Čarovná hora zajímavosti

Čarovná hora https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291499/bmid_carovna-hora-YXc-291499.jpg 4 227 63

Mnohovrstevnatý příběh se odehrává na počátku 20. století v luxusním sanatoriu pro nemocné tuberkulózou poblíž Davosu. Do uzavřené společnosti přijíždí na návštěvu za svým bratrancem mladý inženýr Hans Castorp. Nemoc brzy propukne i u něho, a tak se i Hansovi uzavře normální, zdravý svět. Castorp začíná jako ostatní žít ve světě čekání, jak s ním zhoubná nemoc naloží. V sanatoriu ho zaujmou dva spolupacienti - humanista a cynický jezuita. Castorp s nimi vede diskuze o lásce, životě, smrti, náboženství, politických systémech i spravedlnosti. V slovních soubojích těchto tří protagonistů románu se tak uskutečňuje světonázorová diskuse o zániku staré společnosti a současně probíhá i morální a duchovní příprava na lepší budoucnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

Der Zauberberg , 1924


více info...

Zajímavosti (2)

Ve filmu "Lék na život" odehrávajícím se v sanatoriu na kopci ve Švýcarsku je scéna s deprivační nádrží kde čte zřízenec román Thomase Manna „Kouzelný Vrch“ („Der Zauberberg“) z roku 1924, jehož děj se odehrává v léčebně nemocných tuberkulózou poblíž Davosu ve Švýcarsku.
https://www.csfd.cz/film/66465-lek-na-zivot/zajimavosti/ (Bohii)


Na https://www.idnes.cz/kultura/literatura/prekladatel-zmenil-nazev-dila-thomase-manna.A160225_163934_literatura_ob krátký rozhovor s překladatelem, mj. o tom, proč změnil název. (J.F.)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.