Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha

Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56437/bmid_rekreace-aneb-slavnosti-vzkriseneho-b3d-56437.jpg 4 20 4

Děj příběhu se odehrává v době rozkladu sovětského impéria, kdy se na Ukrajině rozvíjí národní sebevědomí a pořádají se nejrůznější národně-obrozenecké akce. Hrdina knihy, mladý rocker a básník, je pozván na jednu z nich do městečka Čortopol. Jako typický antihrdina vidí v celé akci pouze příležitost jak si udělat výlet, opít se a navázat sexuální známosti. Nejinak se chovají jeho přátelé, mladí básníci. Kniha je napsaná svěžím stylem s notnou dávkou sarkasmu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Burian a Tichák
Originální název:

Rekreaciji , 1992


více info...

Přidat komentář

ujira
22.04.2024 3 z 5

Asi jsem čekala od tohoto románu víc... doufala jsem, že poznám lépe metalitu Ukrajinců, nebo víc reálií či něco víc z dějin nově se formujícího národa. Zatím to byl takový woodstock po rusku.

Inutihar
09.08.2023 5 z 5

Mysteriózní alkoholické eskapády skupinky umělců během jedné dlouhé noci v neidentifikovatelném městečku na pomezí Haliče a Karpat. Ještě ne svobodná Ukrajina, už ne Sovětský svaz. Místo, které je kolektivní projekcí osudových zlomů ukrajinských dějin, rájem, peklem i očistcem. Krátké, úderné i opulentně užvaněné, vtipné i melancholické a chaotické jako opilství a následná kocovina, která všechny na konci čeká.


InaPražáková
04.01.2023 3 z 5

Rozumím těm, kdo hodnotí dvěma hvězdami, i těm, kdo hodnotí pěti. Výsledek bude asi záležet i na množství kocovin, které čtenář zažil. Čím víc, tím líp. Rekreace jsou z velké části záznam divokého mejdanu čtyř básníků, kteří občas recitují a většinou žvaní, mají cit pro vysoké a vyžívají se v nízkém. Nepochybně je tam plno interních vtipů, které jsem nepochytila, ale atmosféra bude podobná na všech uměleckých chlastačkách. Andruchovyč chrlí spleť trefných postřehů, dobrých vtipů, obehraných situací, horších vtipů a fantasmagorických výjevů. Dojde na pátrání po rodinných kořenech, těžkou historii Ukrajiny, mafiány i zombie. Především to beru jako autentickou vzpomínku na bujaré mládí, kterou se dá pobavit i potěšit, i když můj styl života se jí nikdy neblížil a vracet se k ní nebudu.

bondula
09.06.2015 4 z 5

Príliš veľa horilky, príliš málo rajčinovej šťavy. Juzek odspieval Kaťušu na púťovom stánku s karaoke. Spieval príšerne, pohár môjho znechutenia sa naplnil. Posledná kvapka bola vyfintená ruská rekreantka, ktorá začala nadávať, že si nemáme brať jej krásnu rodnú reč do našich ožratých papulí. Nič, idem spať.
Čortopoľ, štyri ulice severojužne, štyri západovýchodne, to je... to je príliš veľa kombinácií. Tú prekliatu zelenú bránku, za ktorou bývame, skôr či neskôr musím nájsť. Nachádzam však len tackajúceho sa Juzeka a po neúspešnom pátraní ulíhame do stredu križovatky. O tomto čase aj tak už nič nechodí. Ale ide. Odráža sa od plotov a múrov domov, otočených do ulice. Luki s nedopitou fľaškou. „Čo tam ležíte hovädá?“ Nevieme kde bývame no. „Kde je Malý?“ pýtam sa. „Keď som odchádzal, ešte stále sa vybavoval s tou smradľavou bezdomovkyňou o tom, že si nemáme brať jej krásnu rodnú reč do našich ožratých papulí.“ V trojici nám šťastie praje. Odparkovaná Lada, z okna trčí vyzlečená pánska košeľa a ženská noha. Za Ladou Malý. „Pozeráš ako sa olizujú?“ Za ním zelená brána. „Neviem, aký je kód, nechce ma to pustiť dnu...“
Kód je vlastne na každej bráne rovnaký. Jeden, dva, päť, sedem. Tak, ako je rovnaká vlastne aj každá rekreácia v tejto modro – žltej krajine, na hranici medzi Európou a Áziou.

Váham či tri hviezdičky, alebo päť. Tri za andruchovičovskú postmodernu, ktorej stále tak celkom neviem prísť na chuť. No a päť za reminiscencie mojich vlastných rekreácií za našou východnou hranicou.

Štítky knihy

Ukrajina rock národní obrození hudebníci, muzikanti ukrajinská literatura

Autorovy další knížky

Jurij Andruchovyč
ukrajinská, 1960
2015  84%Moskoviáda
2009  83%Moje Evropa
2006  74%Rekreace aneb Slavnosti Vzkříšeného Ducha
2015  80%Písně mrtvého kohouta