Na plechárně přehled

John Steinbeck

Cannery Row série

1. díl >

Nevázané příhody hrdinů novely Na plechárně, jedné z nejoblíbenějších a nejhumornějších Steinbeckových knih, dávají jen stěží tušit, že se rodila během válečných let v Evropě, odkud se její autor v návalech osamělosti a nostalgie ohlížel za svým kalifornským domovem. Steinbeckovi, vracejícímu se k prostředí a životní filosofii zachyceným již v úspěšné novele Pláň Tortilla, se v ní zdařilo nejen živě zobrazit mikrokosmos ulice kalifornského Monterey s jejími nezapomenutelnými obyvateli, ale dotknout se i temnějších stránek lidského života a připomenout vazby osudově poutající člověka ke světu přírody. I po bezmála šedesáti letech od svého vzniku tak osudy Macka a jeho „mládenců“, doktora, hokynáře Li Čonga, malíře Henriho i děvčat z podniku paní Dory zůstávají přesvědčivým a čtenářsky vděčným svědectvím o Steinbeckově schopnosti vcítit se do jejich světa a zachytit jej tak, „aby z nich život nevyprchal“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Paseka
Originální název: Cannery Row, 1945

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha se odehrává v Monterey a zachycuje život lidí na okraji společnosti. Hlavní postavy, včetně doktora a party povalečů, prožívají své dny v poklidu. Steinbeck mistrovsky vykresluje jejich charaktery a každodenní radosti i strasti. Čtenáři oceňují jeho schopnost zachytit lidskost a humor v obyčejných situacích. Více v komentářích.

Komu by se kniha Na plechárně mohla líbit?

• Milovníci příběhů o každodenním životě
  • Čtenáři hledající humor a lidskost
  • Fanoušci klasické literatury
  • Ti, kdo ocení detailní psychologii postav
  • Milovníci atmosférických vyprávění

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na plechárně. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

MAIXNER
26.10.2025

I tato druhá Steinbeckova kniha (po famózních Myších a lidech), která se mi dostala do rukou, je úžasná. Příběh povalečů z okraje společnosti, obývajících Grandlehárnu v ulici Na Plechárně, potácejících se od ničeho k ničemu s flaškou v ruce, toužících udělat mejdan pro oblíbeného místního doktora. Byl to pořádnej mejdan nečekaně nejenom o pití, ale i o důstojnosti, o lidství, které by v sobě měla mít každá společnost. Vše s dokonalými postřehy k okolnímu prostředí, které autor dokáže až neuvěřitelně popsat.

všech 121 komentářů

Související novinky - Na plechárně (0)

Mack s mládenci a jim podobní živlové jsou postrachem každé spořádané domácnosti, protože se vyznačují sklonem k ležérnosti, rozjímání a družnosti, zatímco smysl pro čistotu, pořádek a spořádanost je jim jaksi cizí.

Kniha Na plechárně v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 104x
v Mé knihovně243x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

John Steinbeck také napsal(a)

John Steinbeck
americká, 1902 - 1968