V horách šílenství

V horách šílenství https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49164/bmid_v-horach-silenstvi-lnP-49164.jpg 4 366 77

Výbor z povídek amerického autora, který patří nejen k zakladatelům, ale i nejlepším autorům moderně pojatého hororu. Čtenáři jistě ocení působivou atmosféru příběhů, v nichž tajemné síly, nepoznané zlo a kosmické hrůzy vyvolávají mrazení v zádech. 2. vydání

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

At the Mountains of Madness: And Other Novels of Terror , 1931


více info...

Přidat komentář

ujira
03.02.2024 2 z 5

Posloucháno jako audiokniha, jinak bych to nepřečetla. Novodobý horor mne zaujal, ačkoli nejsem fanynkou tohoto žánru, pár podobných románů jsem s chutí přečetla. Autorovi nelze upřít výsostnou představivost a fantazii, které se projevují zejména v dlouhých a barvitých popisech krajiny a toho, co bylo zde objeveno. Jinak děj nijak nezaujal, o vypravěči se člověk také nic moc nedozví. Na seznámení s Lovecraftem celkem dobré.

Naďa2411
01.02.2024 5 z 5

Ač nemám sci-fi ráda, čtenáři a čtenářky, toto byl mrazivý a dechberoucí poslech aknihy. Skupina mě provedla antarktickým světem, kde byl před milióny snad až i miliardy lety svět, který je nyní mrtvý, zato ponechává dosud děsivé hrůzy. Expedice objeví, co dosud nebylo objeveno ani v lidské fantazii. Tady se spisovatel opravdu "vyřádil". Tento horor bych nechtěla na vlastní kůži zažít. Moc pěkně popsané, skutečně jsem měla pocit, že jsem členem týmu a naplňuji poslání tohoto projektu objevit dosud nepoznané.


DjLuko
30.01.2024 3 z 5

Nedá sa uprieť Lovecraftov nesmierny prínos do sci-fi žánru, napriek tomu si myslím že jeho predstavivosť presahovala jeho spisovateľský talent. Milujem Lovecraftovské námety v populárnej kultúre (Slizké, chápadlovité, tajuplné, tisícky rokov staré zlo mimo chápanie ľudstva - napr. The Thing či Alien), napriek tomu mi jeho poviedky prinášali poväčšinou nájmä pocity nudy a ubíjajúcej repetitívnosti. Nekonečné variovanie rovnakých motívov podzemných príšer a knihy Necronomiconu sa rýchlo preje (napriek tomu že napríklad poviedka o Cthulhu je dnes už klasickou a určite z tých lepších) a jeho postavy sú tisíckrát viac vydesené ako čitateľ. Navyše netreba opomenúť Lovecraftove svetonázory - dnes už vieme že išlo o white supremacistu a podporovateľa nacizmu, či kukluxklanu. Na jeho poviedkach to chtiac-nechtiac neraz cítiť, vyspelá civilizácia zajtrajškov, ktorú v poviedkach popisuje, je podľa neho "fašisticky-socialistická". Vo výsledku teda môžem povedať, že si vážim, čo urobil pre sci-fi, no že bol za svojho života neúspešným autorom má príliš nemrzí, skôr som rád že sa od jeho nesmierneho odkazu mohli odraziť ďalší, šikovnejší autori. Ak mám však niečo aj oceniť, bude to asi kompilačná práca vydavateľa, ktorý zoradil poviedky (nepísané v takomto poradí za sebou) také, ktoré spolu vzdialene, nepriamo súvisia, či skoro až nadväzujú, či dopĺňajú sa. 3,5*

alabra
11.11.2023 4 z 5

Přesto, že je kniha sto let stará, dokáže posluchače zaujmout, jsem spokojená, o kterém současném autorovi to můžeme říci? Moc jich nebude.
Zajímavé reálie i neotřelá myšlenka. Využít stylu literatury faktu taky není špatné, stejně jako v Trhlině.

TaťkaMF
08.10.2023 5 z 5

Skvělá sbírka příběhů HPL. Musím znovu konstatovat, že jsem byl uchvácen velmi sofistikovaným slohem a skvěle vystavěnou temnou atmosférou. V horách šílenství se ihned dostalo mezi moje nejoblíbenější Lovecraftovy počiny.

StepanB.
30.08.2023 2 z 5

Pěkný úvod, sníh, led, samota, psí spřežení... Pročpak jsem si vzpomněl na film The Thing? Ne nadarmo se H.P. Lovecraft řadí mezi ty, kdo pokládali základy hororové tvorby.

Neznámo vzbuzuje strach. Když to nevidíte, možná trochu zaslechnete... ucítíte v zádech cizí pohled a pak zahlédne jen rozmazaný pohyb. A máte pocit, že se vám to jen zdálo? Snad.
Když vám autor podává jen drobné střípky a nechá pracovat vaši představivost, oh, to je pocit. To je to napětí, mrazení... Pokud to však autor natahuje až příliš, tento efekt se vytrácí. Být to kratší, jistě by to budování napětí, strachu a příběhové lince prospělo.

Originální Cthulhů.

Pokud máte rádi přímou řeč, tady se nesetkáte snad žádnou.

Posloucháno na Vltavě.

Isew
24.08.2023 3 z 5

Od H. P. Lovecrafta jsem čekala trochu něco jiného. Je mistrem hororových povídek. Možná jsem ke knize přistupovala s příliš velkým očekáváním. V horách šílenství mě nezaujalo. Nedostavil se pocit napětí a strachu. Co všechno výzkumníci vyčetli z reliéfů je nepravděpodobné. Vyčetli z nich vše o pravěké civilizaci s návazností na dnešek. Často jsem se přistihla, že mi to připomíná výklad na hradě... a támhle vidíte gotické okno, v olověných lištách je zakotvena skleněná mozaika... tak asi takto to na mě působilo.

Hledam94
22.08.2023 3 z 5

Titulní povídka nebo novela poslouchána jako audiokniha v ČRo. Nejsem velkým fanouškem sci-fi a byl jsem zvědavý hlavně na formu prehistorické civilizace. Ta mě velmi překvapila. Příběh mi připomínal trochu Julese Verna pro dospělé, ale jazyk a styl vyprávění je výborný. Nedávám plný počet, ale byl jsem spokojen a mile rozrušen.

Janadvorackova
20.08.2023 5 z 5

Hororově mrazivé. Aby ne, také v Antarktidě :).
Děsíky, prastaré nálezy, propasti, stavby, zdi a labyrinty, hroby, zapáchající mrtvá těla... kusy a kousky mrtvých těl lidí i hafíků :). Samozřejmě i chybějící lidé a hafíci... rozpitvaní tvorové... Miliony a miliardy let staré civilizace, které tu možná, ale spíš asi jo, byly a žily ve světě temnoty, zla a smrti. Nepochopitelné věci, které číhají.

Tetelím se blahem.
Autorův styl je děsně barvitý, podrobně popisující kdejakou zdánlivě nedůležitou věc tak, že záhy zjistíte, jak důležitá je. A to navíc bez jakýchkoli specifikací. Jakože popíše prastaré kosmické civilizace způsobem, jemuž byste uvěřili, ale neřekne, jaké technologie mohly používat. Protože to říct neumí. Nejen proto, že vědecko-technicky neví, ale protože neříct nic je kolikrát mnohem jasnější. Naznačovat je děsivější, než definovat.

Jako... nečte se to úplně samo a rychle, ale stojí za to mít trpělivost, uvolnit se a... jo, abych nezapomněla, pokud možno se raději neohlížejte. Autorovy děsy občas ožívají.

Crimble
14.08.2023 3 z 5

Příběh mne tolik nevtáhl, i když napsané je to mistrovsky. V rámci žánru asi špička. Podle mýho trošku moc dlouhý.

janina66
09.08.2023 3 z 5

Tentokrát menší hodnocení.
Hlavní povídka, nejdelší, V horách šílenství jsem vyslechla v podání Igora Bareše. Byl by to slušný horor, ale je to zdlouhavé a stále se opakující popisy a věty.
Horor Dagon, Volání Cthulhu a Stín z hlubin času mají úplně stejný námět jako V horách šílenství.
Hrůza v Dunwichi a Slavnost velmi zajímavé horůrky.

Kopta
09.08.2023 3 z 5

Audio ČRo: Lovecraft poprvé mimo čtení, ale jako poslech. Končí to lépe, ale stále žádná sláva. Osobně obdivuji jeho styl. Hlavně gradovat napětí z toho, jak postavy vidí jednu věc a než se k tomu autor dostane, jsou asi dvě stránky v hajzlu. V něčem zajímavý fantaskní příběh, ale mám dojem, že mi Lovecraftově stylu něco chybí. Ale stejně jako někdo byl pohoršen z toho, co psal Poe... každá doba má to své. I tak za mě atmosférické a zajímavé.

666Jitka
07.08.2023 5 z 5

Nemůžu si pomoci, ale opět jsem měla pocit jako by Lovecraft na této výpravě na Arktidu skutečně byl, protože toto strašidelné vyprávění je napsáno tak věrně a autenticky, že lze jen těžko uvěřit, že je výplodem neskutečné a bizarní Lovecraftovy fantazie, stejně tak jako celý "mýtus" Cthulhu a další neskutečné světy s příšernými stvořeními obývajícími autorovu šílenou hlavu - ale kdo ví, třeba měl autor ve skutečnosti možnost nahlédnout do prastarých světů a spatřit bytosti, které si jen málokdo umí představit. Tentokrát jsem poslouchala jako četbu na pokračování ve výborném podání Igora Bareše na radiu Vltava.

Morbidus
25.07.2023 4 z 5

Lovecraftovo dílo není jednoduché čtivo, na což dojíždí řada čtenářů, kteří se do krajiny jeho zásadních děl vydají vyzbrojeni pouze povrchním doporučením z útrob mainstreamu. Ten bohužel pro filozofický přesah HPL příběhů naprosto nepostačuje a v kombinaci s obstarožním vypravěčským stylem nejednoduchého jazyka mohou někteří slabší čtenáři snadno ztrácet hlubší pojem o ději. Zejména ke kouskům jako V horách šílenství či Stín z hlubin času je radno přistupovat se zcela svěží myslí. Zbylé příběhy této knihy jsou čtenářsky přístupnější; zde už dost záleží na čtenářské preferenci. Za sebe ale musím ocenit chronologické řazení příběhů dle roku vzniku.
Co však ocenit nemohu, jsou chyby v textu, zejména pak v delších kusech. Pokud by něco chybělo jen sem tam, mávnu nad tím rukou, ale opakovaný výskyt 'plážích lidí' nebo 'brouci rasa' mě děsil více než pohled do očí Azathotha. Taktéž je znát mírně odlišný překlad, než na jaký jsem si pamatoval z dávnějších četeb textů - zejména pak u povídky Dagon. Každopádně je zajímavý i sám výběr příběhů, vytvářející v podstatě jakési jádro Mýtu Cthulhu (už mi zde chyběl jen Šepot ve tmě a bylo by to dokonalé). Plusové body za obálku, jednoznačně lepší volba než u předchozích dvou vydání.
Zaujme sečtělejší čtenáře, kteří se chtějí blíže seznámit s jádrem Mýtu Cthulhu.

FirstDaw8ID
14.05.2023 3 z 5

Chápu, že je Lovecraft legenda, ale největším mistrem byl v kratších formátech a jeho delší, rozvleklé a opakující se texty mi vůbec nesedí, ale chápu, že právě kvůli tomu ho naopak spousta lidí vyhledává. Musím vyzdvihnout Slavnost, Stín z hlubin času a Volání Cthulhu jako to nejlepší z této sbírky, zbytek u mě sklouzl k průměru, ke kterému mám výhrady a V horách šílenství si už znovu přečíst nechci.

krakonos.kraken
17.04.2023 5 z 5

Moje první zkušenost s autorem a nadchla mě. Jeho cit pro temnotu. Strach z neznáma, které skrývá nepředstavitelně starší a děsivější věci, než by si lidstvo kdy dovedlo představit.

Podle mě mu více seděl styl dlouhého vyprávění jako u hor šílenství, mnoho jeho povídek, i když skvělých, mi připadá jako nenaplněný potenciál.

martunka
08.08.2022 3 z 5

Nooo měla jsem větší očekávání...a ta se moc nenaplnila. Rozhodně jsou to dobré povídky, ale úplně mně nesedl vypravěčský styl autora.

jakub2199
08.05.2022 3 z 5

Pokud bych měl hodnotit vliv, který měl Lovecraft na filmový a literární svět (specificky hororového žánru) pak bych musel udělit bezpochyby 5 z 5) ovšem pokud hodnotím toto dílo tak jsem se rozhodl pro 3 z 5. Tíhl bych sice k vyššímu hodnocení pokud bych hodnotil jednotlivé povídky separátně, ale ve svém celku se bohužel jisté motivy začínají opakovat, a nemyslím, že je to úplně ku prospěchu. Například formát vyprávění, který autor užívá - a to formou dopisu na rozloučenou, dopisu v poslední vůli, novinového článku se bohužel jeví repetitivní, jeho několikeré použití by mi nevadilo, ale zde mi přijde rozhodně nadužívané.
Také bych vytkl místy až přehnaně deskriptivní styl. V některých pasážích to skoro až kazilo atmosféru budovanou nepoznatelným strachem - dochází tak ke kolizi snahy vytvořit strach - obavu z neznámého a na druhé straně to ono neznámé, co nejvíce popsat. Rozhodně neřešitelný problém.
Pokud jde ovšem o budování světa, samotnou myšlenku, tam není co vytknout. Synopse příběhů je vždy skvělá, jen jejich provedení něco schází. Jinak rozhodně kvalitní četba a pro fanoušky hororové četby rozhodně doporučuji.
Pro neznalé mohu doporučit tvorbu, kterou v Lovecraftově světě vytvořil Robert Howard - dopisovatel Lovecrafta - Krok ze tmy.

annes
03.11.2021

Volání Cthulhu mi teda rozhodně unikalo dlouho (a to jsem u deskovky arkham horror strávila xy hodin) a upřímně po přečtení pro mě nebylo tak velkolepé jako třeba velmi tajuplná Slavnost, která se asi dostala u mě na trojku. Dagon byl řekněmě zvláštní a Stín z hlubin času celkem strašidelný, ale místy až moc rozvláčný... Hrůza z Dunwich mi nahrala hrůzu už podruhé a u mě už zůstane lovecraftovou jedničkou navždy.

hanak_v_exilu
14.06.2021 4 z 5

Mírně slabší než pozdější sbírka Barva z kosmu. První dvě povídky - Dagon a Slavnost mě zaujaly jen pointou, Volání Cthulhu mi přišlo pohříchu nevýrazné. Až Hrůza v Dunwichi byla správně mrazivá a strašidelná. V horách šílenství je nepřiznaným vrcholem sbírky. Čekal jsem příběhovou předlohu Carpenterova filmu, ale dostal jsem svižné, přesto však epické dobrodružství rozvíjející už tak bohatou mytologii. Poslední povídka - Stín z hlubin času působila po té emocionální náloži téměř odpočinkově, a ani ona nezapře své kvality.