Boj o první místo zajímavosti

Boj o první místo https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435341/bmid_boj-o-prvni-misto-dHf-435341.jpg 4 595 47

Třináctiletého Petra čeká poslední ročník základní školy. Jenže po prázdninách tam vládnou nové pořádky. Nepsaným vůdcem třídy se stal zákeřný frajírek Ruda, který své obdivovatele využívá, aby utlačoval slabší kluky. Petr je snad jediný, kdo odhalil Rudovu falešnou tvář a zlou povahu. Když však začne chodit do skautského oddílu, pozná úplně jiný svět. Pomůžou Petrovi nově nabyté hodnoty nalézt sebe samého a porazit třídního rivala?... celý text

Zajímavosti (8)

Boj o první místo se také šířil rozhlasem, nejprve byla část vysílána v únoru roku 1938, později ho zpracoval Český rozhlas jako četbu na pokračování do pořadů Rádio na polštář a Domino. (Luccy78)


Námět tohoto příběhu Jaroslav Foglar zkombinoval ze svých školních zážitků, prázdnin na kolonce v Piešťanech i ze zkušeností s vedení junáckého oddílu. (Luccy78)


Roku 1997 byla kniha přesázena do Braillova písma pro nevidomé a vydána malou tiskárnou v Brně. (chaera)


Přílohou této knihy je hra i s návodem hry: "Cestování po tábořištích" (Luccy78)


Na jaře roku 1968 byl skauting nakrátko obnoven a v září opět začal vycházet časopis Skaut-Junák. A opět byl jako román na pokračování vybrán román Boj o první místo. Vyšel ve 12 pokračováních a obrázky je doplnil Gustav Krum (originály mu byly později Státní bezpečností zabaveny).
Více zde: http://www.foglarovec.cz/products/a1968-69-casopisecke-vydani/ (nightlybird)


Mělo v nakladatelství Kobes dojít během války ještě k třetímu vydání Boje...Už k němu během války nedošlo. Jeho tajemná historie zamotala mnohému badateli hlavu a došlo tak k tomu, že jsou i dnešní vydání Boje o první místo v nakladatelství Olympie špatně označována. Teprve nedávno se podařilo jeho existenci ověřit. Hlavním důkazem jsou řádky z Foglarova deníku či z dopisů z posledních dnů roku 1945. Mnoho výtisků tohoto vydání se nedochovalo a tak je stále sběrateli 3.vydání z roku 1945 považováno za vzácné, stejně jako první vydání. (nightlybird)


V roce 1939 vyšel dotisk Boje... s novou, tentokrát Burianovou obálkou. Ta se s drobnými textovými úpravami objevuje i na 2. Kobesově vydání z roku 1940 (to navíc vycházelo v řadě variant desek a vazby). (nightlybird)


Úplně poprve se mohli čtenáři seznámit s knihou na stránkách časopisu Skaut-Junák, ve kterém kniha vycházela na pokračování v letech 1933 - 34. Teprve v roce 1936 vyšla knižně při příležitosti Jubilejního zemského sjezdu Svazu skautů, konaném k 25.výročí existence skautingu v českých zemích. (nightlybird)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.