Bílá velryba zajímavosti

Bílá velryba https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407956/mid_bila-velryba-OQk-407956.jpeg 4 675 157

Říkejte mi Izmael… V internetových kvízech, kde se má poznat dílo podle první věty, většinou bezpečně najdeme Bílou velrybu. Dvaatřicetiletý Melville ji poprvé vydal roku 1851 a dodnes patří k tomu nejrespektovanějšímu, co ve světové literatuře (a americké zvláště) existuje. Román popisuje plavbu velrybářské lodi Pequod, již velí kapitán Achab. Stíhání obrovského bílého vorvaně, přezdívaného Moby Dick, je metaforou lidského boje s přírodou a také zbytečným pachtěním za nereálnými cíli.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: ekniha , Odeon
Originální název:

Moby Dick or the White Whale , 1851


více info...

Zajímavosti (5)

V knize se objevuje harpunář a pravá ruka kapitána Achaba, Starbuck. Edward C. Starbuck byl, dle lodních záznamů, skutečně velrybář na ostrově Nantucket. Shodou okolností jeho jméno použil Gordon Bowker při zakládání celosvětového kávového řetězce.
Zdroj: https://tv.nova.cz/clanek/54322-zahada-bile-velryby-vedeli-jste-co-ma-spolecneho-s-kavarnou-starbucks
Až zajdete na kafe, vzpomeňte! (Pablo70)


Inspirací pro knihu byl Edmund Gardner, kapitán velrybářského škuneru z Nantucketu. V roce 1807 se jeho loď potopila po kolizi s hejnem vorvaňů. Později, roku 1816 byl těžce zraněn, když na jeho loď v Pacifiku zaútočila bílá velryba. Gardner se proslavil jako muž, který unikl pomstě bílé velryby. A protože ji námořníci zahlédli poblíž ostrova Mocha (vyslovuje se Moka), nazvali ji Mocha Dick. (LiberX)


Když jsem do DK vkládala vydání Bílé velryby z roku 1945 (Státní nakladatelství v Praze, Knihovna pro mládež SAD, svazek 67), výslovně jsem do anotace opsala z titulního listu, že "Přeložil a pro českou mládež upravil Arnošt Ondrůj". Někomu se ta informace asi nezamlouvala, tak jí z anotace odstranil. Proto jí vkládám sem, neboť považuji za zajímavé, že světová díla v minulosti byla - z různých, asi hlavně morálních či ideologických důvodů - upravována, a Bílá velryba vydaná v češtině v roce 1945 (šlo už o druhé vydání) byla zvláště upravována "pro českou mládež". Bylo by zajímavé vědět, v čem spočívaly ty úpravy a o co byla česká mládež vůči původní verzi ochuzena. (Koka)


Spevák Richard Melville Hall si zvolil meno Moby kvôli príbuzenskému vzťahu s autorom knihy. V originále sa totiž bielej veľrybe hovorilo "Moby Dick". (Marquis)


Ve svém komentáři cituji úryvek z článku Ludvíka Součka "Kapitán Achab a bílá velryba". Přikládám odkaz, je to zajímavé čtení:
http://www.matrix-2012.cz/index.php?option=com_content&;view=article&id=1097:ludvik-souek-kapitan-achab-a-bila-velryba&catid=58:ufo&Itemid=82 (Lector)


Ocenění knihy (1)

2017 - Cena Josefa Jungmanna


Související novinky (1)

Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.