Zlatá sopka zajímavosti

Zlatá sopka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404100/bmid_zlata-sopka-dvB-404100.jpg 4 76 15

Zlatá sopka je méně známý román francouzského spisovatele Julesa Verna z cyklu Podivuhodná putování. Kniha vypráví příběh dvou mladíků, Summy Skima a jeho bratrance Bena Raddleho, kteří na Klondiku zdědili po svém strýci Josiasovi Lacoteovi nárok na pozemek, ležící zhruba 80 kilometrů od Dawson City. Přestože jsou finančně zajištěni, oba se rozhodnou, že si své dědictví pojedou prohlédnout a přitom zkusí zlatokopecké štěstí. To jim však nepřeje a mladíci téměř žádné zlato nenaleznou. Navíc mají časté problémy se svými sousedy, kteří jsou z většiny rváči a povaleči. Jednou se však dozvědí od umírajícího zlatokopa, že při ústí řeky Mackenzie do Beaufortova moře leží sopka, jejíž celý vnitřek je ze zlata... Zlatá sopka byla vydána až po autorově smrti. Jules Verne román rozepsal na přelomu let 1899 a 1900 a pracoval na něm ještě roku 1902, k tisku jej však již připravil jeho syn Michel. Jde o jeden ze tří Verneových románů, který se odehrává v Kanadě.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Omega
Originální název:

Le volcan d'or , 1906


více info...

Zajímavosti (2)

Román je jedním ze tří Vernových děl, odehrávajících se v Kanadě (dalšími jsou Bezejmenná rodina a Země kožešin). (Luccy78)


Jde o první svazek Podivuhodných cest, který není zcela dílem Julese Verna. Do předcházejícího svazku cyklu, románu Maják na konci světa, provedl sice autorův syn Michel také určité změny, ale ty nebyly podle některých názorů nijak zásadní. To se však nedá říct o Michelových úpravách knihy Zlatá sopka. K dvaceti osmi původním kapitolám připsal Michel další čtyři, dále připsal nové postavy a pozměnil zejména závěr románu, který je ještě štastnější než ten, který vymyslel Jules Verne. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.