Jaroslav Irovský

česká, 1985

Diskuze (10)

Přidat příspěvek

Královna172
08.08.2022

Kniha mě velice překvapila,vtáhla ihned do děje a nutila mě k hlubokému zamyšlení nad psí duší a životě v paneláku-jsem šťastná a pokorná,že mám to štěstí a mohu žít v rodinném domě.Krásně popsaná láska k Jeseníkám a věřím,že se autorovi sen plní...moc Vám pane spisovateli děkuji i za jezevčíky s Vaším příspěvkem️ a těším se na další knihy od Vás...teď si jdu otevřít Hrobaře!

vaclav4670
23.07.2019

První kniha, ke které jsem se dostal, byla ... s duší beadníka. Autor zde popisuje všední dny vcelku nevšedního člověka. Lehké a vtipné pasáže střídá někdy až brutální střet s realitou.
Pokud jste si někdy prošli nějakým složitějším obdobím (alkohol, zdravotní problémy nebo drogy), tak vám některé pasáže budou připadat až nepříjemně povědomé. Ale to vše jen přidává na autentičnosti vyprávěného příběhu.

Celá "Sráčská" trilogie nabízí pohled na naši konzumní společnost z úplně jiného úhlu, než jsme zvyklí. Ve společnosti, kde jsou všichni motivováni k maximálnímu výkonu a úspěchu, se najednou ukáže člověk, který má na stole tlačítkový telefon, notebook s nefunkční klávesnicí a lednici obsahující jen pár piv. Ačkoliv jsem se několikrát přistihl, že jsem mu v duchu nadával za některé hlouposti, které vyvedl, tak jsem mu často i záviděl jeho "volný" způsob života.

Upřímně doufám, že se s postavou Jaroslava Irovského setkáme někdy v budoucnu v dalším románu!


Pajčula
05.06.2018

Zhruba před týdnem jsem nahodila lajk rozhovoru s autorem. Nejenže jsem tímto jedním kliknutím sehnala dvě knihy - Sráče a ..s duší beadníka (mimochodem s originálním věnováním, heč), viděla Jařího osobně (tohle nemusí být někdy výhoda, jak jsem se dočetla) a ještě zvládla přečíst. Hlavní hrdina (víme kdo) ve Sráči vybuchuje s náhodnými intervaly jak bomba ve hře Tic tac bum. Jednou tyto erupce okolí a převážně ženské dají, někdy ta destrukce žene vše do kytek a sráče do cely, kterou si vytvořil a vytapetoval depresemi, se stravou v podobě alkoholu a prášků. Čtení je jízda jako na horské dráze, úsměv, tuhle jeden velkej, americkej a pak se čelo nakrčí a vám se chce křičet. Imaginárně máte chuť řvát na něj, ať to nedělá, proč tak chlastá, proč.. tohle a ono to. A zatím co chcete vychovávat, dostává se lekce života i čtenářům. To vše je zabaleno do syrové ironie nejen sebe ale i toho všeho okolo.
.. s duší beadníka jsem přečetla téměř na jeden zátah. Sráč se posunul na šachovnici života o několik tahů dál. Mistrně zvládnutý konec, který mi nechyběl ani u povídek, obsah, který byl psán v raketovém čase, žádná břečka keců spíchnutá horkou jehlou (v tomto případě klávesnicí).
Nebloudíte v labyrintu sebemrskačství a sebelítosti, se kterou by se vytasil nejeden pisálek. Ani se nezaseknete v nekonečných odstavcích sepsaného rauše. Žádná "tour" jen o závislosti, alergii na lidi a škrábání se ze dna, máme tu originální osobní příručku přežití/žití prosycené tragikomickou dávkou života. "Milý deníčku", který jste zaručeně ještě nečetli! Mně osobně odradí, pokud se přirovnává kniha k "tohle si přečtěte, pokud se vám líbila kniha bla bla" nebo kdy někdo známý pronese pár vět jako zaklínadlo, které se pro jistotu vytiskne hned na přední obálku a tím to korunovaně zaprasí/zprasí a po přečtení si pak můžete často lámat hlavu, proč byl takový humbuk.
Ale já jsem no name, tak tedy - tohle si rozhodně přečtěte! A až bude dcera 15-letá (haha), mít patnáct let, knihy si přečte. Povinně :-)

Hurá. Díky jedné informace z knihy si i já splním čtenářkou výzvu!

Dagmarka12
04.05.2018

Jaří Irovský spisovatel a báječný muž, nyní nově i patron Celostátní sbírky Zasukované tkaničky, který nejen že podporuje naše Vozíčkáře, píše knihy z vlastní fantazii a realitou humor v nich pojatý osloví mnohé lidi i sprostota v textu je lidská a přirozená, co jen přát ať jsou další báječné knihy plné životních zkušeností a hlavně ať je hodně čtenářů, kteří Tě podpoří a budou milovat Tvoje knihy Jaroušku.

harimarka
13.03.2018

Ke všem knihám tohoto skvělého spisovatele jsem se dostala úplnou náhodou díky mé dceři a jsem za to nesmírně ráda.Jeho básnické sbírky mě naprosto pohltily .

B-side
11.05.2016

Básně byly to první, co jsem od Jardy četla. Narazila jsem na něj a jeho tvorbu spletí a souhrou okolností, nechce se mi říkat čirou náhodou, jelikož v náhody nevěřím. Četlo se to tak nádherně, ocitla jsem se v jiném světě plném krásných, bolavých, něžných veršů, v dokonalém spojení zemité a astrální jsoucnosti. Jeho básně jsou lahodné akordy, melodie, jenž vámi proniknou a pozvednou vaše DNA do mimozemských sfér. Je to "můj" osobní básník, který na mě promluvil jazykem, který byl a je v jednotě s mým vnímáním. Jako když se podíváte na krásnou květinu a vaši mysl zaplaví povznášející slastné opojení...

Miri.Slovackova
06.02.2016

Autora jsem poznala na jeho autorském čtení v olomoucké kavárně Dejavu a byla to opravdu velmi zábavná dvouhodinová one man show :)
Moc mu s přítelem fandíme, protože si úspěch a nějaké výraznější zviditelnění určitě zaslouží, a v nás našel své fanoušky :)

iveta83
28.12.2015

Spisovatel ktery si me svym originalnim stylem psani okamzite ziskal. Psat tak otevrene o drogach, alkoholu, sexu a o znechuceni z dnesni konzumni spolecnosti a pritom pres to vsechno do povidek pridavat i spoustu skveleho inteligentniho humoru, to umi malokdo. Cesky Bukowski, uzasny autor!

miawallacova
24.11.2015

Výborný, mladý Bukowski !

Daniel.F
28.06.2015

Irovský je velmi příjemným zjevením na dnešní literární scéně. Nesmírně čtivý, v povídkách otevřený, úzasně syrový až nekompromisní, navíc dokáže skvěle propojit smutný lidský osud s inteligentním humorem.
I proto, že bydlí "nedaleko", mám možnost sledovat ho osobně (jeho budoucí olomoucká čtení si určitě nenechám ujít!). Pro mě je momentálně jedním z nejzajímavěji píšících českých spisovatelů a rozhodně je mým nejoblíbenějším z nich. Jen tak dál!