ujira ujira komentáře u knih

☰ menu

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Autorce jsem vděčná za zpracování historické události literární formou a objasnění jedné tragédie, o které jsem bohužel nic nevěděla, ačkoliv pocházím ze slezskoho Těšínska. Také jsem až v pozdní dospělosti pochopila problematiku tohoto koutu naší země. O mnohém se u nás nemluvilo, o mnohém se muselo mlčet. Nechápala jsem proč můj dědeček padl jako německý voják, co to byly Volkslisty, odkud pramenila nevraživost mezi Čechy a Poláky.

23.04.2024


Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha Jurij Andruchovyč

Asi jsem čekala od tohoto románu víc... doufala jsem, že poznám lépe metalitu Ukrajinců, nebo víc reálií či něco víc z dějin nově se formujícího národa. Zatím to byl takový woodstock po rusku.

22.04.2024 3 z 5


Hovory s T. G. M. Hovory s T. G. M. Karel Čapek

Skvělé dílo, které vzniklo díky dvěma významným osobnostem. Jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala k poslechu tak náročné literatury a poznala významného myslitele, filosofa, politika, demokrata, ale též opravdového člověka, s hlubokou vírou a silnými morálními zásadami, našeho prvního prezidenta prostřednictvím vzpomínek a rozhovorů sepsaných vynikajícím spisovatelem K. Čapkem.

21.04.2024 5 z 5


Věštba Věštba Chloe Benjamin

Zajímavý námět, který se mohl rozvíjet lépe. Téma předurčenosti, osudovosti a odpovědnosti za sourozence, za vlastní život v kontextu rodinné historie, židovství a přistěhovalectví slibovalo mnohem víc, než autorka dokázala vyčerpat ze studny vyprávění. Nebylo to špatné, ale mohlo to být mnohem lepší.

17.04.2024 3 z 5


Bloudění Bloudění Jaroslav Durych

Dlouhodobě jsem Jaroslava Durycha měla v hledáčku autorů, jejichž dílo bych měla poznat a alespoň poslech audioknihy mi usnadnil splnit si tento osobní dluh. Musím přiznat, že ačkoli jde o literaturu historickou, není to jednoduché čtení, jež je zahaleno náboženskou mystikou odrážející pobělohorskou rozervanost pulsující mezi protestantismem a katolictvím a odrážejícím celý osud hlavních postav bloudících a hledajících.
Opravdu náročný autor a náročná literatura.

11.04.2024 3 z 5


Žádné stopy Žádné stopy Frederick Forsyth

F.Forsythe je šikovný spisovatel nejen románových thrillerů, ale i kratších literárních útvarů jako jsou povídky v téhle knize. Milé překvapení, ale pokud už někdo dostal talent ke psaní, jde mu vše. Britský ostrov zrodíl mnoho vynikajících spisovatelů.

24.03.2024 3 z 5


Fantastický pan Lišák Fantastický pan Lišák Roald Dahl

Moc hezký a vtipný příběh pro děti od skvělého vypravěče.

22.03.2024 5 z 5


Příběh tisící druhé noci Příběh tisící druhé noci Joseph Roth

Málo rakouských autorů znám a díky záměně autorů se mi tento příběh, o osudech obyčejných lidí propojených díky návštěvě perského vladaře, zalíbil. Přestože je to příběh smutný, stejně působí lahodně asi tak jako příběhy Šeherezády.

18.03.2024 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Připojuji se k předešlým kladným hodnocením, jde o strhující příběh z poválečné doby, který je vyprávěň bez zatrpklosti jako vzpomínky ženy na prahu smrti a který, přes veškerou těžkost, život oslavuje a je též oslavou ženské statečnosti a vděčnosti. Myslím, že v tom tkví síla ženskosti.

03.03.2024 5 z 5


Lidský faktor Lidský faktor Graham Greene

GG nezklame, britský lord spisovatel nenechá čtenáře zahálet, děj plyne sice s pověstným anglickým klidem, ale je tajemný jako Temže a provokuje k přemýšlení nad lidskými pohnutkami.

02.03.2024 4 z 5


Největší rozkošnice Největší rozkošnice Ihara Saikaku

Pro seznámení se základy japonských písemných památek výborné dílo, četba pro současného čtenáře je náročnější, postrádá děj, ale nabízí spoustu reálií a seznamuje nás skrze vyprávění s nejstaršími ženskými povoláními v starověkém Japonsku a složením japonské společnosti.

26.02.2024 3 z 5


Bratr Bratr Joakim Zander

Joakim Zander patří k autorům náročné severské krimi, ve které se prolínají nejen příběhy mnoha hrdinů, též několik časových rovin, spletité politické machinace a nakonec se v určitém bodě jednotlivé dějové linky protnou a spojí v jeden gradující proud, který unáší čtenáře k závěru. Myslím, že tenhle autor by mohl ještě mile překvapit, ale nebude to spisovatel širokých čtenářských mas.

22.02.2024 4 z 5


Zelená kobyla Zelená kobyla Marcel Aymé

Většinou francouzský satirický román nezklame, ale tohle patří k těm méně povedeným. Byla jsem na Aymeho zvědavá, proto jsem sáhla po audioknize a i to bylo spíše únavné, než zábavné.

22.02.2024 2 z 5


Nebudete se bát ničeho zlého Nebudete se bát ničeho zlého John Searles

Jeden ze zajímavějších námětů z náboženského prostředí, triller odehrávající se v extrémním prostředí, kde rodiče provozují zvláštní povolání,, vymítačů,, kde je těžké žít, natož dospívat a poznávat realitu světa, k níž patří i vražda.

14.02.2024 4 z 5


Plavec Plavec Joakim Zander

Složitě napsaný, promýšlený, vícevrstvý špionážní triller s dobrými psychický do hloubky vykreslenými postavami, jejichž osudy se prolínají a dokumentují jediné, že jsou síly, se kterými není radno se zaplést.

10.02.2024 4 z 5


Tovje vdává dcery Tovje vdává dcery Šolom Alejchem (p)

Židovsky humorné i truchlivé zároveň, filosoficky bohaté i vypravěčsky čistě jednoduché, takové jsou povídky Šoloma Alejchema.

03.02.2024 5 z 5


V horách šílenství V horách šílenství Howard Phillips Lovecraft

Posloucháno jako audiokniha, jinak bych to nepřečetla. Novodobý horor mne zaujal, ačkoli nejsem fanynkou tohoto žánru, pár podobných románů jsem s chutí přečetla. Autorovi nelze upřít výsostnou představivost a fantazii, které se projevují zejména v dlouhých a barvitých popisech krajiny a toho, co bylo zde objeveno. Jinak děj nijak nezaujal, o vypravěči se člověk také nic moc nedozví. Na seznámení s Lovecraftem celkem dobré.

03.02.2024 2 z 5


Mnichovský přízrak Mnichovský přízrak Georges-Marc Benamou

Zajímavý román psaný z francouszského pohledu o okolnostech, které se dotkly a ovlivnily především Československo. Odkrývají zejména psychologické pohnutky premiéra Daladiera a jeho osobní účast na aktu zrady. Nejen pro nás bolestné trauma. Román ovšem nabízí širší pohled na okolnosti, které vedly k podepsání Mnichovské dohody.

01.02.2024 5 z 5


Májové růže Májové růže Dot Hutchison

Autorka mě přesvědčila o tom, že k psaní thrillerů přistupuje promyšleně, ačkoliv jsou její knihy plné brutality a neobvyklých sériových vrahů, děj je vybudovaný zajímavě a napínavě. Žeby novodobá americká Agatha Christie?

30.01.2024 3 z 5


Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

Po dlouhé době se mi dostal do ruky velmi neotřelý thriller, nejen námětem, ale hlavně způsobem retrospektivního vyprávění jedné z obětí. Nejde tak v prvé řadě o popis brutálního psychopatického jednání Zahradníka a jeho synů, ale hlavně o způsob vyrovnání se s tím, co dívky prožívaly a přežily.

30.01.2024 4 z 5