Žena v kleci zajímavosti

Žena v kleci https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129031/bmid_carl-morck-zena-v-kleci-hXZ-129031.jpg 4 3577 710

Případy oddělení Q série

1. díl >

První případ komisaře Mørcka z oddělení Q. Celosvětový bestseller. Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Kvinden i buret , 2007


více info...

Zajímavosti (4)

Oddělení Q získalo název podle volebního označení Strany Dánska, která se o jeho vznik zasloužila v rámci prosazování policejní politiky. (Šéfovi kodaňské kriminálky Marcusi Jacobsenovi o tom říká jeho náměstek Lars Bjørn na začátku 1. dílu série Žena v kleci, s. 19 a dále.) (tatjana1737)


Kniha vyšla také jako audiokniha. Nahrálo ji vydavatelství audioknih OneHotBook. Čte Igor Bareš, délka nahrávky: 9 hodin 20 minut. Režie: Jitka Škápíková. (hannah2000)


O vzniku postavy Asada Jussi Adler Olsen řekl: Asad vznikl jednou větou. Volal jsem svému americkému překladateli, co bydlí na dánském ostrově Samsø. A říkám mu: „Nazdar Steve, už jsme spolu nemluvili vážně pěkně dlouho. Hodně mi chybíš, často na tebe myslím.“ A on na to odpoví s naprosto americkým přízvukem: „Nazdar Jussi, to je skvělé. Výborný nápad. Taky často myslím — na sebe.“ To jsem nečekal. Takový obrat. Ten chlap je zábavný, vtipný, nadaný, ale pak taková věta: „Často myslím na sebe.“ To je prostě Asad. Vřelý, zvláštní a velice nadaný. Zkrátka jsem si vzal tuhle větu a měl jsem Asada. (chaera)


V roce 2013 byl podle knižní předlohy natočen stejnojmenný film s Nikolajem Lie Kaasem (Carl) a Fares Faresem (Asad) v hlavních rolích. Na koprodukci se podílelo Dánsko, Švédsko a Německo.
http://www.csfd.cz/film/345088-zena-v-kleci/ (ciaram)


Ocenění knihy (2)

2012 - Grand prix des lectrices de Elle (Crime fiction)
2012 - Barry Award (Nejlepší román)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.