Václav Junek citáty

česká, 1950

Citáty (6)

Exemplárně! Především proto, aby u nás bylo od těch dob na hodně dlouho a navýsost zřetelně jasné, kdo že je tady kdo, a co se může a co se zde naopak už napříště naprosto nesmí. (České zrady)


Jaká to scéna připravená pro hrdinné protagonisty. Jaká to velká příležitost pro charakterové vady všeho druhu, pro krvavé násilí, pro vzájemnou zlobu a nenávist, pro licoměrnost a věrolomnost, pro zradu, která jistě je tehdejším denním chlebem. (České zrady)


Pojem čest, věrnost, či věrohodnost asi neznal. Anebo jich neužíval. Dnes tomuto přístupu k věcem opatrně říkáme účelovost či asertivita. V jeho čase šlo ovšem o čistou zradu, účelově užitou kdykoli a proti komukoli toho bylo momentálně zapotřebí. (České zrady)


Snížíme-li se i nyní opět k tolik ošidnému kdyby, můžeme se dohadovat, kde všude a jak daleko Čechy mohly být. (České zrady)


Úkol mu uložený vítězným českým knížetem Neklanem sice pochopil, nicméně zřejmě značně po svém. Odloučen ve svém hradu hlubokým sněhem od ostatní civilizace, měl tento zřejmý primitiv bohužel dostatek volného času na přemýšlení. (České zrady)


Víme, že to byl panovník silný, rozhodný a cílevědomý. Celá slavníkovská věc mu tedy dozajista nebyla lhostejná a jeho panovnickou hlavou se už dlouho předtím musely alespoň v hrubých obrysech honit plány, jak z té šlamastyky ven. Účelně a s konečnou platností! (České zrady)