Evžen Oněgin diskuze

Evžen Oněgin https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489581/bmid_evzen-onegin-ITh-489581.jpg 4 751 132

Tento román ve verších o znuděném, mladíkovi z vyšší společnosti se řadí k základním dílům světové literatury. Evžen Oněgin, přesycený společenským životem v Petrohradě, odjíždí na venkov, kde zdědil po svém strýci statek. Společnost mu dělá jeho věrný přítel, básník Lenský, ale splín Oněgina neopouští ani zde. Díky Lenskému se seznámí s Taťánou a ta je Oněginem okouzlena natolik, že se mu ze své lásky zoufale vyzná v dopise. Oněgin jí však neodpoví a její city odmítá… Poté, co v souboji svého přítele Lenského zabije, vydá se na bezcílnou cestu po světě, ale nenalézá ve svém životě smysl. Když si nakonec uvědomí svou chybu a vrátí se do Petrohradu, už je pro něho a Taťánu pozdě… Puškinovo vrcholné dílo je příběhem plným emocí a zvratů. Jeho hrdina bývá označován za tzv. „zbytečného člověka“ a Puškin v tomto románu, napsaném originální formou (tzv. puškinovským veršem), mistrovsky zobrazuje zmarnění lidského života.... celý text

Literatura světová Romány Poezie
Vydáno: , 1400
Originální název:

Евгений Онегин (Jevgenij Oněgin) , 1833


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

MíšaS.
16.07.2023 4 z 5

Vše bylo napsáno v komentářích KarolinaFifth a 666Jitka.

siena
18.05.2019

Pro ty, kteří by si pročítali zdejší diskuzní příspěvky...poslední tři reagovaly na komentář, který byl později upraven...


siena
14.05.2019

Lectore, "čtivější knihy" jsem si nedovolila komentovat:) Již takhle mne tu někteří uživatelé považují za tu, co neustále má zapotřebí peskovat komentáře druhých:-) Sice si myslím, že Diskuze je místo pro diskuzi o příspěvcích, ale to bych se opakovala.
Přijde mi ale, že nesprávná datace, nesprávné zařazení např. i žánrové, může vést k matení. Jak jsem se už přesvědčila, druzí uživatelé pak snadno přejímají...a přeci jen, stále je nahoře napsáno ...Váš knižní svět.

siena
13.05.2019

Matenovasara, román byl napsán, publikován v roce 1823...

Koka
20.06.2018

Patrik0816: když už jste to neudělal před napsáním komentáře, tak doporučuji alespoň po jeho napsání si zjistit, pro koho, pro kolik obyvatel Ruska - Rusů i Nerusů - bylo Rusko 19. století báječnou zemí, ledovou Paříží, jak jej nazývate? Opravdu si myslíte, že naprostá většina (nebo alespoň více, než 0,1 %) jeho obyvatel žila tak, jak Táňa, Olga, Evžen z tohoto příběhu - že léto trávili na svých venkovstvích panstvích a zimu v Paříži či na plesech v Petěrburgu? Že se učili tančit štverylku a půjčovali si vzájemně francouzské romány?
Doporučuji vám o té době něco znát, přečíst si, zjistit si, posoudit a vyhodnotit, neboť bez toho vlastně ani nedovedete posoudit obsah a kvality toho příběhu - viz váš dnešní komentář.