Věštba

Věštba https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375796/mid_vestba-rmJ-375796.jpg 3 146 34

Jaký by byl váš život, kdybyste znali přesné datum své smrti? Je rok 1969 a po Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala věštkyně, která dokáže každému přesně předpovědět den jeho smrti. Takovému pokušení neodolají čtyři sourozenci z rodiny židovských přistěhovalců, děti ve věku od 7 do 13 let, a vydají se za ní, aby poznaly svůj osud. V průběhu příštího půl století pak život zavede nejmladšího Simona k baletu v San Francisku, jeho sestru Klaru, kouzelnici, na podia v Las Vegas, z Daniela se stane vojenský lékař a nejstarší Varja se stane bioložkou a při laboratorních pokusech se pokouší obelstít smrt. Ale ačkoli je každý z nich jiný a osud ho zavane jinam, pevná rodinná pouta nic nenaruší. Strhující román, jenž zkoumá hranice mezi osudem a volbou, realitou a iluzí, tímto světem a světem dalším, a hluboce dojemný příběh o síle víry a silných rodinných vazbách.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Immortalists , 2018


více info...

Přidat komentář

ujira
17.04.2024 3 z 5

Zajímavý námět, který se mohl rozvíjet lépe. Téma předurčenosti, osudovosti a odpovědnosti za sourozence, za vlastní život v kontextu rodinné historie, židovství a přistěhovalectví slibovalo mnohem víc, než autorka dokázala vyčerpat ze studny vyprávění. Nebylo to špatné, ale mohlo to být mnohem lepší.

Belanna
15.12.2023 4 z 5

Líbila se mi myšlenka knihy.
Jedna malá nerozvážnost v dětství ovlivní život čtyř sourozenců natolik, že podvědomě či vědomě kráčí k onu osudnému datu.
Styl autorky je čistý a čtivý. Uznávám, že knížka nemusí sednout každému, ale já jsem spokojená.


weisbach
05.06.2023 odpad!

Celkem lituji, že jsem se pustil do čtení této publikace.

tess.de.veles
01.04.2023 odpad!

"Vyrostla o osm centimetrů a mezi nohama se jí objevily tmavé chlupy."
Uvodni veta jako prase...Myslim, ze by hrave mohla trumfnout tu o tom, ze nam zabili Ferdinanda....
Blby je, ze clovek pri cteni zapojuje i svou predstavivost....Kdyz jsem si predstavila, ze nekdo povyrostl o osm centaku, bylo to ok na rozdil od toho, kdyz jsrm si predstavila druhou puli uvodni vety....ufff. Zvladla jsem asi 20 stranek.....a pak, abych si spravila chuť, se vrhla na Myslenky za volantem od Ebena...., coz je pry zarucene rozptyleni...

FoxFox
03.01.2023 3 z 5

Velmi lákavé téma, avšak zpracování mě nijak nenadchlo. Kdybych knihu neposlouchala v audiu, nejspíš bych nedočetla. Škoda, že se v tak nádherné obálce neskrývá větší poklad.

kap66
31.03.2022 2 z 5

(SPOILER) „Věštba“ mě popuzovala. Přitom výchozí nápad mi přišel bezvadný, sliboval, že budu spoluprožívat osudy sympatických postav, sourozenců čelících následkům hloupého dětského nápadu. Autorka jim ale nedala šanci. Nechala je vyrůst v prapodivné osobnosti, které buď zapadají do schématu (homosexuál a promiskuitní život), nebo i přes svou inteligenci a vzdělání provádějí naprosto šílená, tragická rozhodnutí – jenom aby se naplnila věštba. Nikdo z nich ve mně nevzbudil pocit spřízněnosti; jejich vztah s matkou i sourozenecká láska, o níž se stále mluvilo, ale jejíž reálné projevy silně kulhaly, mě štvaly. Dialogy byly hašteřivé a vyhrocené, čemuž bohužel zásadně napomáhala audioverze. Interpretka svým přednesem – hádavým a důrazným i tam, kde jí situace i sama autorka napovídaly něco jiného – zabila zbytky mých minimálních sympatií k postavám; a její výslovnost jmen - Sáájmon, Róóbrt a Rúúby – mi působila až fyzickou bolest.
Někdy se prostě volba nevydaří, žádné drama. Jenom jsem zvyklá knížky dotáhnout do konce. Když se mi to stane s e-knihou, rychločtení už mám najeté zkušeně. Rychloposlech mi zatím moc nejde :-).

verden
02.02.2022 4 z 5

Napriek ústrednej téme, ktorá prepája všetky kapitoly, mi kniha Nesmrteľní priniesla veľmi príjemné chvíle. Čítanie som si užívala, no miestami mi zážitok kazil trochu kostrbatý preklad.

Metla
10.01.2022 4 z 5

První věta anotace je naprosto výstižná: pokud by vám cikánská věštkyně sdělila přesné datum vaší smrti, jak by to ovlivnilo váš život? Jeli byste naplno bez ohledu na vše ostatní, ať nepromarníte ani minutu? Bádali byste nad silou osudu, předurčení, zkrátka nad kouzelnou mocí, co vede naše kroky? Odmítali byste uvěřit, ačkoliv někde hluboko ve vašem podvědomí by hlodaly pochybnosti? Trpěli byste výčitkami a trestali se za to, že jste si vytáhli delší slámku, než ostatní?
Dětská zvědavost poznamená čtveřici sourozenců a čtenář sleduje nejdůležitější části jejich životů, naprosto odlišných – společné mají pouze geny a tu jedinou jistotu, která čeká na každého z nás.
S výjimkou Simonových divokých eskapád plyne román spíše poklidně, hloubavě, nechybí ani dramatické chvíle, chování hlavních postav je leckdy světelné roky vzdáleno racionalitě, ovšem k zamyšlení přispěje spolehlivě.
Hodnocení se mi zase potácí mezi třemi a čtyřmi hvězdami na pomezí 70%. Osud ukáže, hodím si flashdiskem (no jo, jsem líná jít pro minci): Verbatim za 4*, 32Gb za 3*. Já se picnu, ono se to vážně postavilo na hranu! Tak ještě jednou...

š.m.i.k
14.07.2021 4 z 5

Zajímalo mě to a i bavilo, nutilo přemýšlet. Jen tématiku LGBT bych aspoň omezila nebo i vypustila, přišlo mi toho až příliš, obzvlášť v detailních popisech.

INCOGNITOREADER
13.03.2021 3 z 5

Anotace zde byla opravdu hodně slibná. Realita už bohužel taková nebyla. Čtyři sourozenci jdou k věštkyni a dozvědí se datum své smrti. Nesmějí o tom spolu mluvit. Následně sledujeme jejich životní osudy až do jejich smrti. Vůbec mi nepomáhalo, že jejich matka je někdy popsána jako matka a jindy jménem. Ztrácel jsem se. Není to špatné, ale podle anotace jsem opravdu čekal více.

luckomar
13.02.2021 2 z 5

Krok vedle. Nechala jsem se zlákat obálkou a vyhodila peníze za nudný román o sourozencích. Audiokniha v podání Terezy Dočkalové je vcelku divné. Pořád slyším to její,,SI-MO-NE" No, poučení pro příště. Obálka není obsah.

hellena1523
30.12.2019 3 z 5

Kniha je čtivá, ale podle atraktivní anotace jsem čekala asi trochu něco jiného. Je to pěkný společenský román, v němž se seznámíte s pěkně vykreslenými postavami, ale můj šálek čaje to není a nijak zvlášť mě neohromil. Průměr.

invocation11
28.10.2019 1 z 5

Ne, prostě ne. Věštba je skutečně jen taková berlička, o kterou se kniha sice opírá, ale jinak zas až takovou roli nehraje. Prostě román o čtyřech sourozencích a jejich strastiplném životě. Danielova kapitola mi přišla tak jednoduše odfláknutá, až jsem si říkala, že by možná bylo lepší, kdyby ti sourozenci byli nakonec jen tři...

Přišlo mi, že si autorka chtěla šplhnout u co největšího počtu čtenářů (čím větší záběr, tím přeci líp, ne?), a tak zmatlala dohromady všechna aktuální rasová, náboženská i homosexuální témata, nechybí dokonce ani nějaká ta moderní fajn psychózka a závislost. Na mě to však jako celek působí tak vlezle podbízivě, že je mi to popravdě spíš protivné. Již druhá kniha z Arga, co mě v poslední době zklamala. Titulka super, moc pěkná, ale na ní to přeci jen nestojí, že?

MayaBu
09.10.2019 2 z 5

S audio verzí tohoto díla jsem se dost trápila, doposlouchala jsem ji až na třetí pokus, ale velkou vinu na tom měl fakt, že mi ne a ne sednout hlas vypravěčky.
Každopádně ani příběh jako takový mě příliš neoslovil, přestože anotace zní velmi lákavě. Zklamaly mě však nepříliš sympatické postavy, styl autorčiných popisů, do kterých místy za každou cenu rvala sexuální detaily a skutečnost, že příběh nefungoval ani jako vyprávění o rodinných vazbách, ani jako polemika nad životem a onou věšťbou. První polovina se mi nakonec líbila asi víc než druhá, byť třeba příběh Simona byl dost předvídatelný.

Jaruš7
07.10.2019 4 z 5

Věštba - pocit tajemna, kdo to v mládí nezkusil, stačily čáry na dlani a zápěstí a zakořeněná předzvěst ovládla na čas mysl.
Zde je to pro čtyři malé sourozence dobrodružství, kterému nelze odolat, zvláště když zákazy rodičů nejsou na blízku a jisté pověry se v rodině tradují.
Thriller jak vyšitý, tak důležité datum jako je konec se vryje do paměti. Každý sourozenec má jiné životní plány a jiný osud, který se plní.
Není to procházka růžovým sadem, ale vším, co kruté v životě může nastat.
Jak se neděsit, když se dozvíš, že i když v plném zdraví zemřeš mlád.
Audiokniha, knihu bych asi z důvodu náhledu na život v L.A. nedala.

utopia
16.08.2019 3 z 5

Člověk jen sleduje, jak si osud (nebo nezvratné přesvědčení postav?) hledá cestičku. Kniha mě bavila a nejvíc asi příběh Simona.

čemijka
16.06.2019 3 z 5

4 sourozenci, 4 příběhy. Opravdu jen letmý nádech tajemna a nadpřirozena k nám zavane díky věštkyni, která hlavním hrdinům předpoví datum jejich smrti. Paradoxně nejde ani o to, kdy vlastně zemřou, i když mě samozřejmě zajímalo jakým způsobem a v jaké situaci, ale jaký život povedou. Nejzajímavější příběh pro mě měl Simon a Klára, sourozenci, kteří si prošli za krátkou dobu nejpestřejší životní cestou. Simonův zhýralý život, ale zároveň chuť něco dokázat a Kláry cílevědomost, síla i postupné psychické rozložení, zvlášť Simonovo posmrtné ťukání, mělo tu správnou šťávu.
Danielovi a Varje, kterým byl věnován delší čas na zemi, život plynul spíše pozvolna a zdlouhavě, stejně jako se mi četla jejich dějová linka. Z druhé poloviny knihy šťáva, která energicky plynula, teď už jen váhavě kapala.
Celkově si myslím, že mi Věštba vnukla zajímavé myšlenky, nad kterými se dá polemizovat, a pokud tohle nějaká kniha dokáže, že čtenář ještě po přečtení o tom všem uvažuje, jedině dobře:-)

Opatov
08.06.2019 5 z 5

Audiokniha Vestba mi zustane v pameti hodne dlouho. 4 sourozenci, 4 zivotni pribehy. Okultismus, tajemno. Proste nezapomenutelne.

Pepina19
15.05.2019 4 z 5

Jo tak tohle mě bavilo. Tato kniha mi zůstala v hlavě. Dobrý nápad, dobré čtení.

ADE138
13.05.2019 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu načtenou Terezou Dočekalovou. Příběh čtyř sourozenců, kteří od dětství znají datum své smrti a to ovlivňuje jejich životy.
Román se mi celkem líbil, nejvíce část Simonova a Kláry. Načtení skvělé, možná i knížku pozvedlo.