Jeruzalém
Sami Tamimi , Yotam Ottolenghi
Autoři této knihy Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa. Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.... celý text
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2016 , Slovart (ČR)Originální název:
Jerusalem: A Cookbook , 2012
více info...
Přidat komentář
Jiź trochu více náročné recepty. Především na koření a bylinky, které se u nás téměř nedají sehnat. Kuchařka není košér, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Kniha Jeruzalém je v
Přečtených | 12x |
Čtenářské výzvě | 1x |
Doporučených | 1x |
Knihotéce | 23x |
Chystám se číst | 9x |
Chci si koupit | 11x |
Přehledně členěná kuchařka do kapitol, doplněná příjemnými fotografiemi, obsahuje tradiční recepty. Osobně cením především zajímavé saláty.
Hlavně v menších obcích se asi hůře mohou shánět ingredience jako labneh, tahini nebo harissa; nicméně kniha obsahuje jak recepty na jídla sestávající z u nás zcela běžně dostupné zeleniny, tak také zajímavé recepty obsahující ne úplně běžně používané ingredience jako například kdoule, potočnice nebo fenykl.