Na východ od ráje zajímavosti

Na východ od ráje https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14507/bmid_na-vychod-od-raje-qX1-14507.png 5 1965 331

V obsáhlé rodinné kronice, zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku, se autor nechal inspirovat biblickým příběhem Kaina a Ábela. Děj se odehrává v údolí Salinas v Severní Kalifornii a román je pohledem do lidského nitra dvou bratrů. Kniha byla úspěšně zfilmována.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

East of Eden , 1952


více info...

Zajímavosti (7)

V románu vystupuje i malý John Steinbeck, vnuk skutečného Samuela Hamiltona, jehož rodina opravdu existovala a stala se předlohou pro románovou postavu. (ddkk)


Vzniklo i jako audiokniha, načetl Pavel Rímský v edici Mistři slova. (bbeettyynnaa)


Román vznikal pod pracovním názvem Salinské údolí. (chaera)


Steinbeckova inspirace vychází z biblického příběhu Kaina a Ábela. Název knihy zvolil podle verše 16: "Kain odešel od tváře Hospodinovy a usadil se v zemi Nódu, východně od Edenu." (chaera)


Kniha byla původně určena dětem Johna Steinbecka, Thomasovi a Johnovi (v té době jim bylo 6 a 4 roky). Steinbeck pro ně chtěl zachovat podrobný obraz svého rodného Salinaského údolí, jeho zvuků, vůní a barev. (chaera)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1955. Režii měl na starosti Elia Kazan. (chaera)


Podle své poslední ženy Elaine považoval Steinbeck tuto knihu za své „magnum opus“ – to nejlepší, co kdy napsal. Steinbeck sám o knize Na východ od ráje řekl: „Má v sobě všechno, co jsem se za ty roky byl schopen naučit o svém řemesle.“ Dále prohlásil: „Myslím si, že všechno ostatní, co jsem kdy napsal, bylo v jistém smyslu přípravou na tuhle knihu.“ (chaera)