Viděla jsem vraždu zajímavosti

Viděla jsem vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53270/bmid_videla-jsem-vrazdu-WSZ-53270.jpg 4 477 53

Hercule Poirot série

< 34. díl >

Během halloweenského večírku pořádaného v domě Roweny Drakeové pro mládež z městečka Woodleigh Common dojde k surové vraždě třináctileté dívenky. Slavná spisovatelka Ariadne Oliverová, která se zábavy náhodou zúčastnila, se rozhodne oslovit Hercula Poirota – nezdá se jí, že by mohlo jít o zločin spáchaný vyšinutým vrahem v pominutí smyslu. Klíč k záhadné smrti totiž patrně tkví ve větě, kterou pronesla zavražděná Joyce při přípravách večírku: Viděla jsem vraždu… Pozadí vzniku tohoto detektivního příběhu z roku 1969 má pro české čtenáře jedinečný význam: předlohou jedné z postav, au pair dívky Olgy Seminoffové, se stala prachatická učitelka, s níž si Agatha Christie dlouhá léta dopisovala.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Hallowe'en Party , 1969


více info...

Zajímavosti (1)

Román Viděla jsem vraždu je pro český kontext obzvlášť pozoruhodný. Pojí se s ním totiž příběh Olgy Simonové-Liškové, učitelky angličtiny z Prachatic, městě na jihu Čech. Tato žena napsala v roce 1961 jako fanynka ze socialistického Československa Agathě Christie. Christie na fanoušky reagovala, ale bylo obvyklé, že zkrátka poslala autogram, a tím korespondence skončila. V tomto případě si však spolu ženy dopisovaly několik let. A česká učitelka inspirovala postavu vystupující v příběhu – au pair Olgu Seminoffovou. Díky korespondenci obou dam navíc víme, že Agatha Christie jednou přes Československo letěla.
„Napsala mi, že letěla jednou nad Prahou, na krátkou dobu přistáli. Upoutalo ji, že Praha byla plná průvodů a procesí, všude prý vlály prapory. Odhaduji, že to bylo při oslavách tisíce let od smrti svatého Václava, o čemž neměla Agátka ani tušení,“ vyprávěla ještě v roce 2010 paní Olga o své unikátní známosti s autorkou světového jména. (1amu)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.