Václav Junek životopis

česká, 1950

Životopis

Václav Junek (*20.4.1950) vyrostl v rodině akademického malíře a grafika Václava Junka, který je spolukreslířem Rychlých Šípů. Dětství a mládí prožil Václav Junek na Václavském náměstí a v jeho bezprostředním okolí, takže se dostal již značně brzy „mezi lidi“. Zažil tak přímo éru malých pražských divadel i 60. a 70. léta. Než v roce 1969 přišel Václav Junek o cestovní pas, stačil sjezdit polovinu tehdejší Evropy. Po okupaci '68 začíná, ve stále ještě raném věku, pracovat v médiích a setkává se s celou řadou silných osobností, které utvářely tehdejší dobu, a také i jeho.

Václav Junek prožil 16 let na vedoucím postu pražské Lucerny, a zejména po listopadu '89 se věnuje výkonné produkci, režii, dramaturgii a literární práci. Během své kariéry vytvořil Václav Junek vytvořil řadu dokumentárních audiovizuálních děl a scénických pořadů. Od poloviny 70. let spolupracoval s řadou významných představitelů české populární scény. Z bohaté praxe čerpá náměty a postřehy pro biografické knihy o známých osobnostech českého uměleckého nebe. Mimo psaní biografických knih o jedinečných osobnostech se věnuje historii středoevropského prostoru - zejména jejím uzlovým bodům.
V neposlední řadě se zabývá slavnou minulostí českého národa a jejích význačných panovníků. Ve všech svých knihách - vydaných i připravovaných - jako dobrý pozorovatel nachází nové kombinace známých souvislostí a vyvozuje z nich neočekávané, nicméně reálné závěry.

Václav Junek se narodil shodou okolností ve stejný den jako Adolf Hitler (i když až 5 let po jeho smrti). Václav Junek si jistě nejen pro tu "náhodu či osud" vytkl za cíl sledovat k naší potěše Vůdce v českém prostoru při jeho toulkách, a to "všech 103 hodin den po dni, minutu po minutě..." Průběh návštěv Hitlera v tehdějších Sudetech, v Čechách, na Moravě a na Slovensku si můžeme přečíst v Junkově knize Hitler v Čechách – Všech 103 hodin den po dni, minutu po minutě… (zdroj životopisu: https://www.parlamentnilisty.cz)

Ocenění