Když Duben přichází zajímavosti

Když Duben přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102869/kdyz-duben-prichazi-102869.jpg 4 639 67

Jedna z mála foglarovek, kterou autor situoval nikoli do skautského, ale do školního prostředí. Lubor a jeho spolužáci z "Bedny" prožívají v průběhu jednoho školního roku bolestný přerod vzájemných vztahů, který přináší dospívání.

Zajímavosti (6)

Když Duben přichází byl také zpracován pro rozhlas (režie Jan Fuchs). Za hudebního doprovodu Štěpána Raka četl Alfred Strejček; poprvé v roce 1994 v pořadu Rádio na polštář na stanici Praha.
Na rozhlasové vlny se četba několikrát vrátila i v dalších letech. (Luccy78)


I v této foglarovce je patrná a známá inspirace skutečnými zážitky Jaroslava Foglara. Hrdý Fanek Jelínek, hrubiáni jako Draňák i nemravní Ekrtvovci mají předobraz v chlapcích, s kterými trávil Jestřáb prázdniny v roce 1921 v Piešťanech. Nevlídný třídní Havlík má vzor v učiteli Vlachovi z vinohradské školy, naopak pan učitel Tyl z Nuslí byl zpodobněn jako hodný učitel Kovář. Prostředí pingpongové síně bylo inspirováno jednou takovou v Jindřišské ulici, kde se Dvojka v období protektorátu krátce scházela a mimo jiné tu nacvičovala texty k Rychlým šípům na gramodeskách. (Luccy78)


Když Duben přichází (Duben v názvu knihy má symbolizovat věk dospívání chlapců při přirovnání lidského života k jednomu roku) bývá označován za Foglarovo nejpropracovanější psychologické dílo. Toho dosáhnout pomohlo umístění dějového prostředí do školní třídy. Díky tomu mohl autor vykreslit větší škálu lidských charakterů, než dovolovalo autorem běžněji užívané prostředí chlapeckého klubu nebo oddílu. (Luccy78)


Tento román začal Foglar psát, když v souvislosti se zákazem Mladého hlasatele (1941) byl přeložen do knižního lektorátu Melantrichu na Smíchově. Vedle své práce tu našel čas právě na psaní nové knihy. (Luccy78)


Román Když Duben přichází nikdy nevycházel na pokračování, ani jako románová příloha, nikdy nebyl překreslen do komiksu, nemá zahraniční vydání. Jen jedinkrát byl publikován výňatek tohoto románu, a to kapitola Příchod učitele Kováře v časopise Pionýr v roce 1957. Je to až zázračné - v té době byl skautský spisovatel Jaroslav Foglar v nejhlubší klatbě! (Luccy78)


Ediční poznámku napsal Václav Nosek - Windy. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.