Yotam Ottolenghi

izraelská, 1968

Populární knihy

/ všech 7 knih

Nové komentáře u autorových knih

SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen

Yotam Ottolenghi, londýnský šéfkuchař narozený v Izraeli, je jedním z nejslavnějších kuchařů poslední dekády. Kniha Simple není tak přelomová jako Jeruzalém, nicméně i tak má stále co nabídnout, v tomto případě jednodušší jídla na přípravu z pár ingrediencí. Na své si přijdou vegetariáni, ale i masožravci. Samotné jádro knihy je opět tématicky rozděleno do několika kapitol, přičemž recepty doprovází povedené fotografie. A to vše v pěkné pevné vazbě, díky níž bude kniha dlouho vypadat jako nová.... celý text
Devorah


Jeruzalém Jeruzalém

Přehledně členěná kuchařka do kapitol, doplněná příjemnými fotografiemi, obsahuje tradiční recepty. Osobně cením především zajímavé saláty. Hlavně v menších obcích se asi hůře mohou shánět ingredience jako labneh, tahini nebo harissa; nicméně kniha obsahuje jak recepty na jídla sestávající z u nás zcela běžně dostupné zeleniny, tak také zajímavé recepty obsahující ne úplně běžně používané ingredience jako například kdoule, potočnice nebo fenykl.... celý text
ElenaGreco


Hojnost Hojnost

Inspirující je úvod, ve kterém autor mluví o jídle a přísadách s takovou láskou, že si představuju, jak každý lilek, cuketu i papriku lehce pohladí. Fotky mají taky hodnotu pětihvězdičkovou, ale tím kouzlo končí. V drtivé většině receptů mě už 5. řádek sfoukne z těch nadšených výšin. Nevadí - název, fotka a letmý pohled na ingredience mně, "neposluše" kuchařské:), stačí...... celý text
hermína14



Hojnost Hojnost

Pod pojmem hojnost, zejména ve spojení s jídlem, si většina z nás asi představí stoly prohýbající se pod nákladem nejrůznějších pochutin od nadívaných kachen po čokoládový dort. Takovou představu ale určitě nemá Yotam Ottolenghi, protože jeho Hojnost spojuje spíše s "snadno dostupnými a čerstvými surovinami". I když v knize několikrát dostaneme doporučení párovat daný pokrm třeba s drůbežím, kuchařka je jinak plná vegetariánských receptů. Autorův izraelský původ a současné britské působení mají svou pozitivní i stinnou stránku. Ačkoliv se o zajímavé bezmasé pokrmy zajímám už několik let, Hojnost mi otevřela řadu nových obzorů. Na druhou stranu v knize najdeme spoustu receptů, které na našem území v domácích podmínkách snad ani nemá smysl zkoušet (třeba dostupnost artyčoků nebo šafránu u nás není kdovíjaká). Recepty samotné jsou na vysoké úrovni. Jsou popsány velice názorně a tak by příprava pokrmů neměla činit větší obtíže ani začátečníkům. Navíc je poznat, že autor sám se v kuchyni rozhodně neztratí. Postupy uvádí v časové posloupnosti, která dává smysl a sami nemusíme přemýšlet nad tím, jestli tu cibuli nakrájet před usmažením hub nebo jestli to stihneme i v průběhu. Kniha jako celek působí krásným, minimalistickým dojmem. Většina receptů je doplněna fotografií hotového pokrmu (ne vždy na stejné dvojstránce). Fotografie postupů, ani žádné kuchařské vychytávky (třeba jak nejrychleji nakrájet pomeranč) v knize uvedeny nejsou. Určitě nemá smysl zaleknout se obvykle delších seznamů surovin a postupů. K dosažení srovnatelné chuti, jako při osmažení vyzrálého steaku u zeleniny zkrátka potřebujeme trochu více kuchařského umu. Výsledek za to ale určitě stojí. Nejen že udržujeme vlastní tělo zdravější, ušetříme zvířecí život, ale také výrazně méně zatěžujeme planetu naší ekologickou stopou. Když k tomu připočtu velmi dobrou chuť výsledného pokrmu, je to jasná volba :)... celý text
angloumene


Hojnost Hojnost

Pokud nejste 24/7 masožravec, tak úžasná kniha plná dobrých a především chutných receptů které jsou vegetariánské. Z knihy velmi ráda čerpám inspirace kterak zužitkovat sezonní zeleninu. Navštívila jsem osobně jeho restauraci a opravdu to byl kulinářské zážitek.... celý text
Medvidek82