Ztracený svět zajímavosti

Ztracený svět https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259219/mid_ztraceny-svet-3w3-259219.jpg 4 533 88

Podivínský profesor Challenger získá věrohodné informace, že se v Jižní Americe nachází náhorní plošina, na které stále žijí dinosauři. Většina odborné veřejnosti se mu vysměje, ale přesto dokáže získat prostředky na zorganizování výpravy, která by měla tento zvláštní fenomén prozkoumat. Cesta za tajemstvím ztraceného světa může začít. Ačkoliv je sir Arthur Conan Doyle známý hlavně jako otec geniálního detektiva Sherlocka Holmese, za pozornost rozhodně stojí i jeho romány. Dobrodružná kniha Ztracený svět patří do série příběhů o profesoru Challengerovi. Námět izolované prehistorické enklávy inspiroval později i další autory – nejznámější je jednoznačně film Jurský park podle literární předlohy Michaela Crichtona.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Lost World , 1912


více info...

Zajímavosti (4)

Profesor Challenger se objevuje v dalších čtyřech Doylových knihách. (Kmotr99)


Kniha byla poprvé zfilmována v roce 1925. (Kmotr99)


Se skutečností za románem se čtenář může seznámit např. v knihách ing. Jaroslava Mareše, který po stopách knihy uspořádal expedici. (HTO)


Ivo Fencl, komiks.cz: „V roce 1909 už tehdy velice slavný tvůrce Sherlocka Holmese navštívil přednášku plukovníka Percyho Harrisona Fawcetta, jinak znalce brazilských pralesů. Fawcett, tento voják i cestovatel byl pověstný urputnou důsledností, tvrdostí a až chorobně železnou vůlí. Právě se vrátil do Londýna. Nadšeně na přednášce vyprávěl zhruba toto (parafrázuji): „Osamělé tabulové hory na rovníku o nadmořské výšce přes dva tisíce metrů se tyčí vysoko nad okolní pralesy a náhorní vegetace NA NICH bude určitě zcela odlišná od porostu v nížině... Jsou to ostrovy! Jsou od světa odříznuty a tyčí se uprostřed šumícího a zeleného oceánu džunglí. Noha člověka se ještě nedotkla těch vrcholků. Ony se tyčí vzhůru k nebi jako nějaký ZTRACENÝ SVĚT a po většinu roku jsou zahaleny mračny a mlhou. A tak tam smí naše představivost oprávněně umísťovat království tvorů, kteří už jinde vymřeli. Ano, všude jinde vyhynuli, ne však tam nahoře. Říkám: Izolovány se pravěké příšery určitě i v tuto chvíli toulají po oněch existujících stolových horách. Samy, nikým neohrožovány, ale uvězněny, současně však chráněny nepřekonatelnými skalními srázy a útesy.“ Poutavá přednáška na Doyla hluboce zapůsobila. S Fawcettem se spřátelil a získal senzační podklady pro román Ztracený svět (1912). Ten inspiroval nejen filmy, ale i skutečné výpravy!“ (HTO)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.