Zpropadená intuice

recenze

Temná cesta (2020) 5 z 5 / a.k
Temná cesta

Obyvatelé městečka Panters Mill v Ohiu čelí nepříjemné zprávě. Míří sem vrah!

Policejní náčelnice Kate Burkholderová přijme telefonát z Ohijského sboru nápravné výchovy. Zástupce ředitele věznice v Mansfieldu ji informuje o uprchlém vrahovi Josephu Kingovi, který směřuje právě do jejich okrsku.

Joseph King si odpykával trest za vraždu. Za svůj chladnokrevný čin dostal doživotí. Bez skrupulí tehdy vzal zbraň a zastřelil manželku ve spánku, i když pod jednou střechou v tu chvíli spalo pět jejich dětí. Kate si na ten případ moc dobře pamatuje, osobně se jí dotknul. Joseph King byl amiš ze sousední farmy. Když byla malá, často si s ním hrála, později k němu vzhlížela a možná byla do něho i tak trochu zamilovaná. Potom se náhle odstěhoval, dodnes v ní ale vzbuzuje jeho osoba zvláštní pocity.

Od prvních stránek, na kterých máte možnost prožít vraždu v přímém přenosu, vás bude sžírat touha zjistit, co v příběhu nesedí. Joseph King se po svém útěku z vězení osobně střetne s Kate a tvrdí, že nikoho nezabil. Spolu s Kate budete na rozpacích, kde je pravda. Aby bylo možné Kingovi věřit, nesměl by být čtenář u vraždy, vědět o jeho předešlých prohřešcích řešených policií a Kate by musela popřít pozitivní vnímání jeho charakteru z dětství. Přes veškeré pochybnosti i policejní pravidla se Kate rozhodne dát na intuici a zjistit, jak to tenkrát s vraždou Josephovy manželky doopravdy bylo. Ať už bude poznání jakékoliv.

Temná cesta je 9. epizodou ze série Případů Kate Burkholderové, které jsou charakteristické umístěním do amišské komunity. Možná víc než předešlé knihy je tato vhodná i pro čtenáře, kteří sérii neznají, není nutné znát děj předchozích příběhů. V předešlých knihách byl spojovacím článkem osobní život Kate a jejího vztahu s agentem Johnem Tomasettim. Tomasetti zůstává nadále Katiným životním partnerem, avšak tentokrát k žádnému posunu v jejich soužití nedojde.

Autorka mě nepřestává překvapovat. Zatímco u jiných detektivních sérií jde v každém dílu vždy jen o vyšetřování nového případu, v knihách s Kate Burkholderovou čeká vždy nějaké inovativní překvapení, které dělá každou epizodu zcela jedinečnou. U Temné cesty je toto pravidlo ještě výraznější, protože v tomto díle se výrazně přidávají emoce. Návraty v čase a střípky Katina dětství tráveného ve společnosti s o něco starším Josephem dodávají impuls pochybám, které pohání Kate v pátrání po okolnostech smrti Josephovy manželky. Emočně silné jsou i okamžiky s Josephovými dětmi, ty mají k vraždě také co říct. Kromě pocitů, které mají sílu se vás vnitřně dotknout, detektivce nechybí ani situace sršící napětím a momenty, u kterých věříte, že už není Kate pomoci. Tentokrát to je hodně na hraně a skončit to může všelijak. A ať je Kate sebevětší superhrdinkou, nepřítel je o krok dál a je nečekaně extra silným protivníkem.

Výhodou celé série je vždy jednoduchá zápletka a děj, který nevázne a dokáže maximálně upoutat čtenářovu pozornost. Od této knihy neodejdete, dokud celé té záhadě nepřijdete na kloub.
Bylo to výborné. Moc doporučuji!

Komentáře (0)

Přidat komentář