Zpátky do školy

recenze

Rašomonova brána (2003) 4 z 5 / Carmen13
Rašomonova brána

Chronologicky druhý příběh mladého šlechtice Sugawary Akitady se odehrává v tehdejším hlavním městě Japonska Heian Kjo a volně navazuje na první díl série s názvem Dračí svitek.

V samotném příběhu se setkáváme se dvěma dějovýma liniemi, které se navzájem prolínají. První je linie detektivní. Ta je představována jednak záhadným zmizením prince Joakira, které bylo dokonce samotným císařem prohlášeno za zázrak, tak smrtí mladé ženy, nalezené v parku nedaleko Císařské university. Celý příběh ale začíná vyděračským dopisem, který se řízením osudu dostane do nesprávných rukou. Toto vydírání se odehrává na Císařské univerzitě a proto je zapotřebí maximální diskrétnost. A tak vyšetřování ujímá právě Akitada, který je za tímto účelem jmenován hostujícím učitelem.

Druhá dějová linie je výrazně osobnějšího charakteru. Mladý Akitada se nakonec přece jen ožení s krásnou Tamako, dcerou svého někdejšího učitele a současného nadřízeného, který se ne vlastní vinou zamotá právě do vyděračské kauzy na univerzitě a kterého jeho snaha o nápravu předchozích křivd nakonec stojí vlastní život.

Tato smrt znamení pro Akitadu velkou osobní ztrátu. Profesor Hirata se ho ujal a byl mu otcem poté, co ho v patnácti letech jeho vlastní otec vyhnal z domu.

Obě linie se navzájem prolínají a v závěru knihy vedou k překvapivým odhalením. Jedním z nich je i skutečnost, že zázračné zmizení prince Joakiry není žádným zázrakem, ale surovou a chladnokrevnou vraždou, jejíhož pachatele Akitada odhalí a usvědčí a s pomocí jednoho velice vysoko postaveného mnicha zajistí jeho potrestání. Stejně tak je odhalen a potestán vrah mladé dívky. Na vyšetřování tohoto případu se výrazně podílí Akitadův mladý služebník Tora, který nastoupil do služeb rodiny Sugawarů teprve nedávno. Během tohoto příběhu se domácnost Sugawarů rozroste o další členy. Na prvním místě je to novomanželka Tamako. Dále přibudou další dva pomocníci. Hitomaro a Gemba. Oba, stejně jako Tora, mají za sebou pohnutou minulost, ale Akitada se jim i přes to rozhodně dát druhou šanci a nikdy svého rozhodnutí nelituje. Další novou postavou, se kterou se Rašomonově bráně setkávám je policejní komisař Kobe. S ním má Akitada zezačátku poněkud napjatý vztah, ale nakonec se oba přesvědčí, že jim jde v podstatě o totéž a situace se uklidní.

V knize jsou velmi dobře zachycené reálie z Japonska 11. století. Ať už se jedná o popis míst, zvyků a tradic, tak i například způsob oblékání či stolování.

Komentáře (0)

Přidat komentář