Noc v Lisabonu zajímavosti

Noc v Lisabonu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222120/noc-v-lisabonu-222120.png 4 930 99

V románu Noc v Lisabonu vypoví německý emigrant Josef Baumann-Schwarz příběh své lásky k člověku, kterého náhodou potká v lisabonském přístavu, posledním útočišti těch, kteří prchali před Hitlerem na západ.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Die Nacht von Lisabon , 1962


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Léto je krátké a život je krátký. Ale čím to, že jsou krátké? Je to proto, že víme, že život je krátký. Vědí kočky, že je život krátký? Ví to pták? Motýl? Domnívají se, že život je věčný. Nikdo jim to neřekl! Proč to řekli nám?


Život by byl nesnesitelný, kdyby byl věčný...protože je víc neštěstí, než stěstí. A protože je milosrdné, že to netrvá věčně.


Člověk se někdy dostane do toho, co popisují lodníci při tajfunu: do úplného bezvětří, přímo uprostřed víru. Člověk rezignuje - je jako brouk, který předstírá, že je mrtvý - ale člověk není mrtvý. Jenom se vzdal jakékoli jiné námahy kromě pouhého přežívání, a to proto, aby přežil. ... je ztělesněním ... pasivity. Nemůže už ničím plýtvat. Bezvětří, zatímco kolem běsní tajfun ... náhle už zmizel strach. Neexistuje zoufalství - i to by byl luxus, který si nelze dovolit.