Kateřina Valachová životopis

česká, 1976

Životopis

Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D. (*15. 9. 1976) je absolventkou doktorského studijního programu na Masarykově univerzitě v Brně se zaměřením na ústavní právo, teorii práva a správní právo. Působila jako právnička Magistrátu města Brna. Od roku 2002 do 2012 pracovala v Kanceláři veřejného ochránce práv jako vedoucí právního odboru ombudsmanů Otakara Motejla a Pavla Varvařovského.

Mezi lety 2013 a 2014 zastávala pozici ředitelky legislativního odboru v Kanceláři Senátu Parlamentu ČR. Poté se stala náměstkyní ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a zároveň místopředsedkyní Legislativní rady vlády. Mezi lety 2015 a 2017 působila jako ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě Bohuslava Sobotky. V roce 2017 byla následně zvolena poslankyní za Českou stranu sociálně demokratickou. V Poslanecké sněmovně působila do roku 2021, kdy nebyla znovuzvolena.

Kateřina Valachová působila také jako členka Komise pro správní právo Legislativní rady vlády nebo byla členkou Výboru pro sociální, kulturní a hospodářská práva Rady vlády pro lidská práva. Přednášela také na Katedře správní vědy a správního práva Masarykovy univerzity Brno. (zdroj životopisu: vlada.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.