Les mytág diskuze

Les mytág https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14508/mid_les-mytag-QxK-14508.jpg 4 734 156

Les mytág série

1. díl >

Tajemství Ryhopského lesa se pro George Huxleye stává posedlostí vedoucí až na pokraj šílenství. Podivné úkazy, které ho pronásledují, ho přivádějí k poznání, že poslední zbytek prvotního lesa je obýván tvory, v jejichž existenci už dlouho nikdo nevěří, a postavami z prastarých mýtů. Nyní je Huxley mrtvý a jeho životní práci přebírají jeho synové. Co před nimi Les mytág skrývá? Les mytág je nebezpečný svět, mnohem podivnější než cokoli, co si dokážou představit…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Mythago Wood , 1984


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Hun
22.02.2022 5 z 5

Mám dojem, že originální, novátorské knihy, jako je tato, to nemají lehké: Zkušení čtenáři je pravda ocení, ale většinová masa čtenářstva, zvyklá na jednoduchou, spotřební literaturu, je často neprávem kritizuje.

Trpí tím i tato kniha, klenot původnosti v moři stále stejných fantasy. Hrdina není udatný rek kosící nepřátele po desítkách, příběh se obejde bez elfů či trpaslíků, vlastně se nedočkáme happy endu, u čtení se musí přemýšlet (jaká hrůza!)... Skoro to ani nezapadá do škatulky fantasy. Paradoxně právě tohle spoustě lidí vadí. Jestli chcete spotřební fantasy, čtěte Martina, Salvatoreho, Rowlingovou, Feista... Je jich dost a dost.

A přesto se to tu hemží hodnocením s dvěma hvězdičkami. Všimli jste si, milí kritikové, jak realisticky autor vystihl skutečné pojetí mýtů dávných civilizací (numerologie, falické symboly, role přírodních živlů...)? Pochopili jste okruh, který se uzavřel mezi první dvěma a posledními dvěma stranami knížky? Všimli jste si, jak se ústřední mýtus pozvolna mění v jednotlivých svých verzích a co to symbolizuje? Zaregistrovali jste, jak plíživě se oba bratři nejprve s mýtem setkali, začali ho přetvářet, až se nakonec stali jeho protagonisty? Chápete, že sympatičnost hlavního hrdiny nemá co do činění s kvalitou knihy? Rozumíte tomu, že napínavost příběhu je u kvalitní literatury zcela irelevantní, protože dějová linie je vedlejší?

Myslím, že kvalitě komentářů tady na DK by ohromně prospělo, kdyby si lidé především dokázali správně vybrat, co budou číst.