Harry Potter a väzeň z Azkabanu diskuze

Harry Potter a väzeň z Azkabanu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287824/bmid_harry-potter-a-vazen-z-azkabanu-HOY-287824.jpg 5 13213 776

Harry Potter série

< 3. díl >

V tretej knihe ujde z čarodejníckej väznice Azkaban Voldemortov priateľ Sirius Black, ktorý jedinou kliatbou zahubil trinásť ľudí. Kde sa ukryl? Na Rokforte? Harry nie je v bezpečí ani medzi hrubými múrmi čarodejníckej školy v okruhu svojich spolužiakov. Medzi nimi je totiž zradca...

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban , 1999


více info...

Diskuze o knize (15)

Přidat komentář

Naias
27.08.2022

Nechápem to ako zhadzovanie, hľadanie hníd je zábava. Človek môže byť zapálený fanúšik a hnidopich zároveň, to sa nevylučuje.

tittanie
27.08.2022

Určitě nechci Rowlingovou shazovat, vždyť jsem na HP sérii vyrostla. Jenom jsem se rozhodla, přistupovat k sérii jinak než obvykle.
Jo hlídáček mi přijde taky nedomyšlený.
A ještě co bych mohla říct k prvnímu dílu, Hermiona ve vlaku do Bradavic říkala, že si před nástupem zkoušela kouzla, jak asi mohla, když mimo školu čarovat nesmí? Jakože ji to nikdo neřekl?


Naias
27.08.2022

Netvrdím, že by mali byť dokonalí, len že je to nedomyslené. My si s tým poradíme a oni nie? Takisto s tou stopou, či ako sa to volá, čo majú nedospelí čarodejníci na sebe, je to nazadrmo. Ak nedospelý čarodejník žije v spoločnej domácnosti s dospelým čarodejníkom a takých je prevažná väčšina, môže si kúzliť ako chce, stopa nestopa. Rowlingová to tak vymyslela len preto, aby mohli Harrymu prišiť Dobbyho kúzlo. Iný účel tá stopa nemá, veď ak zachytáva kúzla iných, nemá praktické využitie. A tak by sa dalo pokračovať ad libitum. Na druhej strane postavy nie sú ani trochu papierové, sú prakticky z mäsa a kostí, správajú sa uveriteľne, vidno, že Rowlingová vie písať - hoci nie je génius, za ktorého ju niektorí považujú - takže tá ementálovitosť neprekáža.

tittanie
27.08.2022

To první nevím, proč by kouzelníci měli být dokonalí, když umí kouzlit, stejně tak by nemuseli mít jizvy a mají je (nemyslím jenom Harryho, ale třeba Brumbála, který má jizvu tuším na koleni, která vypadá jako mapa metra...)
Ten Zakázaný les, ty jo to mi ani nedošlo. Stejně tak je mohli poslat nakrmit Chloupka, i když k němu měli zakázaný přístup :D
Vlkodlačí mláďata si samozřejmě nepamatuju, asi to nečtu dost pozorně. :( Ale je to dobrý postřeh.

Naias
27.08.2022

Napríklad Harry nosí celú dobu okuliare. Vyliečiť kdečo, trebárs aj nechať narásť znovu kosti (ktoré Harrymu omylom odčaroval neskutočne neschopný a v podaní Kennetha Branagha neskutočne sexy Gilderoy Lockhart), to čarodejníci dokážu, ale zbaviť človeka krátkozrakosti, to je nad ich sily.

Vstup do Zakázaného lesa je žiakom prísne zakázaný, ale ak sa previnia, pošlú ich tam za trest. Dáva vám to zmysel?

Hagrid ako školák choval pod posteľou vlkolačie mláďatá. Ako vyplýva z tretieho dielu, to neprichádza do úvahy.

tittanie
26.08.2022

Naias: můžete uvést nějaký další příklad?

Naias
26.08.2022

Niekedy? Čítavé je to ohromne, ale celá séria je deravá ako sito.

Skallarix
26.08.2022 5 z 5

@tittanie - No jo, i mistr tesař (Rowling) se někdy utne.

tittanie
26.08.2022

Znova jsem se vrátila k této sérii asi po třinácté. A teď v ní hledám vyloženě blechy. Při čtení části, kdy Lupin studuje pobertův plánek a utíká vrbě mlátičce, tak jak je možné, že v plánku neviděl Harryho a Hermionu dvakrát? Jednou v Chroptící chýši a po druhé v lese?
Asi může někdo namítnout, že se soustředil jenom na Petera a les si neprohlížel, ale přece to bylo nadohled ne?
Taky si mohl myslet, že plánek je pokažený, ale on tomu plánku věřil, podle toho jak se choval.

PrezidentRickS
20.06.2020 5 z 5

(SPOILER) Dobře mně to prostě nedá.
(Btw budu mluvit čistě jen o knižní verzi)

Je řečeno, že Klofan byl popraven. Pokud by nebyl popraven a s přičiněním Harryho a Hermiony byl osvobozen už v první dějové lince (před návratem v čase), proč by potom Brumbál řikal ať ho zachrání, když s pro něj dostupných informací záchranu nepotřeboval. To vede k doměnce, že byl Klofan skutečně popraven.

To znamená že realita není smyčka, že není žádná budoucí verze Harryho a Hermiony, kteří by Klofana mohli zachránit. Kdo ale v tom případě vyčaroval patrona aby tím Harryho, Hermionu a Siriuse zachránil, když to nemohl být žádný budoucí Harry.
Já to furt nechápu.

Ano pořád se nabízí verze existence budoucích verzí, kdy Klofan nikdy popraven nebyl. V tom případě nevěřím, že by to za a) ani náznakem nezmínil Popletal zatímco byl na ošetřovně a mluvil se Snapem a za b) že by si Brumbál běhěm deseti vteřin uvědomil, že Klofan neutekl sám od sebe, ale byl zachráněn Harrym a Hermionou. I tak by to byl, ale jen hoodně ubohý předpoklad, který by asi těžko riskoval. Brumbál nemohl vědět, že byl zachráněn zrvona těmihle dvěma... a nemohl tudíž riskovat a poslat je to udělat.

Atanone
31.03.2019 5 z 5

„A pověděl ti taky pan ředitel, za jakých okolností mi tvůj otec zachránil život?“ zašeptal. „Nebo snad podrobnosti považoval za příliš nepříjemné pro tvá vzácně citlivá potteří ouška?“
Harry se kousl do rtu. Nevěděl, co se stalo, a nechtěl to přiznat – zdálo se však, že Snape uhádl pravdu.
„Byl bych strašně nerad, kdybyste odtud odcházel s nějakým falešným obrázkem svého otce,“ prohlásil a ústa mu zkřivil děsivý škleb. „Představujete si snad, že vykonal nějaký báječně hrdinský čin? V tom případě mi dovolte, abych vás poopravil. Váš otec – kterého si ceníte jako světce – a jeho přátelé si na můj účet přichystali nesmírně zábavný žert, který by byl nepochybně skončil mou smrtí nebýt toho, že váš otec v poslední chvíli ztratil nervy. Na tom, co udělal, nebylo pranic statečného. Zachraňoval nejen moji, ale také svou vlastní kůži. Kdyby ten žert vyšel, byli by ho vyloučili z Bradavic.“

PineApple014
03.03.2018 5 z 5

Můj navěky nejoblíbenější díl Harryho Pottera.
HP jsem začala číst, protože moje nejlepší kamarádka je Potterheadka jako vyšitá. Nemusím asi říkat, že mne to rázem chytlo. Obdivuju, jak Rowlingová dokázala v prvním i druhém díle udělat z klaďasů záporáky.

Když jsem byla asi v polovině knihy (četla jsem v noci a musela jsem přestat, abych vůbec spala), normálně jsem se kamarádky zeptala. jestli bude z Lupina taky záporák, protože mi byl sympatický a fakt by mě to naštvalo.
Tady to bylo naopak. Celou dobu se mluví o šíleném masovém vrahovi Blackovi, který zradil Potterovy Voldemortovi. A na konci BUM! byl to nejlepší přítel Jamese Pottera. BUM! je to zvěromág. BUM! strávil dvanáct let v PEKLE NA ZEMI za něco, CO NEUDĚLAL, místo aby se staral o svého kmotřence Harryho (který kvůli tomu žil u "úžasných" Dursleyhových). A Lupin je vlkodlak. A záporák se celou dobu schovával Ronovi v kapse .

Tomu se říká plot twist.

Kachorra
02.04.2014 5 z 5

Proč? Vždy se najde někdo, komu se líbí něco jiného a žádná kniha se nelíbí každému.

tyzik.cejka
11.08.2013

no já vám nevím tento díl jsem nečetl protože film byl dost špatný ale ve filmu se mi líbilo jak jel tím autobusem jestli si to nepletu z jiného filmu

mutace
09.01.2013

Některé knihy by do TOP10 prostě patřit neměly!