to není nerozumné ani špatné, to je normální, takhle různorodě na nás umění působí odjakživa. Ale proboha proč by se melo něco rozjíždět, tohle neni historický román v pravém slova smyslu, a není to žádná historická romance či dobrodružná fikce, kde si pisatel může dělat co chce. Takže to není postavené na nějakých závratech a podobných věcí.
K problematice jazykové, to jako opravdu nerozumíte mateřštině? To vám jsou cizí nebo neznámá slova a nestojí vám za to se něco naučit? To je hloupé. Kniha necílila na to aby budila sympatie skrze hrdiny, ale aby poukázala na část dějin v jejich možná i méně beletristické formě ( ačkoliv beletrie to je). Doporučuji knihy Od Folleta a Cronina tam najdete přesně to co vám tady chybí, ale ten Cronin by jazykově mohl taky kdekoho zmást.

Nočnípták
05.04.2021 5 z 5

Tapanka - že dáte odpad, to je váš názor a vaše právo. Každému se líbí něco jiného. Já bych však ráda věděla v čem vidíte tu banalitu příběhu?

Hamec
20.11.2020

YT Hradecký Slunovrat, 3.11.2020
Po stopách Šikmého kostela s Karin Lednickou (2 minuty)
https://www.youtube.com/watch?v=Mm9eAW4_nIY

siena
29.10.2020

Knihu jsem sice nečetla, ale četla jiné z té doby, i z dob ještě dávnějších. Často se objevuje v komentářích, že to byly doby neveselé, temné, že lidé nepoznali prakticky žádnou radost. Nemyslím si to. Pravda, "neužívali si", jak je dnes zvykem kde co, přesto jí uměli nejen prožít, ocenit, ale hlavně si jí uchovat pro ty chvíle těžší...

Hamec
16.10.2020

iDnes.cz, 15.10.2020
Knihou roku je Šikmý kostel od Karin Lednické, rozhodli čtenáři v anketě
https://www.idnes.cz/kultura/literatura/kniha-roku-2020-karin-lednicka-sikmy-kostel.A201014_110616_literatura_kiz?utm_source=facebook&utm_medium=sharecm

TamaraKrejčí
07.10.2020 5 z 5

Ajrad 1981 no a za mě ty potíže se svatbou byly jako, jo!!!! Tohle přesně se stalo mým praprarodičům!!! Stařence a stařičkovi, tak jim říkala jejich dcera a ještě jim prý onikala...

siena
03.10.2020

PetaZ, nechci nějak chytat za slovo... ale přemýšlím, kolik knih jsem četla, které se odehrávají v místech, kde jsem nikdy nebyla, dokonce v čase, který jsem neprožila. Byla jich většina. Proč by, dle Vás, tato kniha měla být určena jen pro ty, kteří z Karvinska pocházejí? Máte pocit, že jen karvinští jsou "čtenáři", ti ostatní jen "hlupci", kteří nerozumí psanému textu? (?!?)

Hamec
04.09.2020

ČT24, 1.9.2020
Román Šikmý kostel se přiklání ke ztraceným osudům z Karviné. Většina je reálných, říká autorka
https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3170862-roman-sikmy-kostel-se-priklani-ke-ztracenym-osudum-z-karvine-vetsina-je-realnych

crazyslunicko
13.08.2020 5 z 5

Zajímaly by mě informace o zámku z Dolní Lutyně o Ostravském hradu apod. :)

GabrielaSim
08.07.2020 3 z 5

Dobrá historická kniha, která nám mnohým, kteří z Karvinska nepocházíme, přiblíží tamější život a lidi na přelomu 19. a 20. století. Pro mě byla kniha zajímavá i z jiného důvodu: studovala jsem kdysi v Olomouci a teprve tam jsem se, na univerzitě, poprvé v životě potkala se studenty z Ostravska-Karvinska a musím říct, že mnozí pro mě byli jako z jiné planety. Bylo to už dávno, v době, kdy bylo populární heslo : " Já jsem horník a kdo je víc ". Jinak mluvili, jinak se chovali. Není to tady na dlouhé povídání, ale bylo to tak. Vzájemné sžívání nebylo úplně jednoduché, ten kraj byl tehdy ( 80. léta 20.stol. ) skutečně hodně odlišný... a jak odlišný musel být v době, o které autorka píše !!! Karin Lednické tedy velké díky za hledání v historických pramenech, ne vždycky je to záživná práce. Kniha se mi dost líbila, ale bohužel jsem měla až příliš úžasné reference, takže ve výsledku jsem byla trošku zklamaná. Jinak jsem fanda rodinných ság, pro mě TOP zůstává John Steinbeck a jeho "Na východ od ráje" a dnes už skoro zapomenutá "Dobrá země" od Pearl Buckové. Možná stojí za to si přečíst, a třeba porovnat se Šikmým kostelem.

Alilka
11.06.2020 5 z 5

michalon, jste z Prahy, takže docela chápu, že vás kniha nezaujala..., my co žijeme v regionu, který kniha popisuje vidíme knihu úplně jinýma očima a nad vaším komentářem se můžeme jen usmát... Vy jste tu knihu určitě vůbec nečetl, jen vás štve její úspěch! Pro mě je to genealogický poklad! V žádném případě to není Soap opera...

Hamec
24.02.2020

ČRo Vltava, 20.2.2020
Šikmý kostel Karin Lednické a Hornické vdovy Kamily Hladké
https://vltava.rozhlas.cz/sikmy-kostel-karin-lednicke-a-hornicke-vdovy-kamily-hladke-8151096

Atuin
19.02.2020 5 z 5

No omlouvám se, taky mohu mít svůj den..:-)

banánovépyré
19.02.2020 5 z 5

Kniha ma oficialne vyjit zitra, tak ji mozna dali knihkupci nekde uz do prodeje, jak nemohli vydrzet. Tak pockejte do zitrka a ohodnotte ne?????

Naias
19.02.2020

Tak oprav údaj Stav knihy z ještě nevyšla na již vyšla.

Atuin
19.02.2020 5 z 5

Kniha již vyšla( minimálně někde), mám ji doma celkem ráda bych ji ohodnotila.