Eugen Oněgin diskuze

Eugen Oněgin https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159469/bmid_eugen-onegin-159469.jpg 4 756 132

Román ve verších, který líčí nejen příběh hlavního hrdiny, ale také zobrazuje život ruské soudobé společnosti. Evžen Oněgin je mladý petrohradský švihák, celkem unuděný a lehkomyslný, jenž veškerý čas tráví na plesích. Po smrti strýce se usazuje na venkově, kde poznává dcery statkářky Larinovové, Olgu a Taťánu. V Taťáně, pro niž je Oněgin ztělesněním dívčích snů o muži, probudí chladný mladík lásku. Proto mu píše milostné vyznání. Oněgin tento pocit neopětuje, naopak vzbudí pocit žárlivosti u básníka Lenského. Toho v souboji zabíjí. Otřesen touto tragédií odchází Oněgin do ciziny, ale po letech strávených cestováním se opět vrací. Taťána se mezitím provdala za staršího generála. Oněgin se sám do Taťány zamiluje, ale ta ho odmítá.... celý text

Literatura světová Romány Poezie
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Евгений Онегин (Jevgenij Oněgin) , 1833


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

MíšaS.
16.07.2023 4 z 5

Vše bylo napsáno v komentářích KarolinaFifth a 666Jitka.

siena
18.05.2019

Pro ty, kteří by si pročítali zdejší diskuzní příspěvky...poslední tři reagovaly na komentář, který byl později upraven...


siena
14.05.2019

Lectore, "čtivější knihy" jsem si nedovolila komentovat:) Již takhle mne tu někteří uživatelé považují za tu, co neustále má zapotřebí peskovat komentáře druhých:-) Sice si myslím, že Diskuze je místo pro diskuzi o příspěvcích, ale to bych se opakovala.
Přijde mi ale, že nesprávná datace, nesprávné zařazení např. i žánrové, může vést k matení. Jak jsem se už přesvědčila, druzí uživatelé pak snadno přejímají...a přeci jen, stále je nahoře napsáno ...Váš knižní svět.

siena
13.05.2019

Matenovasara, román byl napsán, publikován v roce 1823...

Koka
20.06.2018

Patrik0816: když už jste to neudělal před napsáním komentáře, tak doporučuji alespoň po jeho napsání si zjistit, pro koho, pro kolik obyvatel Ruska - Rusů i Nerusů - bylo Rusko 19. století báječnou zemí, ledovou Paříží, jak jej nazývate? Opravdu si myslíte, že naprostá většina (nebo alespoň více, než 0,1 %) jeho obyvatel žila tak, jak Táňa, Olga, Evžen z tohoto příběhu - že léto trávili na svých venkovstvích panstvích a zimu v Paříži či na plesech v Petěrburgu? Že se učili tančit štverylku a půjčovali si vzájemně francouzské romány?
Doporučuji vám o té době něco znát, přečíst si, zjistit si, posoudit a vyhodnotit, neboť bez toho vlastně ani nedovedete posoudit obsah a kvality toho příběhu - viz váš dnešní komentář.