Pablo70 profil

☰ menu
Pablo70

statistiky

Aktivní: 27.04.2024 20:53 (poprvé 25.05.2020)
Body:1 820
Palce za komentáře: 1 545 · 13 ostatním
Hodnocení v bazaru: 1/0

Nové knihy v seznamech

Spojka Bellarosa
Spojka Bellarosa
Saul Bellow
Hořčičné semínko
Hořčičné semínko
Osho
Básník (Román o Ivanu Blatném)
Básník (Román o Ivanu Blatn...
Martin Reiner
Zpěvy staré Číny (3 sbírky)
Zpěvy staré Číny (3 sbírky)
Bohumil Mathesius

Kdo jsem

Na Databázi se scházejí všelijací čtenáři, začátečníci i pokročilí. Ale úplně mě dostalo, když jsem narazil na zápis:

27.11.2017 uživatel nightlybird bohužel zemřel...


To, že si mohu přečíst jeho zápisky o knihách i po jeho smrti, mě velmi těší a skládám za to poklonu těm, kdo Databázi řídí.
Také jako on jsem přečetl kvanta knih a na všechny si nevzpomenu, ale na ty, co stojí za to, tu píšu vzpomínky a komentáře.
Moje maminka měla v pokoji knihovnu a já do ní odmala zvědavě nahlížel a na starém psacím stroji jsem pak provedl soupis jejích knih a násadkovým perem jsem modrým inkoustem nasmolil na hřbety jejich pořadová čísla. Některé z těch knih mám stále, jiných jsem pozbyl v běhu života. Ale k čtení užívám i čtečku. Ano, knihy jsou i vzpomínky. Například Vlnu zenu jsem vozil pravidelně na dovolenou k moři a za polední siesty, kdy děti spaly, jsem čítal o světě haiku a toulal se v nekonečnu. Na Databázi vidím, jak se mění čtenářské \\\"módy\\\" a tak, jak se mi maminčina knihovna zdála trochu obstarožní, možná jsou obstarožní knihy z mého mládí v 60.letech. Ale nevadí. Napíšu o nich a třeba je někdo znovu objeví, jako já objevoval Čapka, Voskovce a Wericha.

Napůl pisálek - napůl muzikant... V roce 1956 jsem se naučil číst. Kolik knih jsem od té doby přečetl? Knihy mám svázané i se vzpomínkami, snad nebude vadit, když se o ně podělím. A čtu dál.