Tichý dech

Tichý dech https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173729/bmid_tichy-dech-AfD-173729.jpg 5 533 116

Kniha Tichý dech přináší svědectví mladého českého chirurga z afrického Konga a z Haiti, kam odletěl s dalšími lékaři ihned po ničivém zemětřesení. Zároveň jde o velmi osobní, s nadhledem a s humorem psanou výpověď člověka, který vyrazil do dalekých končin plný romantického nadšení a postupně začal zjišťovat, že mnohdy za zbytečné utrpení lidí nemůže jen chudoba a nedostatečná technická vyspělost zemí, ale i obyčejná lidská zpupnost a arogance tamních lékařů a úředníků. Dramatické líčení náročných operací v africké džungli a v haitských ruinách se střídají s popisem exotických krajin a života jejich obyvatel i s líčením některých krvavých historických událostí nedávné doby.... celý text

Literatura faktu Literatura česká Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Tichý dech - Zápisky českého lékaře z Afriky a z Haiti , 2013


více info...

Přidat komentář

leona223
11.11.2023 5 z 5

Věrný popis života lékaře v rámci mise MSF v Kongu a na Haiti, se všemi peripetiemi, problémy, mnohdy s rozhodováním mezi životem a smrtí. I to, že si někdy s něčím neví až tak úplně rady, je zcela pochopitelné. Uvěřitelné jsou pocity bezmoci i pocity z co nejlépe odvedené práce v tamních těžkých podmínkách. Dojem z celé knihy: ještěže existují tito obětaví lékaři a zdravotníci, kteří pomáhají těm nejpotřebnějším i za cenu svého vlastního pohodlí a vymožeností našeho světa. Díky všem takovým.

Gabriela143
15.09.2023 5 z 5

Kníh s touto tématikou som už niekoľko prečítala a táto mi príde najsurovejšia v dobrom slova zmysle. Ocenenie Magnesia Litera je zaslúžené. Viac k tomu nemám čo dodať.


Rihatama
20.05.2023 5 z 5

Jan Trachta je zjevně více lékař než spisovatel. Díky jeho knize jsem ale mohla nahlédnout pod roušku aureoly lékařů bez hranic. A ujistit se, že Jan Trachta není ledajaký lékař. Pro něj a pár jemu podobných, vč. z Česka, totiž Hippokratova přísaha znamená mnohem víc ve spojení s potřebou pomáhat těm, ke kterým se pomoci zdravotníků a lékařů nedostává. Je to ovšem spojeno nejen s prací v téměř nepředstavitelných, nehygienických podmínkách při nedostatku léků, nástrojů, personálu či zázemí, ale i s velkým osobním nepohodlím a mnohdy v ohrožení vlastního života. Nadto v mezinárodním týmu, kde jako všude jinde v pracovních kolektivech panují nejen jazykové rozdíly, ale hlavně nejrůznější animozity, tady dále jitřené hrubě zkoušenou psychickou i fyzickou odolností všech přítomných. Obávám se, že romantika s tímto má málo společného. Já pouze coby turista či krátkodobý pozorovatel zavítala např. do Ugandy nebo Bangladéše. Ano, pro mě to mělo kouzlo romantiky, ale strávit tam více než 2 týdny, to bych si hodně rozmýšlela. A to přitom kolem mě netekla krev proudem a lidské postavy se nerozpadaly na kusy.

Jan Trachta neopomíjí ani příčiny a okolnosti panující v místech působení nemocnic lékařů bez hranic, i když spíše glosuje, než analyzuje. To by ale mělo úplně stačit k zamyšlení nad situací v afrických zemích, ale i řadě dalších. Najde se celá řada příčinných faktorů, mezi něž patří role mezinárodních organizací, zejm. Rady bezpečnosti, nebo národních států; nejzásadnější je ale dle mého role samotných států, v nichž se o moc a místní nerostné bohatství bojuje těmi nejhoršími prostředky s katastrofálními dopady na civilisty místní obyvatele, kteří přežívají v nepředstavitelné chudobě a potřebují pomoc zvenčí, protože doma se jim jí nedostane. Konžané nebo Rwanďané by mohli vyprávět. A tak MSF lékař léčí, a pomáhá kde může. Ale to nemůže stačit a nestačí... je to jako léčit "pupínky na kůži", aniž by se odstranila příčina. I když díky Bohu za tyto lékaře! A díky také Trachtovi a jemu podobným za tak žádoucí osvětu.

bararich8
03.02.2023 5 z 5

Čtení jak z jiného světa. Běžný člověk v našich poměrech si ani neumí představit, co se jinde děje a jak moc dobře se tu vlastně máme. Kniha je skvěle napsaná, Jan Trachta má opravdu dar-píše poutavě, bez zbytečných řečí, sám sebe nešetří, čímž je moc sympatický. Po dlouhé době přidávám něco do doporučených. A MSF si vážím jako nikdy předtím!

KnihománieN
27.08.2022 4 z 5

Skvělá kniha, kde lékař rozebírá své mise, situace v zemích třetího světa a nezapomíná se podělit o těžké i úsměvné příhody z projektu Lékaři bez hranic. Zase mám k těmto lidem o něco věcí obdiv a úctu.
Jen z počátku jsem měla lehce problém s čtivostí. Styl psaní je uzpůsoben i široké laické veřejnosti.

janadibelkova
11.07.2022 5 z 5

Četla bych dál a dál, i když si ani náhodou neumím představit, co takové mise obnáší, hned bych jela někam pomáhat. Děkujeme pane doktore.

alva1
06.05.2022 5 z 5

Lidé, kteří mají, co říci, hovoří málo a potichu. Lidé, kteří nemají, co říci, jsou slyšet všude a stále.
Rozhodně doporučuji k přečtení.
Děkuji autorovi

Katka2382
24.04.2022 5 z 5

Naprosto skvělá a čtivá kniha. Odhaluje nám všem,co vězíme v bezpečné bublině jak to chodí na druhém konci světa a jak málo si vážime toho co máme.

Jan Trachta je nejen dobrý lékař,ale i výborný spisovatel.Doufám,že se mu podaří napsat a vydat další knihy,nebo jestě alespoň jednu.

Obdivuji všechny lekaře,sestry,porodní asistentky a veškerý zdravotní personál za jejich pracovní a lidský zápal a za jejich odvahu.

A my ostatní co nemáme potřebnou kvalifikaci či na to nemáme žaludek nebo čas můžeme pomoci Lékařům bez hranic alespoň finančním příspěvkem.Já už mám v bance trvalý příkaz,a vy?

andrea7191
18.03.2022 5 z 5

Audiokniha.
Byla jsem trochu skeptická k tomu, co všechno si autor troufne otevřít a veřejně popsat, ale byla jsem mile překvapena. Některé příběhy jsou šílené, jiné dobře skončí. Vlastně můžu říct, že jsem ráda, že někdo přiblíží práci Lékařů bez hranic.

Han-nah
13.01.2022 5 z 5

Již jsem četla knihu od Tomáše Šebka , Mise Afganistán. I lékař Jan Trachta, jako ostatní lékaři, jsou u nás přijímáni jako samozřejmost naší lékařské péče. Pro obyvatele afrického Konga nebo Haiti, kde bylo v roce 2010 zemětřesení, to samozřejmostí není a tito lidé jsou pro ně jako andělé seslaní z nebe, kteří jim přicházejí pomoci. Jan Trachta v knize účelně, kriticky s nadhledem, ale i s reálnou sebekritikou popisuje svůj , ale i životy kolegů na přidělených misích. Nemají tam vybavení, jak jsou zvyklí z domova, ale snaží se pomoci, jak nejlépe zvládají. Sami někdy na pokraji fyzických i psychických sil. Nechybí jim skromnost, pokora a víra, že svou práci nevykonávají zbytečně. Zápisky jsou doplňovány fotografiemi, které tyto pocity ze čtení ještě umocňují. Osvětlil i postkoloniální historii Konga. Bída, hlad, chybějící nemocnice je výsledkem nestálé politické situace, boj o moc, zkorumpovaný systém, takže zde MSF a jejich polní nemocnice pomáhají těm nejchudším. Největším darem je záchrana životů.
MSF je potřebná organizace a díky všem, kteří v ní pracují.

Deena_
09.01.2022 5 z 5

Naprosto skvela knizka! Odkladala jsem ji a myslela si ze me to nebude moc brat ale po precteni jsem nadsena. Cekala jsem jak kazda operace dopadne uplne me to vtahlo do deje a to i diky fotografiim. Ne jen skvely lekar ale i spisovatel!

StihOMam
03.01.2022 5 z 5

Kniha Tichý dech nabízí úhel pohledu zkušeného chirurga, který se nebojí přiznat,
že jeho životní zkušenosti a prožitky coby lékaře bez hranic jsou částečně výsledkem rozčarování vzniklého při rozchodu očekávání a drsné reality. Jeho pojetí skutečných problémů na mě působí velice upřímně.
Oceňuji zejména pokoru, se kterou lékař přibližuje náročné úkoly čtenářům, od nichž se obětavost ani vlastní nasazení života neočekává. My můžeme vylíčená svěděctví prožívat uvelebení v útulných křesílkách a jenom tiše přihlížet příběhům a osudům naprosto specifického charakteru. Já osobně maximální nasazení zdravotníků i dobrovolníků obdivuji a současně cítím vděk, že doktor Trachta své zážitky otiskl na papír, protože tak velice přístupnou formou přináší nám ostatním inspiraci, pozastavení a zamyšlení: nad životem, ale více možná nad smrtí.

Bramborak81
30.12.2021 4 z 5

Autor, lékař, nám velmi otevřeně přiblíží život na misích Lékařů bez hranic. Přečteno jedním dechem.

Miladad
31.10.2021 5 z 5

Člověk by si řekl "doktor není spisovatel", Trachta ovšem dokáže poutavým způsobem psát v podstatě dokumentární knihu. Já jí přečetla jedním dechem. Několikrát zde Trachta zmiňuje to, co si my jako součást bohatého světa neuvědomujeme - lidé v Africe sice žijí v materiálním nedostatku, často bojují o život nebo trpí hladem, ale jejich postoj k životu je ve finále mnohem pozitivnější než ten náš. Úsměv, ochota, obětavost, vlastnosti, které v našem životě často chybí, ač bychom si je určitě mohli "dovolit". Je dobře, že autor knížku napsal a je důležité takové knihy číst, ikdyž to často není příjemné.

Malíček
13.10.2021 3 z 5

Knihu jsem četla poměrně brzy po přečtení Africké zimy od Tomáše Šebka a musím říci, že ta se mi líbila o něco víc. I když je divné používat v takovémto žánru sloveso "líbila".
Tichý dech je svědectvím českého lékaře, toho co viděl a zažil v Kongu a Haiti a rozhodně to nebyla procházka růžovou zahradou. Styl psaní mi asi moc nesedl, protože pro mě bylo poměrně náročné se knihou prokousat, kapitoly mě nenutily pokračovat a musela jsem se do čtení někdy i nutit. Přesto si ale myslím, že kniha je plná zajímavých příběhů a zážitků, u kterých často zůstává rozum stát a ježí se chloupky na rukou.

Tina.orl
17.09.2021 3 z 5

Rozhodně jiné a naprosto odlišné od toho, co jsem četla předtím. Ale, i přes tu odlišnost a zajímavost jsem knihu četla strašně dlouho. Nějak mě to k ní netáhlo, protože jsem nečekala na žádný zajímavý a nečekaný konec. Knihy o zkušenostech lidí mám v oblibě, ale asi ne takovýto typ knih.
Nicméně, je sice vidět, že knihu nenapsal spisovatel, určitě by to ale neměl být důvod proč nedočíst.
Během čtení jsem sice neobdivovala knihu jako takovou, ale obdivovala jsem doktorovo odhodlání, statečnost a vůli. Každá stránka knihy popisuje to, jak to bylo pro něho a ostatní lékaře náročné, co se jim povedlo, nepovedlo, a co se rovnou vzdalo.

hapac
27.08.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, upřímná, drsná.......velký respekt a obdiv.

Hani_cerna
03.08.2021 5 z 5

Obrovský klobouk dolů!!!
Neuvěřitelná, drsná kniha… Jedna z nejlepších, jaké jsem kdy četla.

katerina.marko
20.07.2021 5 z 5

Čtivá, skvěle napsaná kniha. Doporučuj!

Chesterton
04.04.2021 5 z 5

Největším poselstvím je skromný přístup doktora Trachty a jeho realistický nadhled.

"Chtěl jsem zpochybnit jakoukoli nadřazenost lékařského povolání, které rozhodně neplodí lidi se silnějším charakterem nebo schopností porozumět lidskému utrpení a smrti. Jestliže má lékařské povolání jakoukoli auru výjimečnosti, pak já na ni nevěřím."
5/5