bookie25 bookie25 komentáře u knih

☰ menu

Podivný počátek Podivný počátek Deanna Raybourn

Jako mnoho čtenářů přede mnou, i já miluji Veronicu a Stokera. A když jsem pochopila, že tahle série se musí brát tak trochu s nadsázkou, tak jsem se skvěle bavila. Má totiž všech 5 P - detektivní zápletku, romantiku, humor, dobrodružství i kousek historie. Je to od každého něco, ale mistrně namícháno. Hlavní hrdinové jsou velmi sympatičtí. Napsané je to svižně, zábavně a čtivě. A i když jsem po pár kapitolách věděla, jak je to s Veronikou ve skutečnosti, bavila jsem se. Opravdu jsem se zasmála, protože třešničkou na dortu je jemný ironický humor.
Tentokrát musím pochválit opravdu dobrý překlad a minimum chyb. Doufám, že nakladatelství vydá i další díly.
A protože jsem opice zvědavá, už jsem se začala procvičovat v angličtině....

13.09.2023 5 z 5


Síla obsidiánu Síla obsidiánu Petra Martišková

Tak tahle trilogie bylo velmi příjemné překvapení. Českou fantasy většinou nečtu a už dávno nejsem cílová skupina. Náhodou jsem narazila na první díl a potom už to nešlo nedočíst. Autorka píše velice čtivě. Jako momentálnímu Pražákovi se mi moc líbily pražské reálie. A jako milovníkovi historie zase ta historická část. A jako třešnička na dortu - humor. Při některých částech jsem se dost nasmála. Přeji autorce lehké pero a fantazii plnou nápadů. Třeba se ještě někdy setkáme.

17.06.2023 5 z 5


Navždy a věčně Navždy a věčně Jennifer L. Armentrout

Ten příběh je nádherný, i když smutný. To téma je těžké. Přesto, že už dávno nejsem cílová skupina, příběh se mi moc líbil. Mám ráda knížky Jennifer Armentrout alias J. Lynn. Sice ty příběhy nejsou žádná hlubokomyslná literatura, ale vždycky mně vykouzlily úsměv na rtech a byla jsem ráda za šťastný konec všech těch lásek.
Nikdy mě také nenapadlo mít výhrady k českému překladu. Až teď. Schválně jsem se dívala, jestli nebyl změněn překladatel/ka. Nebyl. Proto mě udivila ta dost příšerná úroveň překladu. Sem tam nějaký překlep nebo hrubka, to je dnes už normální (bohužel) a svědčí spíš o špatné práci korektora. Ale tady jsem měla pocit, že překladatelka neumí česky. Stylisticky příšerné. V posledních kapitolách byly odstavce, které nedávaly smysl. Nevycházely z logiky děje. Nemyslím, že by autorka tak špatně psala. Četla jsem pár jejích knížek v originále a neměla jsem dojem, že by byla špatná. Ani dřív mně překlady nijak nevadily. Možná jen paní překladatelka neměla svůj den. :-)

17.06.2023 4 z 5


Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Krásný, vtipný, romantický příběh, který se čte jedním dechem. Ano, není to nic objevného, ale to v tomhle žánru asi nebude už nic, protože skoro všechno už bylo napsáno. To ale nic nemění na tom, že si to vždycky, když se budu chtít odreagovat a zasnít, ráda přečtu.
A pro ty, kdo vládnou angličtinou a chtějí se ještě něco dozvědět o Annabelle a Sebastianovi, napsala autorka malý bonus. Lze si ho stáhnout na jejích webových stránkách.

eviedunmore.com/wp-content/uploads/2020/08/BDTD_WEDDING_CHAPTER_Evie-Dunmore.pdf

13.02.2022 5 z 5


Nejlepší britské krimipovídky Nejlepší britské krimipovídky * antologie

Asi nejsem ten správný čtenář, ale většina povídek se mi moc nelíbila. Pár jich bylo docela dobrých, ale velká část byla divná. Některé jsem nejspíš nepochopila.

03.02.2019 3 z 5


Setkání s cizincem Setkání s cizincem Lisa Kleypas

Celá série Ravenelovi je skvěle napsaná romantická oddychovka. Nevydržela jsem a přečetla si příběh Ethana a Garrett v angličtině, a teď znovu i v češtině. Ne moc často se sejde romantika, humor i trocha dramatu v jednom. Jediné, co mi vadilo, je poněkud archaický překlad. Další díl o Westovi a Phoebe vyjde v aj v únoru příštího roku, takže se zase budu procvičovat v angličtině. :-)

19.08.2018 5 z 5


Čarověník Čarověník Marie Rejfová

Ať si říká, kdo chce co chce, mně se ten příběh líbil. Když se nad tím zamyslím, tak se tam toho opravdu moc neděje. Žádné zásadní zvraty, potoky krve, hory mrtvol, ani sexem posedlí hrdinové z říše víl, upírů nebo vlkodlaků se nekonají. Ale k mému údivu to má spád, je to čtivé a je to vtipné. České reálie jsou občas docela zábavné. Ano, mohlo by to být akčnější. Mohlo by to mít lépe udělané korektury (chyby v textu jsou trochu rušivé) a vůbec by to mohlo být jiné, ale to koneckonců každá knížka.... :-) Příjemné překvapení od české autorky.

15.10.2016 5 z 5


Tichý dech Tichý dech Jan Trachta

Nádherná kniha. Četla jsem ji už před nějakou dobou a zanechala ve mně hluboký zážitek. Práce doktora Trachty a jeho kolegů je obdivuhodná. Smekám.

04.09.2016 5 z 5


Miluj pouze jednou Miluj pouze jednou Johanna Lindsey

Potřebovala jsem něco na odreagování a tahle knížka přesně splnila má očekávání. Romantika na jeden večer.

29.08.2016 4 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Asi mě tu všechny nadšené čtenářky zamilované do Tamlina ukamenují, ale nemůžu dát víc, než tři hvězdy. Příběh je to docela pěkný. Taková klasická young adult fantasy. Nic objevného, ale dobře se to čte a hrdinové jsou sympatičtí, a to i ti záporní (nakonec jsem měla raději Rhysanda, než Tamlina). Sice tam má autorka pár logických nesmyslů, ale to se dá přehlédnout. Co mě ale fakt naštvalo, je český překlad. Ta paní nic neví ani o fantasy, ani o češtině. Chvílemi jsem si říkala, jestli je to vůbec její rodný jazyk. Rozhodně pro češtinu cit nemá. Pokud chce někdo překládat, měl by mít alespoň základní vztah k jazyku. Ale ono ho nemá ani nakladatelství, protože jinak by nepustilo v elektronické verzi tolik chyb.

21.08.2016 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Mnoho povyku pro nic. Námět je sice dost zajímavý, ale autorka ho nedokázala dotáhnout do konce. Hlavní hrdinka je nesymaptická, děj je zbytečně zdlouhavý a nudný. Vydržela jsem číst do půlky, pak jsem to vzdala a jen dolistovala do konce, abych věděla, jak to dopadne. Nejzajímavější to bylo v posledních pár kapitolách. Jsou mnohem lépe napsané příběhy.

11.08.2016 3 z 5


Podfuk Podfuk Janet Evanovich

Taková nereálná pohádka.Trochu zklamání. Čekala jsem víc. Stephanie Plum je lepší. Zpočátku jsem knihu dokonce odložila, protože mě to nezaujalo. Nakonec jsem se začetla a dočetla asi během dvou dnů. Autoři to mohli víc propracovat a bylo by to vynikající. Třeba se to ještě rozjede v dalších dílech. Jako oddechovka na pár večerů dobré.

07.08.2016 4 z 5


Láska podle Shakespeara: Daniel & Aubrey Láska podle Shakespeara: Daniel & Aubrey Georgina Guthrie

Tenhle příběh se moc dobře čte. A to i v originále (zvědavost mi nedala a přečetla jsem si zbývající díly v aj). To je ale asi tak všechno. Taková roztomilá romantika na jeden večer. A kdyby ji autorka nenatahovala na 3,5 dílu, byl by to moc hezký příběh. Srovnání s Gabrielem se nabízí, ale Gabriel je mnohem víc propracovanější.
Jako mínus je bohužel český překlad. Překladatelka by si potřebovala zopakovat českou gramatiku ze základní školy, aby si nepletla slovní druhy (např. zájmena se slovesy - si/jsi, zvratná a přivlastňovací zájmena - svůj/můj) a skladbu české a anglické věty (anglicismy do češtiny nepatří).
Nejvíc se mi líbily Shakespearovy citáty. Mistr je prostě Mistr....

30.04.2016 3 z 5


Medvídek na klíček Medvídek na klíček John J. Lamb

K téhle knížce jsem přišla úplně náhodou při šmejdění v Levných knihách. Ani jsem netušila, že už je to čtvrtý díl série. Upřímně, nevím, co si o tom mám myslet. Detektivka sama o sobě není špatná, ale styl psaní je prapodivný. Chvílemi jsem měla pocit, že to píše dítě. A ty přeslazené vztahy mezi hlavními hrdiny by se snad hodily do nějaké romantické červené knihovny. I když musím ocenit nápad s medvídky. Policista, který má jako koníčka plyšové medvídky, to tu ještě nebylo. Jako oddechovka do vlaku z Brna do Prahy to ujde.

26.03.2016 3 z 5


Básnik Básnik Dominik Dán

Moje první setkání s Dominikem Dánem. A musím říct, že velké překvapení. Nemám moc ráda současné české a slovenské detektivky, většinou mě nezaujaly, ale tohle bylo skvělé. I když jsem ji vlastně nečetla, ale poslouchala jako audioknihu. Jako bonus krásná slovenština v podání Mariána Geišberga.

26.03.2016 5 z 5


Jmenuji se X Jmenuji se X A. J. Molloy

Tenhle příběh je prapodivný. Děj je chvílemi tak nereálný, až je to do očí bijící. Autor/ka se svezla na vlně zájmu o erotické příběhy, ale tohle vážně nemá hlavu ani patu, i když o hlavních hrdinech se nedá říct, že by byli vyloženě nesympatičtí. Tři hvězdy za Itálii, kterou mám moc ráda.

15.11.2015 3 z 5


Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Nevěděla jsem, co od toho čekat. Pod dojmem Stmívání jsem čekala úplně něco jiného. Začátek byl dost těžkopádný. Ale pak se to rozjelo a já to dočetla jedním dechem. Krásný příběh a úžasná knížka.

13.11.2015 5 z 5


Deset polibků Deset polibků Sarah MacLean

Oba díly jsou pěkné, vtipné romantické oddechovky. Škoda, že nevydali i třetí díl o jejich sestře Julii. Nakonec zvědavost zvítězila, takže jsem překonala lenost a přečetla si ho v originále. Pro ty, kdo vládnou alespoň základní angličtinou, vřele doporučuji. Angličtina tam není nijak náročná. A Julie je pěkné číslo.

13.11.2015 5 z 5


Návrat kapitána Johna Emmetta Návrat kapitána Johna Emmetta Elizabeth Speller

Nejdřív jsem se nemohla začíst a knihu odložila. Po nějaké době jsem se k ní vrátila a přečetla jedním dechem. Moc pěkná knížka. Škoda, že zatím nevyšel druhý díl. Netuším, jestli ho má nakladatelství v úmyslu vydat, moc by mě zajímalo, jak se vyvíjel osud hlavního hrdiny dál.

13.11.2015 5 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Už jsem to četla několikrát a vždycky mě udiví a trochu vyděsí, jak strašně aktuální myšlenky Machiavelliho jsou. Touha po moci se nemění...

13.11.2015 5 z 5